Dioxinový skandál: Otráví se celé Německo?
Přišlo to jako blesk z čirého nebe. Německý deník Die Welt přinesl zprávu o tzv. dioxinovém skandálu. Statisíce čtenářů se náhle dozvěděly, že potraviny obsahující zejména vejce jsou bez rizika smrtelné otravy nekonzumovatelné. Tak např. dvě dioxinem nakažená vejce mohou u malých dětí způsobit smrtelné onemocnění. Rodiny s dětmi a mateřské školy jsou bezradné. Nikdo neví, co má dělat. Nikdo neví, co se ještě dá jíst a co už ne ...
Ministerstvo zemědělství okamžitě nařídilo uzavření více než 1000 farem produkujících maso, drůbež a vejce. Hlavně ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko a Šlesvicko-Holštýnsko byly nasazeny přísné kontroly. Během několika hodin byl v Severním Porýní-Vestfálsku vysloven okamžitý zákaz 14 podnikům dodávajícím do oběhu slepice, kuřata, krůty a vejce. Podle listu Die Welt musí v celém Německu na smetiště přes 120 000 vajec.
Co je to dioxin a jak se vlastně do německého řetězce potravin dostal v tak gigantickém množství? Jedná se o velice účinný jed bez chuti a zápachu. Jeho požití vede k rozkladu imunitního systému, poškození nervové soustavy, a dokonce může vést k neléčitelné rakovině lidské pokožky. Do oběhu se v SRN dostal ve formě zvířecího krmiva. V první řadě krmiva pro drůbež. Proto je obsažen převážně v drůbežím mase a ve vejcích.
Používání průmyslového oleje do zvířecího krmiva samozřejmě snižuje náklady. Průmyslový olej je daleko levnější než oleje přírodní. Otázkou zůstává pouze skutečnost, zdali výrobci krmiv o obsahu dioxinu v této surovině věděli. A pakliže ano, zdali měli tušení, že by se mohl jed po požití dostat do masových tkání postižených zvířat a posléze do vajec. Ať již to celé dopadne jakkoli, hrozí vážné nebezpečí, že Německo bude bez vajec a drůbežího masa. Jestliže dojde k otravám, nemocnice jsou prý připraveny na očekávaný nápor pacientů.