Zprávy

Zpět na článek

Atentát na Heydricha: Pišme správně Gabčíkovo jméno

4 komentáře

smokingkoala
a vis ze mi to je uplne jedno? cehun nebo slovak, hlavni je esli ten chlap ma charakter. a gabcik nepopiratelne mel. za to ho mame radi, a ine slovaky jeho kalibru taky. takze vocode ....
marecisko
to sa mi vždy na českým médiách páčilo. Pokiaľ išlo o nejakú osobnosť z bývalej spoločnej československej republiky, tak to bol vždy Čech, ale keď išlo o Slováka, tak to už bol čechoslovák a pod... Gabčík bol Slovák, ako repa. A žiaden prekrúcač dejín to nezmení.
kovarik
je to hovadina. Je naprosto irelevantní, co měl napsáno ve vojenské knížce a jak se tzv. "cítil". Rozhodující je, co měl v rodném listě. Byl-li pokřtěn na Slovensku (byť v Československé republice) jako Jozef, tak je prostě Jozef. Něco jiného by bylo, kdyby se byl nechal úředně přejmenovat. Pokud existuje jeho žádost o přejmenování na Josef a následné rozhodnutí správního orgánu - v tomto případě asi nějakého místního obecního úřadu či matriky, pak je Josef. Jinak je Jozef. A pokud jde o tu národnost - zase záleží na tom, co měl v rodném listě. Pochybuji ale, že tam měl jako národnost uvedeno: "československá". Takže byť se cítil Čechoslovákem, byl to prostě Slovák. A už vůbec není rozhodující, že mluvil dobře česky. Já také mluvím dobře slovensky a jsem Čech. Se Slováky nemám příbuzensky ani jinak nic společného. To si zase autor pustil pusu, resp. pero na špacír, aniž by to nastudoval.
spiderm
Třeba chtěl Jiří Sequens uchlácholit slovenské nacionalisty