Tady byste jíst nechtěli. Provozovny, které zavřela potravinářská inspekce kvůli myším i plísni
Od 1. 1. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů zejména závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 105 provozoven, uvádí se v oficiální zprávě SZPI.
Opakovaně problematický je segment společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor v 47 případech. Konkrétním důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně, informuje SZPI.
Obdobná situace je v segmentu maloobchodního prodeje, kde inspekce uložila zákaz užívání prostor celkem 46 provozovatelům. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří výskyt škůdců ve skaldech i na prodejní ploše, potraviny poškozené okusem, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a dlouhodobě zanedbaný úklid.
Že se nejedná o žádné drobnosti, ale zdraví ohrožující prohřešky dokazuje například seznam nedostatků pekárny v Kuřimi, která byla uzavřena v dubnu.
Zjištěné skutečnosti:
- Výskyt myšího trusu
- Výskyt hmyzích škůdců
- Výrazně zanedbaný úklid
- Výrazné znečištění všech prostor
- Nečistoty na stěnách
- Nečistoty na podlaze
- Nečistoty na regálech či zařízeních
- Poškození stěn
- Prostory provozovny využívány i pro skladování předmětů, které mohou ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin
- Koroze kovových konstrukcí (polic, regálů)
Pekárna společnosti BENIX s.r.o.|
Kompletní seznam všech problémových provozoven naleznete na www.potravinynapranyri.cz.