České NEJ č. 12: Země na houby. Jsme nejaktivnějšími houbaři světa!
Asi nikde ve světě se nehoubaří (a houby nevaří) tolik jako v Česku, což se podepsalo i na našem folkloru: Když jsem šel z hub, ztratil jsem zub… Už ve středověku si venkované v našich bohatých lesích vylepšovali jídelníček houbami a osobně neznám jedinou rodinu, která by nevlastnila alespoň jeden atlas hub, alespoň jeden proutěný košík a ročně neztratila několik „rybiček“ na okrajování třeňů.
Ačkoli byl loňský rok podle lidí s košíkem a nožíkem velmi slabý na úrodu, Češi v každém jiném roce nasbírají v průměru více než 20 000 tun hub. Řečí peněz se podle odborníků jedná o téměř dvě miliardy korun! Ministerstvo zemědělství, které zjišťuje pomocí dotazníkových šetření údaje o sběru lesních plodů, bohužel přiznává, že prakticky není s kým nás srovnávat – ve světě se podobné informace téměř v žádné zemi neshromažďují.
Není divu – kromě slovanských zemí, Německa, pobaltských států, hojně zalesněné Skandinávie a Finska a jihovýchodní Asie houbařská tradice nikde není tak živá, pokud vůbec nějaká je. Třeba ve Spojených státech a jejich národních parcích je hub tak neuvěřitelné množství, že člověka bolí u srdce, když už se mu nikam nevejdou. A američtí turisté kroutí nad nůšemi a košíky hlavou, protože je samotné by nenapadlo, že se nějaká houba kromě žampionu dá jíst…
Český profesionální houbař Lukáš Vrána, s nímž MF DNES loni přinesla zajímavý rozhovor, i díky tomu dokázal v Kalifornii nasbírat třeba 50 kilo lišek za jediný den. Profesionálně houbaří už sedmnáct let a před krizí si prý dokázal vydělat i dva tisíce dolarů denně.
České mykologické legendy a velcí popularizátoři houbaření František a Miroslav Smotlachové by na něj jistě byli hrdí. Ačkoli Lukáš Vrána na vlastní kůži, tedy spíš na vlastní jazyk, jistě nevyzkoušel kolem 1700 druhů hub jako první jmenovaný.
Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!
Atlas hub: Mykologové popisují nejčastější jedlé, nejedlé a jedovaté houby >>>