Zajímavosti

Zpět na článek

Po stopách češtiny: Klad a zápor v českých slovech. Další nesnáze, nebo snáze?

8 komentářů

Novák Vladislav
Božena Němcová: V zámku a podzámčí. Výraz Nenávidět - návidět.
Chladně rozloučila se Sára s domem, kde jen pro pohoršení byla a kde nebylo mimo paní ani jedinkého člověka, který by ji byl náviděl; a té paní se špatným vděkem odsloužila.
Petr Šrůta
Nestvůra se stvůrou měly svár i nesvár
MaxBernard
Luděk Nekuda - Píseň o zrušených záporech v češtině

Buď na mě trochu vraživá
I když jsem smírně japný šika
Jsem uzlíček rvů schránka duživá
Jsem kňuba jsem gativní příklad

Moje záměry jsou ale kalé
Být mou věstou je funkce čestná
Čeká tě be na zemi skonalé
Tak buď už tykavka co nejmíň řestná

Buď na mě trochu vraživá
Jsem jako mluvně ohrabané
Tvá tečnost mě jak božtíka pohřbívá
Projev mi svou voli než se něco stane

Slastně dutal jsem když jsem se na tě kouk
A moh jsem na tobě své oči chat
Vím že v lásce jsem jen domrlý douk
Však mimo to i betyčný řád

Buď na mě trochu vraživá
Zamkla ses ve dbalkách a rozestlala
Jenže můj zrak se na tvé gližé podívá
Vrtám si díru do zdi boť mám bozez lá la

Až mé omalené oko uvidíš
Zjistíš že jsem urvalý mrava a cuda
Potom místně a zbedně se zastydíš
Odemkneš a řekneš: buď jen můj Kuda
bella.
Čeština je nádherná.Byla bych ráda za článek o stupidních zdrobnělinkách, kterými češtinu už léta przní nejen "biomatky " ve svých diskuzích v komunitních dvorcích o smyslu života , výchově a pěstování mrkve v kompostu , ale i velká část ženského pohlaví, která se domnívá, jak vstřícná je vůči okolí díky zdrobnělině v svém projevu.
Já slyšela na vlastní uši na dospělém zubním odd., jak sestra říká pánovi, u něhož se předpokládá, že mléčný chrup už dávno nemá (sestra partně přišla z dětského, kde češtinsky škodila : .... " zoubeček vám ošetříme" , ... slyšela jsem prodavačka v butiku, jak mi říká : ..." vyberte si halenečku " což vyznělo spíš jako vyberte si " halekačku " , ale to zas nevěděla prodavčka co to je, ....v tramvaji cca 2 letému dítěti matka říká : připravíme se na zastávečku, kdy já jsem přemýšlela, jak se tohle dítě domluví ve školce s vrstevníky a jak dalece je případně svým projevem poškodí, tak jak jeho matka jeho ) , ..ve fitku nemáte rameno, ale " ramínko" atd. atd. .
Ty ženské lítají z extrému do extrému, buď jsou abnormálně vulgární ( př. Agáta Hanychová, nebo " hvězda stand up Adéla Elbel, která je prvoplánově sprostá, až obscénní protože to na diváky ( bohužel !) mosně zabírá a další.
Milos_S
@bella.
A co teprve zdrobněliny v gastronomii! 😃.
willi48
Ano, čeština je opravdu krásný jazyk. Ovšem nesmí se do role osvícených buditelů a šlechtitelů českého jazyka pasovat takoví "všeumělci" jako exprezident Klaus se svým "nevítězstvím" a podobnými hnusy.
Novák Vladislav
@willi48
Třeba i Paroubek s výrazem "Druhý vítěz".
Gruber Josef
O tom měl kdysi úžasnou písničku Luděk Nekuda. Pochopitelně končila kladným protějškem Kuda, rýmovaným na opak necudy, jímž je samozřejmě cuda. Krásné hrátky s češtinou.
Mimochodem mistrem světa v"ne" byl kdysi můj synek