Komentáře
Zpět na článek
Pavel Páral: Česko na školství nedává málo. To stávkujících učitelů je moc
32 komentářů
Jaroslav Řezáč
3
jediný, kdo má aspoň nějaké právo stávkovat je neučitelský personál.
Přejít do diskuze
Václav Mlynář
15000 asistentů
prům. plat (18-30 tis) = 24000,-*1,34=32.160,-Kč vč. odvodů
= 482.400.000,-/měsíčně
= 5.788.800.000,- ročně
prům. plat (18-30 tis) = 24000,-*1,34=32.160,-Kč vč. odvodů
= 482.400.000,-/měsíčně
= 5.788.800.000,- ročně
Ondřej Louka
Nové stíhačky a vakcíny za miliardy? No problem. Rozpočet MO napřesrok vyšší o 40 milard? No problem. Školství? Není, prý nemáme. Špatný článek špatně informovaného novináře, nezlobte se na mě. Ani pokus o nějakou objektivitu.
viktor viktor
3 ministerstva navíc, okradení důchodci , drahé VLASTNÍ energie !!! , na DLUH objednané zbraně a nejrychleji upadající ekonomie v EU. Tak , co se divíte ? Je tu změna, upozornila Pekarová. A změnu opravdu nelze přehlédnout…Nakonec jste si tyhle nemehla zvolili milánkové.
viktor viktor
@Václav Mlynář ...Takže mínus ta 3 zbytečná, nově vytvořená ministerstva , mínus 1 letoun F-35 a dá to, dokonce i na poplatek za celou současnou vládu strčenou do blázince.
V.Holeček
Jestli si to dobře pamatuji, tak nás bylo ve škole v první až páté třídě 24, v šesté až deváté 36 a na gymnáziu tuším třicet.
Nejvyšším výdobytkem techniky byl (nenáviděný) meotar, tedy zpětný projektor.
Pokud mohu posoudit, naše vzdělání nebylo nějak tragicky špatné a ani si nemyslím, že by byli současní mladí odlišní od nás, i když nás dělí “propast” mnoha desítek let. Ano, je tu zásadní rozdíl - pomocné školy. Tam se “odkládali” ti skutečně nejslabší.
Ne, nejsem schopen posoudit pracovní a psychické zatížení učitelů dnes a tehdy. Říkám si ale, že zvládnout a naučit tehdy třicet šest nijak vzorných žáků nebylo jistě snadné.
Nejvyšším výdobytkem techniky byl (nenáviděný) meotar, tedy zpětný projektor.
Pokud mohu posoudit, naše vzdělání nebylo nějak tragicky špatné a ani si nemyslím, že by byli současní mladí odlišní od nás, i když nás dělí “propast” mnoha desítek let. Ano, je tu zásadní rozdíl - pomocné školy. Tam se “odkládali” ti skutečně nejslabší.
Ne, nejsem schopen posoudit pracovní a psychické zatížení učitelů dnes a tehdy. Říkám si ale, že zvládnout a naučit tehdy třicet šest nijak vzorných žáků nebylo jistě snadné.
viktor viktor
Když vidím “ výkony “, diplomy oblepených politiků ze Strakovky, tak si o českém školství iluze nedělám. Spíše mne přesvědčuje pravdivost rčení “ Mít diplom neznamaná, že nejsi idiot “.
marviP
To bych si nikdy nedovolil...protestovalo se 60 mld.,nakoupilo se 50 milionů vakcín (900 milionů měsíčně), vzala se půjčka a peníze šly na Ukrajinu, sama EU se chlubí, že tam poslala už 85 mld. Euro, zvyšujeme výdaje na armádu...to, že F-35 budeme splácet nic nemění na tom, že ty peníze by se mohly využít jinde a rozuměji
Jaroslav Řezáč
@marviP to jsou kecy....na nákup F-35 ještě nešel ani desetník...mají být dodané za více jak deset let a splácet se budou dekádu.
Ti Ukrajinci, kterých tu pracuje 122 tisíc si na sebe vydělají, tak nešiřte bludy.
Ti Ukrajinci, kterých tu pracuje 122 tisíc si na sebe vydělají, tak nešiřte bludy.
marviP
Já bych k tomu dodal, že když byly peníze na vakcíny,testy,respirátory , když jsou peníze pro Ukrajinu a na nákup F-35, tak by měly být i na vzdělání a zdravotnictví.
Jaroslav Řezáč
@Petr Kotyza jenže pak začne fungovat rodičovské ego, že ten jejich drobek...agresivita rodičů stoupá pokud učitel nesplňuje jejich očekávání známek pro svého bobánka, že je blbej jak štoudev nějak nedokážou pobrat. PŘIZNEJME SI NA ROVINU, ŽE NĚKTEŘÍ RODIČE JSOU TAKY POŘÁDNÝ MAGOŘI.
Uživatel_5694549
A vy jste někdy zkusil učit ve třídě, kde jsou dvě tři děti, které patří do zvláštní školy? Ne, jinak byste nenapsal takový blábol.
Ano, jsem učitel, ale mám za sebou práci v soukromé sféře i vlastní podnikání. A teď jsem rád učitel. Ale nemám rád takové řeči od lidí, kteří vůbec neví, o čem mluví. Vy tu čtěte nějakou statistiku, ale ta neříká, jak je téměř nemožné mít v normální třídě děti patřící jinam. Je to jako kdybyste si dal na auto tři kulatá a jedno hranaté kolo. A jeďte.
Ano, jsem učitel, ale mám za sebou práci v soukromé sféře i vlastní podnikání. A teď jsem rád učitel. Ale nemám rád takové řeči od lidí, kteří vůbec neví, o čem mluví. Vy tu čtěte nějakou statistiku, ale ta neříká, jak je téměř nemožné mít v normální třídě děti patřící jinam. Je to jako kdybyste si dal na auto tři kulatá a jedno hranaté kolo. A jeďte.
Petr Kotyza
@Jaroslav Řezáč
Tím spíš je jedno, jestli jich je tam na 1 učitele 10 nebo 30.
Tím spíš je jedno, jestli jich je tam na 1 učitele 10 nebo 30.
Jaroslav Řezáč
@Václav Mlynář inkluze v Z.Š školství je nefunkční a nesmyslný hazard z konzistencí výuky. Pro koho má učitel vlastně učit?
Jaroslav Řezáč
@Petr Kotyza jaký materiál, takový vzdělávání... nedělejme si iluze, že to co jim příjde do školy je nějaká paráda...třetina z nich čumí do telefonu pořád, místo toho, aby se učili.
Jaromír Londin
Jakoby peníze byly garantem kvality. Iluze v dnešním světě lživého marketingu . Peníze jsou jen prostředníkem k získání, těch, jež preferují právě peníze. Vše ostatní je o lidech a jejich prioritách . A svobodě volby. Peníze nejsou, nikdo nechce platit daně ( vyjma zaměstnaců jež musí ) Pak v kasičce chybí . Bohatí daně neplatí ( ráje ) nebo optimalizují . Neplatí ani malí podnikatelé . Šedá ekonomika. Pravice nemůže šáhnout na podnikatele . Tak se holí důchodci a ti, jež se nemohou bránit. Dokonce i střední stav prozřel . Nikdo nechce dávat ze svého Bohatí na stát kašlou., respektive nekašlou na veřejnou pokladničku . Státní zakázky, jaká to lebeda. Bez konkurence ... no kdy by ten kšeft nebral ? Vyplatí se i s korupčním přirážkou Podnikání potřebuje jen šrajtofle občanů .( stát jsme my ) Jejich nemoci, vzdělání, je jim ukradené . Ti mají privátní školy, zdravotnictví i obranu svých ohrazených sídel . . Oni na to mají
Petr Kotyza
Jinými slovy: učitelů je moc a kvalita výuky stále klesá. Nás bylo ve třídě na gymplu před 40 lety 39 a dělilo se napůl pouze na cizí jazyk.
viktor viktor
@Václav Mlynář... Kolik má družinářka, školník, kuchařka, uklízečka...atd. ?
Uživatel_5670214
Školy by se měly zrušit. Číst, psát a počítat, ať se každý naučí doma. Nechal bych jen soukromé školy, kde by si ti, co chtějí vzdělání, studium platili. Pokus o všeobecné vzdělání je vyhazování peněz. Jsou potřeba řemeslníci a dělníci, ne VŠmejdi z neziskovek, co parazitují na systému a ještě by sem tahali migranty. Makat, chátro a bič na vás.🤣
Jaroslav Řezáč
@Mibus ono se říká " když je žák, učitel se najde" však z toho našeho přetechnizovaného školství nedělejme posvátnou krávu.
Mibus
@Jaroslav Řezáč Jistě ano. Ale asi mě nebudete mít rád pro moji poznámku, že by si jinde jistě vydělali víc. A když to nebude mít, kdo dělat, bude se tím ministerstvo opravdu vážně zabývat. Do té doby je to státu jedno
Mibus
@reproman Dovolím si obrátit pořadí a rodiče dát na první místo. To rodiče jsou první učitelé svých dětí. Učí je a vychovávají od plenek až po příchod do školy. Děti jsou v drtivé většině zrcadlem svých rodičů.
Mibus
Nezávidím učitelům. Nemohu posoudit jejich kvalitu. Jejich snaha vzdělávat děti často naráží na fakt, že pokud dítě nechce, nelze ho donutit vzdělávat se. Mnohdy je to dáno rodiči, kteří jsou jeho první učitelé. To rodiče formují povahu svých dětí od plenek až po příchod do školy či školky. Když se dítě zasekne, nic s ním nehne.
reproman
Jediným skutečným problémem školství jsou blbí/nevychovávaní žáci a jejich rodiče.
Jaroslav Řezáč
@Uživatel_5694549 to, že České školství je tragické mne neudivuje, místo stávkování by měli říci, jaké to školství chtějí...sympatie pro někoho, kdo je tři měsíce v roce doma nečekejte.
kvalita učitelského personálu je také různá a často vyhořelá, myslet si, že takový demotivovaný učitel by měl mít přidáno na penězích je naivní představa.
kvalita učitelského personálu je také různá a často vyhořelá, myslet si, že takový demotivovaný učitel by měl mít přidáno na penězích je naivní představa.
viktor viktor
@Uživatel_223380 ...Základ jsou energie ! A za Topolánka ODS ( bývalý lampasák jako Pávek ) se přesunuly např. akcie ČEZu na Německou burzu a čtvrtina se rozprodala soukromníkům. Pitná voda se začala za velmi nevýhodných podmínek pronajímat na cizí firmy. A dalo by se pokračovat. O prodeji bank a likvidaci velkých firem nemluvě. A pak 4. kategorie politiků k tomu. Tady hledejte původ úpadku české ekonomie.
Jaroslav Řezáč
@viktor viktor to, že ekonomie EU jde do kopru, nejen naše bych souhlasil, že Pekarová blabolí nesmysli, taky ale ostatní jsou spíš populistické kecy.
Uživatel_223380
@viktor viktor Ono to nikdy není tak jednoduché. Ten problém rozhodně nevznikl v posledních dvou letech.
U nás je zvykem, že nová vláda ruší i to, co dobře udělala vláda předchozí, na co lidi nadávali a nakonec se s tím vyrovnali. Myslím v tomto případě superhrubou mzdu, v tom se mnou souhlasí, jak jsem s údivem zjistila i Miloš Zeman.
U nás je zvykem, že nová vláda ruší i to, co dobře udělala vláda předchozí, na co lidi nadávali a nakonec se s tím vyrovnali. Myslím v tomto případě superhrubou mzdu, v tom se mnou souhlasí, jak jsem s údivem zjistila i Miloš Zeman.
Uživatel_223380
@Petr Kotyza Taky se dělilo ve volitelných předmětech, ale zase se tam sešli zájemci že všech souběžných tříd, jen na Latině nás bylo méně, neb zájem humanitních tříd, kde byla povinná, nebyl žádný.
Ve třídě nás bylo +/- 30
Na ZŠ nás bylo i 36 na 1. stupni, v 60. letech.
Ve třídě nás bylo +/- 30
Na ZŠ nás bylo i 36 na 1. stupni, v 60. letech.