Zprávy

Zpět na článek

Venezuelané se vyslovili pro převzetí správy nad dvěma třetinami sousední Guyany. Území je bohaté na suroviny

4 komentáře

nilud
Vladifuhrer Putinovič svému velkému obdivovateli zaslal svůj vlastnoručně napsaný krymsko-ukrajinský scénář s přesným návodem vraž­dění,­demo­lová­ní,lou­pení a vyhrožování ostatním sousedním zemím.
Petr Lavička
Hlavní motivací Venezuely je především nedávný nález obrovských zásob ropy a plynu v tomto regionu.Ovšem ptát se v referendu vlastních občanů na připojení regionu cizí země k vlastnímu území mi přijde absolutně absurdní i z hlediska mezinárodniho práva.Jiná situace by možná nastala, kdyby tento guayanský region ( pokud tvoří v rámci Guayany nějaký autonomní či alespoň správní nebo samosprávný celek) vyhlásil mezi svými občany referendum o nezávislosti , případně připojení k Venezuele.Ovsem i tak by to dost připomínalo pseudoreferenda z Ruskem okupovaných regionů Ukrajiny a mezinárodně to mělo malou váhu.Jen se bojím, že Venezuela se pokusí toto území vojenský anektovat.Maduro je totiž Putinův oddaný žák...
Marie Ziani
@Petr Lavička na uzemi Gazy jsou udajne velke zasoby ropy i plynu.To je duvod k ,vyhosteni 'Palestincu z jejich uzemi.Kam?Nikam.
Petr Lavička
@Marie Ziani Údajně... Pokud by Palestinci už v roce 1948 přistoupili na plán OSN, mohli mít dávno svůj stát v Predjordánsku a Gaze, stejně tak tu šanci totálně propásli po roce 1998, kdy se na tom víceméně domluvil za zprostředkování Clintona Arafat s tuším Simonem Peresem.Izrael těžko může uznat stát, kde jednu třetinu ovládají islámští teroristi( Gázu) a zbytek umírněný Fatah, který na ně nemá žádné páky. Na druhou stranu uznávám, že by měl Izrael přestat okupuvst Predjordansko a stavět tam židovské osady.Ty již vybudované buď zrušit nebo předat pod omezenou správu palestinské autonomie a odzbrojit zdejší militantní židovské osadníky.