Jozef Síkela

Jozef Síkela Zdroj: Blesk:David Malík

Ursula von der Leyenová oznámila složení Evropské komise, bude v ní 11 žen

ČTK

Ursula von der Leyenová oznámila složení nové Evropské komise. Bude v ní 16 mužů a 11 žen a bude mít šest výkonných místopředsedů, z toho čtyři ženy. Místopředsedy mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

Česko uspělo v úsilí získat pro Jozefa Síkelu (STAN) silné ekonomické portfolio, uvedl dnes premiér Petr Fiala (ODS) po oznámení, že Síkela má v nové Evropské komisi zastávat pozici eurokomisaře pro mezinárodní partnerství. Portfolio spojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost, Síkela také bude pracovat s největším rozpočtem z dosavadních českých členů EK, uvedl Fiala na síti X.

Kromě rozpočtu vyzdvihl předseda vlády fakt, že Síkela bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi. "Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR," uvedl Fiala.