Zajímavosti
Zpět na článek
Protěžujete, respektivě zohledňujete správnou češtinu? Jste její nejideálnější uživatel? Viz. tento kviz
5 komentářů
Zdena Pilna
Nemohu souhlasit s výslovností slova puzzle, které je anglické a čte se “pazl”. S tímto slovem jsem se poprvé ve svém životě seznámila v r. 1968 v Anglii, kde jsem jako česká studentka pracovala v Londýně jako “au-pair. A děti v té rodině si s “puzzle” hrály. Srovnávat anglické slovo “puzzle” s italským slovem “pizza”
považuji za velkou chybu. Chybná výslovnost vznikla v Čechách tak, že v době, kdy tato dětská hra do Čech přišla, zde umělo jen málo lidí anglicky. Chtěla bych připomenout, že když v minulosti přišel do Evropy i do Čech zemědělský stroj “kombajn”, jehož název vznikl v Americe ze slova “combine “ také se mu nezačalo v Čechách říkat “kombiné”.
považuji za velkou chybu. Chybná výslovnost vznikla v Čechách tak, že v době, kdy tato dětská hra do Čech přišla, zde umělo jen málo lidí anglicky. Chtěla bych připomenout, že když v minulosti přišel do Evropy i do Čech zemědělský stroj “kombajn”, jehož název vznikl v Americe ze slova “combine “ také se mu nezačalo v Čechách říkat “kombiné”.
Ivo Martinec
Upozorňuji autory kvizu, že tvar ,,již", byť je archaický a nepoužívá se téměř, je stále správným tvarem nominativu plurálu životných maskulin uvedeného zájmena. I. M.
M
M
Štěpán Kohout
Uhlobaron ze je zlodej uhli? To jste se asi preklepli, ne? A ze nejaka internetova prirucka povoluje psat "Rhodosu" je jen dukazem toho, ze nelze verit vsemu, co se na internetu pise, vy polovzdelanci!
Petr Burda
Všechno neumím, mohu se stydět. Ale uhlobaron ve významu zloděj uhlí jsem neslyšel ani od babičky, ročník 1910.
koho to ten reflex platí ???!!!
jauvajz