Pivo

Pivo Zdroj: čtk

Severní Korea objevuje pivní Ameriku, začala vařit pšeničné pivo

Tereza Stonišová

Státní severokorejské noviny Rodong sinmun uvedly, že doposud jediný severokorejský pivovar Taedonggang začal slavnostně nabízet pšeničné pivo. Má se jednat o převratnou novinku, kterou tamní pivovar vyvíjel tři roky – od roku 2015. Že jsou takzvané „pšenice“ známé desítky let především díky baovrské (německé) a české produkci, soudruhům zřejmě uniklo.

Pšeničná piva nejsou ničím neobvyklým – a to jak v pivních „epicentrech“ jako Česko či Bavorsko, ale i v USA, Polsku nebo Maďarsku. Historicky je dokonce doloženo, že v jistém období (zhruba v 15. a 17. století) ze pšeničná produkce piva převládala nad ječmennou. O severokorejské novince informovala BBC, která citovala severokorejská média. Ta pivo chválí se značným entusiasmem, který této tamní senzanci dodává punc novosti. O nic neobvyklého se přitom nejedná.

Rozdíl mezi totalitním režimem pevně svázaný centrální kolabující ekonomikou a otevřeným trhem lze mimo jiné pěkně ilustrovat na tom, jaká je dostupnost zcela běžných potravin, případně jak rychle tyto odlišné trhy drží krok s dobou. Vezměme nejobyčejnější a nejrozšířenější světový produkt – pivo – a zjistíme, že totalitní režimy ty demokratické ekonomicky nikdy nedoženou.

Pivní produkce se začala v Severní Koreji rozmáhat v roce 2002. Tehdy koupili Severokorejci jeden z britských pivovarů, jehož výrobu následně přemístili do severní Koreje. I tak je ale v místě značek a nabídky poskrovnu. Pšeničná piva se vyznačují sladší chutí, vyšší hutností a neprůzračností, jakož i nízkým indexem IBU, tedy nízkou hořkostí. Bývají vyhledávána a vařena zejména v letním období.