Život a styl

Zpět na článek

V Česku trvale žijí tisíce Rusů. Komu to vadí?

25 komentářů

astalavista
Problem je ze mladsi lidi nepoznaj jestli je to rus nebo ukrajinec nebo odnekud z vychodu a automaticky je to nakej rusak, podle mych zkusenosti sem vetsinou jezdi bohatsi a vzdelanejsi lidi co se slusne chovaj, bordel tu spis delaji delnici (vetsinou z ukrajiny a jinych chudsich zemi nez rusko, kterych je tu daleko vic), no a co se tyce ty starsi generace tam uz je ta nenavist tak zakorenena ze snad budem proste muset pockat az vymre (s nadsazkou jako se to rikalo o bolsevicich, prece kazdej jeden rus nemuze za to co se stalo v 68 ale ty nahore a mnohejm tam za komancu umreli i pribuzny.. bohuzel mi to dost pripomina to jednoduchy mysleni nacistu jako: ty ses zid, polak, cech = spatnej a podradna rasa
stanostano
ASTALAVISTA, nie, za rok 1968 skutočne nemože každý "Rus". Aj v 1968 boli na Červenom námestí viacerí hrdinovia, ktorí vedeli, čo ich čaká a predsa rozvinuli protestné transparenty. Tých a MUDr. Františka Kriegla si vážim a boli vačší hrdinovia ako Dubček a spol., ktorí v Moskve podpísali. Na takýchto "Rusov" odsudzujúci paušál neplatí. Čo mi vadí na "Rusoch", ktorí
žijú v Čechách a na Slovensku je, že nie sú dostatočne empatickí. Nie sú schopní ani ochotní priznať chybu "Ruska" voči nám. Píšete, že u nás nenávisť musí vymrieť. To u nich bude musieť vymrieť najmenej generácia, aby sa zmenili či priznali svoju vinu. Viete, ako sa chovajú "Rusi" na dovolenke v Egypte, Grécku či inde? Skor je to na hanbu ako obdiv. Keď si zvolím krajinu, kde chcem žiť, mal by som si minimálne prečítať dejiny jednej generácie dozadu. A spýtať sa ľudí v tej krajine, či majú proti mojmu národu nejaké výhrady. Iste by boli potom viac v obraze. A nepovedali by, ako v článku Irina, že v Rusku o roku 1968 ...to není nijak významné téma... To je riadna dávka ignorantstva a necitlivosti. Ani zmienka, že by okupácia mohla niekomu vadiť, zobrať mu na generáciu slobodu, či prejavenie účasti, koľko nám vtedy zabili nevinných ľudí. To ich nemáme radi len my. V Maďarsku za rok 1956 ich nemajú tiež radi. V Poľsku nielen za Katyň, v Nemecku za r. 1953 a iné. Je veľmi smutné, že ani takí "intelektuáli" v článku, od ktorých by sa to očakávalo, nenašli v sebe odvahu a nepovedali to, čo sa od nich čaká. Nemajú v sebe stále strach a syndróm Ľublianka? Namiesto otázky prečo ich nemáme radi, vyvstáva otázka, kde ich vobec majú radi? "Rusi" sa skutočne nezmenili a článok mi dáva pocit, ba až istotu, že sa ani nezmenia.
janast
Zkušenosti z Čech nemám skoro žádné, ale v Německu se Rusové nezačleňují do společnosti skoro vůbec. Mají svoje komunity, především ženy neumí vůbec jazyk a evidentně ani nemají touhu se ho učit, neboť tu stát nabízí mnoho bezplatných kursů němčiny spolu i s hlídáním dětí zcela zdarma, takže maminky by neměly mít problém tam chodit, a rusky mluvící přistěhovalci se těchto kursů účastní minimálně - chodí tam jen, až když opravdu musí kvůli získání občanství a německy se vlastně naučit nechtějí. Jde jim jen o potvrzení, že tam chodili. Je to opravdu problém. Ve školkách a školách neruzumí maminky, co jim učitelky říkají, to samé u lékaře atd. Navíc jsou některé ruské čtvrti vyhlášené, že tam policie jezdí pravidelně urovnávat rodinné hádky. Ještě je nutno zmínit, že ty ruské obchody tady jsou šílená ostuda, protože to je spíše ruské vetešnictví spojené s potravinami. Myslím, že v ČR nebude situace o tolik jiná. Myslím, že jste si vybrali sociologicky nevypovídající vzorek.
hocico
Ze maji zem pres pul zemekoule a stejne lezou jinam !
Ze si z nas udelali valecnou korist a 40 let jsme byli jejich pracovni kolonie.
Ze ruska mafie v Cechach kde koho terorizuje.
Vubec bych to do Cech nepoustel - uz se u nas nasmrdeli dost !
stanostano
Správnu otázku položila Tatjana z cestovky: ...máme v Rusku Čechy mnohem raději, než jakýkoliv jiný národ.Proč to u vás vuči nám nefunguje stejně? To jej ešte nikto nepovedal PREČO? To nepozná naše dejiny od r. 1945?Už vtedy sme mali s nimi pri oslobodzovaní problémy so znásilňovaním, tak v Čechách, ako aj na Slovensku. A s kradnutím všetkého možného. Moja mama spomínala, že keď Nemci odchádzali, vraveli: na nás ste nadávali, ale počkajte, ako budete na Rusov.Tak aj bolo. Len to nadávanie trvalo dlhých 44 rokov. Nepočul som ešte ani jedného "Rusa", aby povedal IZVINITE. A poznám ich dosť osobne aj cez internet. A to PREPÁČTE by mali povedať niekoľkokrát. Okrem spomenutého aj za ich ideológiu, za politické procesy spojené
so stratou slobody či života. Za to, že nám mali byť vzorom, za ich poradcov. Za to, že vačšine z nás pokrivili chrbtovú kosť, za stratu slobody skoro vo všetkých významových rovinách. A veľké IZVINITE aj za rok 1968. Možem mať rád Rusa ako jednotlivca, za jeho ľudské vlastnosti.
Možem si ho vážiť za jeho výsledky, čo dokázal. Nemožem však stále mať rád národ, ktorý nám všetkým nadelil komunistickú ideu. A ani jednotlivca za to, že nedokázal hoci tým jediným slovkom dať najavo, že si je vedomý, že niekomu ublížili ako národ. Rusi sa nezmenili, je v nich stále ten falošný pocit patriotizmu a strach. A potrvá to ešte nejaký čas, kým sa zmenia. A či vobec...
panna
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
yana.p
To je těžké, lidé, co zažili rok 1968 začali Rusy nenávidět, v tomto stylu vychovali své děti, jejich děti zase své děti..Začarovaný kruh. Co mohu říci, mé známé z Ruska mám velice ráda, více, než drtivou většinu Čechů. Výborně si s nimi popovídám, jsou velice milí a laskaví. Dvojnásob to platí o Ukrajincích - ty mám ráda ještě víc. Všechno to záleží na výchově, na tom, co člověk od mala slyší. A ani média tomu moc nepřidají. Kdy naposled jste v televizi viděli nějakou pozitivní reportáž o rusky mluvících lidech? Většina lidí slyší pár informací o východních zločincích v Česku a tento dojem v něm přetrvá, a následně jej zgeneralizuje.
Z anket lze krásně vidět, kolik lidí má v tomto ohledu negativní názor, a kolik skutečně zná nějakého člověka z Ruska.
Upřímně řečeno, jsem nadšená, když vidím na ulici rusky mluvícího člověka. Zatracujte si mě, jak chcete, ale za svým si stojím.
zemekf
diskuze, inteligence, internetz ???
Promińte, to nejde dohromady.

K tématu, mně rusové nevadí, za komoušů byli zavření v kasárnách, takže nějak moc nevyčuhovali.
Dneska akorát podle přízvuku poznám, že ten a ten řemesník pochází z východu a mezi ty takzvané mafijány se nedostanu, jelikož jsem obyčejný člověk, který to co nepozná na vlastní oči neposuzuje.
Vím jak dokáží zkresleně ,,ťápat,, media o čemkoli, takže na ,,zaručené pravdy,, koukám jaksi kapku z patra.
Mezi mé známé můžu počítat pár ukrajinců ba i rusů a asi dva, tři, povařuji i za své přátele. Jsou to lidi tak jak já, taky mají dvě ruce ba i hlavu, kterou dovedou púoužívat.
Na rozdíl od mnoha diskutujících zde i jinde.
fotozemek.cz
natt1234
čekala jsem, že zde narazím na trochu inteligentnější diskutující, ale opět se jedná vesměs jen o neinformované zatrpklé závistivce, kteří vůbec neví o čem plácají, ale hlavně že si ten svůj vztek někde vybijí. Typická česká vlastnost! Napište mi konkrétně, v čem vám v ČR žijící Rusové vadí...
panna
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.