Korunovační klenoty

Korunovační klenoty Zdroj: Adam Hošek

Korunovační klenoty
Královské žezlo a Svatováclavská koruna
Královské žezlo
Svatováclavská koruna
Královské jablko
19
Fotogalerie

První návštěvníci si prohlédli korunovační klenoty. Než se k nim dostali, viděli hologram a drahokamy

Adam Hošek

V úterý ráno se otevřely dveře Vladislavského sálu a na vystavené korunovační klenoty se přišli podívat první návštěvníci. Letošní téma výstavy jsou „tajemné kameny“, uvidíte tak nejen samotné klenoty, ale dozvíte se, jakými drahokamy jsou osázené. „Předpokládáme, že Karel IV. sbíral drahé kameny, a pokud získal větší, tak chtěl tu korunu ozdobit co nejlépe,“ vysvětluje Petr Chotěbor, zástupce Odboru památkové péče a Správy Pražského hradu, v čem je letošní výstava speciální. Uvidíte i hologram královské koruny s původními smaragdy.

Trojici klenotů, korunu, jablko a žezlo, si prohlédnete letos i v nové vitríně místo staré od Josefa Gočára, ve které se vystavovaly od 1. republiky. Díky nové oblé vitríně si můžete klenoty prohlédnout ze všech stran.

Svatováclavská koruna i jako hologram

Letošní vystavení klenotů je jedinečné i svým tématem „tajemné kameny“. První expozice, kterou uvidíte, je hologram Svatováclavské koruny, a to v dnešní i v původní podobě. Karel IV. nechal totiž smaragdy na koruně vyměnit za větší a vzácnější safíry.

„Existují popisy v inventářích svatovítského pokladu, kde se právě to použití smaragdů na koruně uvádí společně s jejich počtem,“ popisuje pan Chotěbor, jak byla původní podoba koruny replikována. „Z popisů není patrná velikost ani úplně přesné umístění, takže by se určitě dala udělat i jiná varianta rekonstrukce koruny. To hlavní, co nám inventáře poskytují, ale na hologramu návštěvník uvidí,“ dodává zástupce Odboru památkové péče a Správy Pražského hradu.

Drahokamy nejen na klenotech

Vitrína a hologram koruny ale nejsou letos jedinou novinkou. „Výstava je výjimečná v tom, že návštěvník může vidět jak přírodní formu drahých kamenů, tak jejich opracovanou podobu. Na panelech se nachází také detailní fotografie kamenů na klenotech. Jelikož ze vzdálenosti za vitrínou viditelné detaily nejsou, může si je návštěvník prohlédnout, než k nim dojde,“ vysvětluje pan Chotěbor téma letošní výstavy.

Po vstupu do sálu vás čeká nejprve hologram Svatováclavské koruny, kde se střídá její současná verze s tou původní. Drahokamy se na koruně mění pomocí animací. Následně uvidíte detailní fotografie a popisy drahokamů a na konci sálu se pokocháte Svatováclavskou korunou, královským jablkem a královským žezlem. Vitrína s klenoty je jediná na červeném koberci.

Výstava je přístupná od 17. do 30. září 2024, a to od 9 do 17 hodin. Vstupné je zdarma. Oba čtvrtky jsou ale rezervovány školním exkurzím. 19. září se tak návštěvníci ke klenotům nedostanou vůbec. Druhý termín 26. září bude výstava otevřena veřejnosti od 13 hodin.