Írán vyslal na Izrael balistické rakety (1.10.2024)

Írán vyslal na Izrael balistické rakety (1.10.2024) Zdroj: ČTK / AP / Ohad Zwigenberg

Írán vyslal na Izrael balistické rakety (1.10.2024)
Írán vyslal na Izrael balistické rakety (1.10.2024)
Írán vyslal na Izrael balistické rakety (1.10.2024)
Írán vyslal na Izrael balistické rakety (1.10.2024)
Škody v Dáhíje v Libanonu. (2. 10. 2024)
9
Fotogalerie

Izrael v řádu dnů zahájí „významnou odvetu" za íránský raketový útok. Cílem budou strategická zařízení

ČTK

Izrael v řádu několika dnů zahájí "významnou odvetu" za úterní íránský raketový útok, cílem by mohla být ropná zařízení a další strategická místa v Íránu, napsal dnes server Axios s odvoláním na izraelské činitele. Írán už dříve pohrozil, že pokud na něj Izrael zaútočí, bude úder opětovat. Též proíránské milice v Iráku slíbily odvetné akce proti americkým základnám v zemi a jemenští povstalci, spojenci Íránu, v úterý napadli v Rudém moři další dvě plavidla, posádkám se nic nestalo. I dnes pokračuje pozemní operace izraelské armády na jihu Libanonu s cílem vytlačit militantní hnutí Hizballáh od izraelských hranic.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v úterý po raketovém útoku Teheránu na Izrael uvedl, že Írán udělal velkou chybu a zaplatí za ni. Většinu z téměř dvou stovek íránských raket odrazil izraelský systém protivzdušné obrany, sestřelit rakety pomohly i Spojené státy a zřejmě i Francie a Británie. Některé střely ale dopadly do středního a jižního Izraele, několik lidí utrpělo lehká zranění.

Na Izraelem okupovaném Západním břehu zemřel Palestinec, jehož zasáhla střela nedaleko Jericha, není ale jasné, zda to souviselo s íránským útokem. Server BBC ukázal i fotografii velkého kráteru na předměstí Tel Avivu. Tři lidé byli lehce zraněni kvůli íránskému útoku také v Jordánsku, uvedl podle BBC mluvčí tamní vlády v místní televizi. Části střel dopadly v Jordánsku na několik míst, vážná zranění nezpůsobily.

Náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí varoval, že Írán odpoví na jakoukoli akci proti svému území dalšími údery na Izrael. Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí v noci na dnešek na sociální síti X napsal, že Írán zaútočil v úterý na Izrael v sebeobraně a že cílem úderu byla jen vojenská infrastruktura. "Naše akce je ukončená, pokud se izraelský režim nerozhodne vyvolat další odvetu," uvedl Arakčí.

Íránské revoluční gardy už dříve uvedly, že útok byl odvetou za zabití šéfa libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha a dalších velitelů hnutí v předchozích týdnech.

Íránský útok přivítalo palestinské hnutí Hamás, které loni v říjnu teroristickým útokem na Izrael spustilo válku s Izraelem v Pásmu Gazy. Hamás označil útok za "hrdinský čin".