Zprávy

Zpět na článek

Kosmonaut Gagarin je pověst. Prvním člověkem ve vesmíru byl Američan Shepard

46 komentářů

kosmonaut78
Takové bláboly se opravdu často nevidí, bohužel to prý autor myslí vážně. Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o kosmonautiku, ví, že Gagarin byl první ve vesmíru, že Bondarenko nebyl v šestici vybraných pro první lety, že teplota 2000°C je při vstupu do atmosféry zvenku kosmické lodě a proto ji musí chránit buď odhořívající štít (jako u Vostoku nebo Apolla) nebo keramické destičky (raketoplán). Že výška 157 cm a váha 59 kg není žádný hendikep - naopak zvýhodňoval kvůli omezeným rozměrům a nosnosti lodi, že Gagrin sportovně létal už na učilišti a úspěšně absolvoval pilotní školu na MiG-15. Před letem Gagarina po posledním selhání 22.12.1960 letěli dvě bezpilotní lodě - v každé byla figurína a pes - Černuška 9.3. 1961 a Zvezdočka 25.3. 1961.
nemonemonemo
Hodně jsem přemýšlel, jak reagovat na tento "článek", napadla mne parafráze na slova klasika
..."kdyby blbost nadnášela a autor psal v podobném duchu v nějakém médiu již v roce 1960, mohl být prvním kosmonautem on, ale asi by se nikdy nevrátil zpět"...
To by pro dnešní čtenáře byla asi opravdu "bolestná ztráta".
Napadlo mne také, v jak zoufalé situaci asi musí být redakce údajně seriózního časopisu, když musí povolit takovéhle "perly". Nevěřil bych, že je něco takového možné.
Jediné vysvětlení: dnes už může opravdu psát kdejaký d.b.l, a čím větší šílenost, tím pravděpodobněji mu to otisknou.
Tisk přestává být velmocí, ale spíše začíná trpět malomocenstvím.
dvorak.log
První ve vesmíru byl Jára Cimrman.
placirkabodlo
ruku v ruce s bohem ovsem! ale ti dva jedno jsou.
jansoucek
co je moc, to je moc.. v příštiím článku očekávám popírání holocaustu a údiv nad tim, že se i západní rozvědky nechaly napálit.... http­://im­g838­.ima­geshac­k.us­/img83­8/7798­/pho­to7an­.jpg
kuliferda54
Sem napište váš vzkaz!Ve všech případech rusi rádi přehánějí a utápějí se velikášstvím ať ve vojenství technice a průmyslu a podobně. Měl jsem tu čest opravovat jejich vojenská vozidla a vím že tento národ alkoholiků nikdy nemůže soupeřit s nikým co se týče techniky, vše je jako buldozér, žádná jemnost o kvalitě ani nemluvě. Kupte si jejich elektroniku, každý stý kus bude možná chvíli fungovat. Do kosmu posílali možná paňáce a pak vše fingovali.
vacatko
Nejsem příznivec SSSR ale i Američané uznávají, že první v kosmu byl Gagarin.
ferdabrablenec
definitivne presunul do bulvaru, kam patri
ferdabrablenec
ale tech nesmyslu co je v clanku to jsem uz dlouho nevidel - 2000st a pretizeni 10G je sice hodne, ale oboji se pri vhodne konstrukci prezit da, jak to pak dokazali i dalsi rusti kosmonauti
Uživatel_161609
Již před více než 20 léty se dělal rozbor všeho, co se kolem letu Gagarina odehrávalo.
Jeden z expertů na kosmonautiku zpochybnil asi 8 ze dvanácti výpovědí J.G. které
sověti dali k dispozici světovým agenturám, J.G. popisoval svoje zážitky z letu a co
viděl a v jakém čase letu atd. Ten expert prohlásil že nic takového nemohl zažít ani
vidět takže tam nahoře prostě nebyl.