Japonci vypěstovali banán s jedlou slupkou. Tajemství spočívá v hlubokém zmražení
Japonští farmáři vypěstovali nový druh banánu, který má jedlou slupku. Za tímto převratným projektem je hlubokého zmražení. To „donutí“ banánovník vyrůst rychleji a výsledkem je sladké ovoce s jedlou slupkou.
Za neobvyklým projektem stojí Secuzo Tanaka, manažer technického rozvoje na farmě D&T v japonské prefektuře Okajama na ostrově Honšú.
V době ledové museli růst rostliny i při mrazu. Právě tímto způsobem se pěstuje nový banán „Mongee“, který se v průběhu pěstovaní zmrazí na teplotu minus 60 stupňů Celsia. Banánovník pak prudce začne růst a místo dvou let roste pouze čtyři měsíce. Informoval o tom britský list The Telegraph.
Výsledkem je plod, který na první pohled vypadá zcela obyčejně, ale je sladší než klasický banán a má tenkou jedlou slupku. Tento nový druh banánu je ale zatím luxusní záležitostí, protože vzhledem k velmi omezené produkci stojí jeden kus v přepočtu přes 100 korun.
Japonsko je přitom mimořádně přátelské k inovacím při pěstování ovoce. Je například zemí, kde poprvé kultivovali čtvercový vodní meloun, který lze snáze transportovat a skladovat. Ovoce je navíc v Japonsku považováno za určitý symbol společenského statutu. Balíčky s krásným ovocem jsou tam dávány jako oblíbené dary.