Archív
Přihlásit pro přidání komentáře
zemekf
0
pamatuju doby, kdy knižka stála dvacet korun, za směnu instalatéra u domovky sem si mohl koupit 3-4 kusy, jako havíř 6-8 za šichtu, dneska na jednu nestačí celodenní dělnický plat.
zemekf
0
Moje knihovna má cca 500-700 svazků, no aspoň sem si ,,nakřečkoval,,
cechjoe
To víte,je to rozdíl 2generací. Zákonitě nemohu rozumnět já Vám a naopak. Je to jistě škoda, ale tak to jde pořád dokola po staletí. Můj příspěvek do diskuse měl konkrétní adresáty, protože jejich postoje mě už velmi dlouho trápí. Asi si neuvědomujete, že jde hlavně o budoucnost Vaší generace. I když máte dnes tolik možností, o kterých se minulým generacím ani nesnilo. Ale není to zadarmo- musí se hodně umět a znát. A o to mi jde- určitě cesta nevede přes četbu takové tzv. literatury, která dnes převažuje. Mrzí mne, že jste můj více méně emotivní blábol musel tolikrát číst. Přesto jste ho vlastně ani nemohl pochopit- omlouvám se. Dnes jsou supermarkety atd. plné všeho, ale jak má např.chutnat aktuálně např. ředkvička, kedlubna, hlávkový salát atd. pozná čím dál méně lidí- mé děti a vnuci to štěstí mají. A nyní k těm párkům a souvislost s knihami- polopatisticky: párky z Kostelce u Jihlavy byly dříve špičková kvalita a sháněly se horko těžko např na svatby atd., no a na kvalitní knížky se každý čtvrtek stály fronty - to je celá pohádka. Ahoj.
no, o budoucnost své generace se nebojím ani tak kvůli tomu, co mí vrstevníci čtou (nakonec ti co vůbec něco čtou mají četbu jako odpočinkovou činnost a kromě beletrie mají ve zvyku třeba z nudy proklikávat různá hesla wikipedie, jen tak pro to co tam mohou objevit), jako spíš kvůli tomu, co generace mého otce a ta vaše považuje za správné.
Nekonečné utahování tzv. autorských práv, která s autory nemají takřka nic společného, pokusy o prosazení právních rámců typu smlouva ACTA, pokusy o cenzuru internetu, rozdělování informačních kanálů (ČT má právo vysílat v éteru, ale ne na internetu... WTF!?) a další limitace kyberprostoru, na který si vlády z nějakého důvodu nárokují práva, je mnohem děsivější než nějakých blbých pár procent DPH na knížkách.
S tátou jsme se o tom docela pohádali nedávno, ta hádka skončila jeho prohlášením, že až tu on a jeho vrstevníci nebudou, můžem si to dělat jak chcem a mým odseknutím, že to je sice hezké, ale bordel který nám tu oni v internetu a informační sféře nadělají po nich budeme uklízet víc než jen jednu generaci.
Jinak zvýšení DPH na knížky... e-booky budou nakonec stejně mnohokrát levnější, jistě, knížka je knížka, ale člověk si fyzicky prostě bude pořizovat jen těch pár ke kterým má skutečný vztah, takže to nakonec vyjde stejně o dost levněji.
Nekonečné utahování tzv. autorských práv, která s autory nemají takřka nic společného, pokusy o prosazení právních rámců typu smlouva ACTA, pokusy o cenzuru internetu, rozdělování informačních kanálů (ČT má právo vysílat v éteru, ale ne na internetu... WTF!?) a další limitace kyberprostoru, na který si vlády z nějakého důvodu nárokují práva, je mnohem děsivější než nějakých blbých pár procent DPH na knížkách.
S tátou jsme se o tom docela pohádali nedávno, ta hádka skončila jeho prohlášením, že až tu on a jeho vrstevníci nebudou, můžem si to dělat jak chcem a mým odseknutím, že to je sice hezké, ale bordel který nám tu oni v internetu a informační sféře nadělají po nich budeme uklízet víc než jen jednu generaci.
Jinak zvýšení DPH na knížky... e-booky budou nakonec stejně mnohokrát levnější, jistě, knížka je knížka, ale člověk si fyzicky prostě bude pořizovat jen těch pár ke kterým má skutečný vztah, takže to nakonec vyjde stejně o dost levněji.
cvalda
knihu si koupí.Pokud stojí kniha od 250 do 300 kč , tak po zdražení to bude 270 resp. 320 kč . Tak ať nikdo neříká, že tu dvacku v kapse nenajde .
no, pokud si dobře vzpomínám, tak v tomhle státě vlády rostou a padají na 30 korunových poplatcích, takže bych si fakt nebyl moc jistej
panna
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
cechjoe
Vážený pane biskupe Malý, vážená paní Sommerová atd., víte vy vůbec za co bojujete? Kdysi za hluboké totality jsem neměl na to, abych si koupil hodně knih z Klubu čtenářů/ snad pamatujete/, ale v mé kni*** je jich přesto dost. Moje děti čerpaly/dcery/ z tohoto základu a kupovaly si podle sebe další knížky -jsou u nás v kni***. Nyní máme vnuky- nejstarší 18 let. A jsme u podstaty problému o kterém vy asi nemáte ani ponětí /jako v řadě jiných obyčejných věcí/. Já Vám poradím. Udělejte representativní průzkum co dnešní děti čtou-to by mohla zvládnout, snad paní Šiklová, !To budete koukat. Např. Zombie atd. A za podobný švár Vy "bojujete"-hanba! Dnes jsem členem Knižního klubu a mám problém, každý kvartál si něco vybrat. Tak nevím! Zrovna dnes jsem si v Kostelci koupil debrecínské párky-sice trochu kratší jako před 50. lety na nádraží, ale na chut velmi podobné- konečně! Víte, proč to dávám do souvislosti? Kéž byste to pochopili! Přece tu naši společnost musí někdo řídit! Lékaři- dříve intel. elita- dnes rátovci, ekonomové -*** , co mohli,no a právníci, kteří nic neuměli jsou v balíku! A pravda a láska nevyřešila nic - a v jisté době měla podporu nás většiny-tak kde soudruzi z NDR udělali chybu?
ha, ha, ha.
Spadám vícemé ně do generace Vašich vnuků a jestli se vám nelíbí, co čteme, tak si můžete... cojávim, stěžovat na Karlově mostě.
Většina mých vrstevníků nečte vůbec. Popravdě mám VELMI silnou pochybnost o tom, že procento nás, čtoucích, je menší, než tomu bylo za Vás když jste byli v našem věku.
Co se mě týče, tak ti slavní spisovatelé typu Jirásek a spol. jsou totálně nečitelnej škvár bez sebemenší hodnoty - a ano, ZKOUŠEL jsem ho číst. Západ slunce popisovaný na dvaceti stranách mě přesvědčil, že autor je buď nabubřelý hňup, nebo děsný pseudointelektuál, protože takovýhle úroveň nečitelnosti nebyla "dobovým stylem" psaní nikdy - ať už za antiky, za středověku nebo v moderní době.
Četl jsem Karla Čapka a upřímně - půlka jeho děl je taky škvár. Všemi oslavovaná Věc Makropulos je předvidatelná, bez humoru a pointa a obhajoba pointy je hluboce pod Čapkovu úroveň, dokonce rozporuje jeho vlastní práce o argumentaci. Jistě, jsou tu jiná jeho díla která stojí za to, ale chci jen poukázat na to, že ne všechno staré je hned dobré.
Zkoušel jste někdy číst např. Susann Clark (Johnatan Strange a Pan Norell, Dámy z Gracee Adieu)? Ono to je fantasy, jistě, nicméně není to o nic nerealističtější než Čapkovo RUR nebo Válka s mloky. Mohl bych samozřejmě vyjmenovat hromadu dalších současných autorů oslovujících mou generaci, kteří stojí za to, někteří z nich jsou jen dobří a časem se na ně zapomene beze zbytku, jiní jsou výborní a budou tu i za desítky ne-li stovky let.
Takže mám super nápad - přestaňte si stěžovat na to co čteme my, když tomu nerozumíte, a my se zase nebudeme pošklebovat tomu, co jste četl a čtete vy, protože názory na to co je a co není škvár se mohou dost významně různit.
A mimochodem, přijde mi zábavné, že někdo kdo si stěžuje na kvalitu literatury napíše post, který musím číst třikrát, abych pochopil jeho sdělení.
Spadám vícemé ně do generace Vašich vnuků a jestli se vám nelíbí, co čteme, tak si můžete... cojávim, stěžovat na Karlově mostě.
Většina mých vrstevníků nečte vůbec. Popravdě mám VELMI silnou pochybnost o tom, že procento nás, čtoucích, je menší, než tomu bylo za Vás když jste byli v našem věku.
Co se mě týče, tak ti slavní spisovatelé typu Jirásek a spol. jsou totálně nečitelnej škvár bez sebemenší hodnoty - a ano, ZKOUŠEL jsem ho číst. Západ slunce popisovaný na dvaceti stranách mě přesvědčil, že autor je buď nabubřelý hňup, nebo děsný pseudointelektuál, protože takovýhle úroveň nečitelnosti nebyla "dobovým stylem" psaní nikdy - ať už za antiky, za středověku nebo v moderní době.
Četl jsem Karla Čapka a upřímně - půlka jeho děl je taky škvár. Všemi oslavovaná Věc Makropulos je předvidatelná, bez humoru a pointa a obhajoba pointy je hluboce pod Čapkovu úroveň, dokonce rozporuje jeho vlastní práce o argumentaci. Jistě, jsou tu jiná jeho díla která stojí za to, ale chci jen poukázat na to, že ne všechno staré je hned dobré.
Zkoušel jste někdy číst např. Susann Clark (Johnatan Strange a Pan Norell, Dámy z Gracee Adieu)? Ono to je fantasy, jistě, nicméně není to o nic nerealističtější než Čapkovo RUR nebo Válka s mloky. Mohl bych samozřejmě vyjmenovat hromadu dalších současných autorů oslovujících mou generaci, kteří stojí za to, někteří z nich jsou jen dobří a časem se na ně zapomene beze zbytku, jiní jsou výborní a budou tu i za desítky ne-li stovky let.
Takže mám super nápad - přestaňte si stěžovat na to co čteme my, když tomu nerozumíte, a my se zase nebudeme pošklebovat tomu, co jste četl a čtete vy, protože názory na to co je a co není škvár se mohou dost významně různit.
A mimochodem, přijde mi zábavné, že někdo kdo si stěžuje na kvalitu literatury napíše post, který musím číst třikrát, abych pochopil jeho sdělení.
Pravdu máte víceméně oba... Můj názor je takový, že braky se vydávaly vždycky, ale dnes je jich, díky možnostem naší doby, více než kdy dřív. Samé ujeté knihy o upírech, vlkodlacích a podobné havěti. Je mi skoro devatenáct, přesto nevidím v takovém Stmívání, například, vůbec nic úžasného. Mělo by se tedy přehodnotit, co má cenu a co ne. Nedávno má kamarádka viděla inzerát, kde vydavatelství hledalo nové spisovatele, kteří se zabývají jinou tématikou, než jsou upíři atd. . Ale i v dnešní době se dá najít slušná literatura. Ale člověk má co dělat.
Co mě ovšem pobouřilo, je to, že vám přijde trapné popisování západu slunce na 20 stránek. Říká vám něco umělecký popisný styl? A zvukomalba? Takovéhle věci většinou nejsou na stránku a půl. To mě přijde trapné. Kniha byla dřív místo filmů a tudíž aby se rozehrála fantazie i u člověka, který nemá tak dokonalou představivost, musel být popis dokonalý a pestrý... tudíž logicky dlouhý. A nevidím na tom nic špatného, to jen dnešní rádoby čtenáři jsou příliš líní... To je stejné, jako když někteří tvrdí, že Lewis je lepší než Tolkien a to jenom proto, že Lewis nemá popis stromu na 20 stránkách. Bodejť by tu svou sérii nedopsal první, když těm popisům (ať už se týkaly čehokoliv) moc nedal. Pro mě je v tomhle směru Tolkien jasná 1. .
Co mě ovšem pobouřilo, je to, že vám přijde trapné popisování západu slunce na 20 stránek. Říká vám něco umělecký popisný styl? A zvukomalba? Takovéhle věci většinou nejsou na stránku a půl. To mě přijde trapné. Kniha byla dřív místo filmů a tudíž aby se rozehrála fantazie i u člověka, který nemá tak dokonalou představivost, musel být popis dokonalý a pestrý... tudíž logicky dlouhý. A nevidím na tom nic špatného, to jen dnešní rádoby čtenáři jsou příliš líní... To je stejné, jako když někteří tvrdí, že Lewis je lepší než Tolkien a to jenom proto, že Lewis nemá popis stromu na 20 stránkách. Bodejť by tu svou sérii nedopsal první, když těm popisům (ať už se týkaly čehokoliv) moc nedal. Pro mě je v tomhle směru Tolkien jasná 1. .