V Českých Budějovicích zahájili stavbu protipovodňových bariér, 13. září 2024. Na snímku je pytlování v Havlíčkově kolonii u Malého jezu na řece Malši.

V Českých Budějovicích zahájili stavbu protipovodňových bariér, 13. září 2024. Na snímku je pytlování v Havlíčkově kolonii u Malého jezu na řece Malši. Zdroj: ČTK / Pancer Václav

V Českých Budějovicích zahájili stavbu protipovodňových bariér, 13. září 2024. Na snímku je pytlování v Havlíčkově kolonii u Malého jezu na řece Malši.
Labská přehrada Les Království u Dvora Králové nad Labem, 13. září 2024, Trutnovsko.
Labská přehrada Les Království u Dvora Králové nad Labem, 13. září 2024, Trutnovsko.
V Českých Budějovicích zahájili stavbu protipovodňových bariér, 13. září 2024. Na snímku je stavba na Dlouhé louce u řeky Vltavy.
V Českých Budějovicích zahájili stavbu protipovodňových bariér, 13. září 2024. Na snímku je stavba na Dlouhé louce u řeky Vltavy.
10
Fotogalerie

Výstraha před extrémním povodňovým ohrožením už platí pro celé Česko kromě západu. Praha zavře náplavky

ČTK

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Na víc než padesátiletou vodu se musí připravit nejen východ, jih a sever země, ale i Praha, většina Středočeského i části Plzeňského a Ústeckého kraje. Nejvíc se mají řeky rozvodnit o víkendu. Vydatně pršet má minimálně do noci na pondělí, situaci od dnešního večera ještě zhorší v celé republice silný vítr.

"V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V povodích, kde za 24 hodin naprší přes 120 milimetrů vody, mohou padnout i limity pro padesátiletý průtok, což podle meteorologů znamená extrémní povodňové ohrožení. Nejvážnější situace má být na řekách, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní pohoří a také Českomoravskou vrchovinu.

Pršet začalo na velké části země ve čtvrtek, déšť má postupně zesilovat. Do neděle, tedy za čtyři dny, má v jihovýchodní polovině republiky a na horách na severovýchodě a severu Čech spadnout 150 až 300 milimetrů srážek, na návětří hor lokálně i víc, v oblasti Jeseníků i přes 400 litrů na metr čtvrteční, tedy 400 milimetrů vody. Na ostatním území s výjimkou západu Čech naprší od 100 do 150 milimetrů vody. ČHMÚ dnes rozšířil varování před intenzivními dešti i na Krušné hory.

Vítr bude od dnešního večera do nedělního dopoledne dosahovat rychlosti v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na horách na severu kolem 110 kilometrů v hodině. Podle aktuální prognózy bude hodně foukat i v Plzeňském kraji, o který dnes meteorologové rozšířili původní výstrahu. "Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným vývratům stromů," varovali meteorologové.

Praha zavírá náplavky

Vedení hlavního města uzavře náplavky v Praze 1, 2 a 5 a preventivně nechá na některých místech vystavět protipovodňové zábrany v centru města, na Zbraslavi a v Libni. Náplavky budou uzavřeny dnes okolo 19:00. Vedení metropole rovněž chystá v sobotu zastavit lodní dopravu na Vltavě. Po dnešním jednání povodňové komise to ČTK sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Komise se znovu sejde dnes v 18:00.

Hasiči dnes již zavřeli bezpečnostní vrata na Čertovce. Na to navázala zmíněná preventivní výstavba protipovodňových zábran o celkové délce asi 199 metrů. V Praze platí varování před velmi vydatným deštěm a od 15:00 bude vyhlášená povodňová pohotovost, tedy druhý ze tří stupňů výstrahy.

Kvůli zavření náplavek budou muset od Vltavy zmizet všechna auta. Pokud s nimi řidiči do dnešních 19:00 neodjedou, město nechá vozidla odtáhnout. S uzavřením náplavek souvisí také odstranění veškerých předmětů, které by mohly odplavat, jako jsou třeba kontejnery nebo popelnice. Vstup a vjezd na náplavky pak bude od 19:00 hodin pro veřejnost uzavřený.