Znásilnění (ilustrační foto)

Znásilnění (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Každý pátý Čech zažil násilí od rodičů, 11 % zažilo v dětství sexuální útok. Pomoct má kampaň Malí superhrdinové

red

Téměř pětina Čechů uvedla, že mu dětství ublížil někdo z rodičů. Každý čtvrtý člověk uvedl, že byl v dětství svědkem násilí mezi rodiči. 11 % respondentů uvedlo, že se stalo terčem sexuálního útoku v dětství, nejčastěji pak mezi 11. a 14. rokem života. Tato alarmující data přináší výzkum iniciativy Pod svícnem a agentury Ipsos.

“Z výzkumu dále vyplynulo, že 4 z 5 lidí v dětství zažilo fyzické tresty. Přičemž ve 12 procentech případů je rodiče používali často,” uvádí Barbora Urbanová, spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem. 

Nejčastěji rodiče ubližovali dětem fyzicky a psychicky, a to shodně ve 12 % případů.

“Jedním z nástrojů proti sexuálním predátorům, který právě leží v Poslanecké sněmovně, by měl být tzv. dětský certifikát. Jeho přijetí by uvítalo 60 % respondentů,” doplňuje Urbanová.

“Násilí na dětech vnímáme jako to nejhorší, co se může v jakékoliv společnosti stát. Děti bychom měli především chránit, nikoliv jim ubližovat. Nicméně často narážíme na to, že děti se o situaci stydí mluvit, neví, co dělat a jak si vytvářet bariéry,” vysvětluje Michaela Studená z iniciativy Pod svícnem.

Pod svícnem proto spouští novou kampaň Malí superhrdinové, jejíž tváří je influencerka Týna, o produkci klipu se postarala agentura Seeya Creative a webové stránky včetně animací a merche v podobě triček, placek a ponožek vytvořil Radek Petřík.

“Kampaň Malí superhrdinové vznikla jako pokračování naší předchozí kampaně Z hrdiny superhrdinou. Na stránkách se mohou děti dozvědět, jak poznají možné druhy násilí, co dělat a jak si říct o pomoc. Zároveň jsme využili poznatky Jasmíny a Pavla Houdkových a principy Moderní sebeobrany,” pokračuje Michaela Studená.