Život a styl

Zpět na článek

Tajemství bájného Horymíra a jeho koně Schemiga

18 komentářů

ultimathule
Turecké kroniky zmiňují podobný příběh, akorát kůň se jmenoval Simír a hrdina Erdogan, kteréžto jméno si česká lidová slovesnost časem přetvořila do tvaru "Horymír".
Příběh se do Evropy dostal spolu s tureckými emisary multikulturní vzájemnosti v září 1683 přes Vídeň, odtud se poté rozšířil i do českých zemí.
Je ovšem poctivé dodat, že mladší prameny tvrdí, že jméno Horymír nepochází ze jména Erdogan, nýbrž Attatürk.
strassidlo
sendyman
Samozřejmě mě v mé ješitnosti těší, že jste se o mně zmínil ve svém článku (zde jen technická: nepíši pod pseudonymem "sendyman", ale "Sendyman". Nemůžu za to, že RX velká písmena nebere...). Samozřejmě můj příspěvek byl nadsázka. Ale i tak mě to těší velice...
Co se týká vlastní problematiky, zde se dostáváme na "můj tenký led". Opravdu nemám čas to zkoumat a celkem vzato, Staré pověsti české mi "vyhovují". Koneckonců, jsou to pověsti, že...
O tom, že píšete leckdy bláboly (co to blábolím - VĚTŠINOU! ), jsem se přesvědčil v článcích o Gagarinovi, tady, i na Vašem blogu na i-Děsu.
Pro neznalé: Je pravda, že le***cos z historie SSSR je obestřeno tajemstvím a nesrovnalostmi.
Nicméně, ani vévoda ze Lhoty mi nemůže tvrdit, že Gagarin ve vesmíru nebyl PROTO, že povrch kabiny jeho Vostoku se ve vzduchoprázdnu zahřál na 2.000ºC - a proto nemohl přežít, i kdyby tam nakrásně byl...
strassidlo
Ctihodný a vážený Sendymane, přijměte moji hlubokosrdečnou gratulaci u příležitosti zanechání Vaší nesmazatelné stopy v dějinách investigativní žurnalistiky. Předpokládám totiž, že pavévoda ze Zapomenuté Lhoty spáchal tuto "Šemíkovskou pátračku" právě na Váš popud. A to se počítá!!!!!!!
sendyman
No jo, no...
Asi jo! Ale to je jedno. Nechcete zajet o víkendu do Teplitz?
http­://www­.dkte­plice­.cz/la­zenska-sezona-teplice-2011.html
Ale asi ne, já vím, ty zvyřátka....
strassidlo
Copak žvížátka -ty se beze mne obejdou, ale s mojí leností se do takových dálav jezdit nedá! A Vy máte o víkendu lázeňský program?
sendyman
No, jinak to nejde.
Už jsem si skoro připadal... Ále nic!!!!
sendyman
No jistěže! Protože su enem blbej Pražák, tak mám kultůůůrní program!
To jenom Vy (Ješiš! Ani nechci říkat kdo!!! ) si ze mně děláte prdééééél!

***vole - du na špacír, no ni?
strassidlo
Sendy, "zavěsil" jste tu rekaci správně? Nějak se nechytám.
Jinak na "kulturním či lázeňském programu" neshledávám nic nevhodného, natožpak ***ózního - a to ani pro Pražáky, ani pro Moraváky -jen se, holt, jedni i druzí béřou k zábavě občas různými směry. Tak ať už jedete kamkoliv, hlavně ať se daří!
sendyman
Ale to víte, že jo!
Akorát, že včera jsem měl po všech stránkách fakt hodně náročnej den a dneska už se nechytám taky.
Vůbec netuším, co jsem tím chtěl vlastně říct!

Ale to máte jedno - hlavně, že je mír!