Komentáře

Zpět na článek

Ruská zima nemrazí jen kozáky aneb Druhým rokem ve stínu války

3 komentáře

Uživatel_5236112
Velmi působivá a pravdivá, stylisticky vybroušená práce, která mne nadchla. Autorovi blahopřeji a nám všem taky, že se ve zdánlivě lhostejné společnosti objevují takto přemýšliví a šikovní mladí lidé.
Avatar - fero52
fero52
Je naivní hledat kořeny rusko-ukrajinského konfliktu, potažmo nepřátelství mezi Ruskem a Západem, v posledních desetiletích. Tyto kořeny totiž jednoznačně sahají hluboko do prehistorie ruského imperialismu, přinejmenším do doby Ivana Hrozného.
Pokud jde obecně o problematiku ruské historie a geopolitiky obecně platí totiž zásada, že chceme-li pochopit příčinu, podstatu určité série podobných jevů či událostí, musíme vždy hledat jejich společného jmenovatele. Pro pochopení příčin novodobé ruské agrese je tudíž třeba posoudit komplex ruských válek za posledních 200 let (od Krymské války a pokusů zmocnit se Bosporu přes anexi Vnějšího Mandžuska, Zimní válku, okupaci Pobaltí, Besarábie a východního Polska, invazi do Maďarska, Československa a Afghánistánu, válku v Čečensku a agresi vůči Gruzii až po anexi Krymu a vpád na Ukrajinu) - a najít v nich společného jmenovatele, kterým samozřejmě není ani proklamovaný strach ze Západu (NATO), ani údajná prevence před útokem Třetí říše.
Společným jmenovatelem všech ruských agresí je prostě ruská rozpínavost, imperialistická pods*** této Říše zla, neschopné mírového rozvoje a smysluplného spravování obrovských území anektovaných za posledních 500 let.
V neposlední řadě pak snaha vytvořit okolo Ruska "sanitární kordon" loutkových režimů a vazalských států (pokud možno chudých, aby nenastavovaly zrcadlo zbídačelému ruskému národu), zároveň jakožto potenciální nástupiště k tažení na Západ. Na rozdíl od bývalých koloniálních mocností, paranoidní ruští vládci se totiž nikdy nevzdali své imperialistické chiméry, choromyslného snu o světovládě.
Více již mé knihy ....­....­....­....­....­....­....­.....
Richard Šebesta
K práci onoho studenta který vyhrál bych dodal. Je na něm vidět na první pohled,že to je mladý člověk,který ještě nezná podstatu života. Tou je aspoň moje dosavadní životní zkušenost to praví (jsem už důchodce) že svět není černobílý ! Hodně lidí si tuto pravdu uvědomí až v pozdějším věku,já taky.Navíc ti kteří ho navrhli jako vítěze podle mne fandí k současnému vládnímu establischmentu a vidí válku na Ukrajině jednostranně. V KSČ jsem nebyl takže mně nikdo nemůže obviňovat k sympatiím k SSSR, naopak. SSSR byl zlo, ale současné Rusko není SSSR.Navíc když chce být student férový ti co ho hodnotí taky a už tam uvádí fakta která se mu hodí měl by uvést i to co se mu nehodí. Tedy to že Putin jasně řekl,že rok 1968 byla chyba ze strany SSSR. Nejsem Putinovec spíše realista. Rusko si chrání své teritorium jako i USA,Čína a další. No a pokud jde o rok 1968 jistě bylo to barbarské přepadení naší země údajně spřátelenými státy. Ale kdo tu dobu zažil a já ano tak si možná pamatuje,že krom SSSR vyzývali k přepadení naší země hlavně dva státy tehdejší VS. NDR a Polsko jak Walter Ulbricht nejvyšší komunista ve východním Německu tak i Gomulka tehdejší šéf PSDS.Na to se dnes jaksi zapomíná,kdyby totiž tihle takzvaní spojenci krom SSSR tedy Maďarsko,Bulharsko a NDR s Polskem byli proti přepadení naší země taky to SSSR mohl těžko provést.Rumunsko jako další člen agresi odsoudilo a neúčastnilo se jí.