Komentáře

Zpět na článek

Vína z první ligy, nebo moravská lež? Dva různé názory, rozhodněte vy

41 komentářů

tombra
Problém pražáků je, že si myslí, že moraváci dělají víno pro ně. Velká vinařství ano, ale tam nehledejte kvalitu - jedině za přemrštěnou cenu. Spousta malých vinařů dělá vynikající vína, ale bohužel ne v takovém množství, aby to byl kšeft. S vínem je spousta práce a pro vinaře to musí být koníček. A pak, když je šampion na světě, tak to přece neprodají pražákům, ale vypijí to sami, se svými známými, příbuznýmí a sousedy, kolegy, zkrátka aby se pochlubili a pochutnali si.
cyril519
Nechci vyzývat k vlastenectví, to by nevyřešilo vůbec nic. Dobré by ovšem bylo, kdyby jakékoliv mediální projevy pocházely od fundovaných jedinců, když už tolik voláte po zlepšení od "našich vinařů". Při vší úctě, pan Holec a jeho polemika o víně, to je katastrofa, i pro něj. Připomíná mi barevného ptáka a někdy i primáta, stejně tak jako ty spousty názorů "světaznalců" co se týče kvality vína. Pane Holec, ve světě je spousta vynikajících publicistů o víně. Ti nejlepší jsou uznávanými autoritami proto, že mají naprostý přehled, pro svoji činnost "obětovali" mnohdy i několik let praxe ve vinařských podnicích, praxe se vším všudy, od manuálních výkonů až po individuální řízení výroby vína a pěstování hroznů . Dnes tito publicisté mají postavení světových celebrit proto, protože co napíší je vždy pravda, a nemají zapotřebí podléhat jakýmkoliv nešvarům od drobných ústupků až po korupci hrubého kalibru. Názor na kvalitu moravských vín ventilovat nebudu, jenom snad srovnání, ne se Španělskem, Francií nebo Chile, ale s Vámi. Jsem na tom tak, že konzumuji daleko více moravských vín než "světových" a na druhou stranu čtu raději publicisty kterých články mě obohatí než ty české amatérské.
eojdgs
Souhlas spise s Holcem. Bylo by fajn aby zde dsikutujici, jez znaji dobra moravska cervena v prijatelne cenove hladine rovnou uvadeli odkazy. Rad se necham presvedcit o opaku, ale myslim ze tech hroznu, ze kterych pujde vyrobit dobre cervene, bude tak malo, ze vino bude bud drahe, nebo jen pro vyvolene. To se tu objevuje casto - musite se chovat slusne, byt pokorni a pak vam mozna nalejem to dobre vino. Ale ja si ho chci koupit i v Praze nebo v Usti. Dokonce i v tom supermarketu - dobre moravske bile tam koupim (i kdyz si pro nej kvuli cene pokud mozno take radeji jezdim na Moravu). Proste a jednoduse - kdyz tak jedu tou ulickou, tak ze sekce tuzemska vina si beru flasky se svetlejsim obsahem a pro ty tmavsi zajedu do sekce vin zahranicnich.

Ostatne zeptejte se Moravaka, jak mu chutna vino melnicke nebo litomericke (tam odsud kousek bydlim). Urcite se vam vysmeje a ja s nim budu jen souhlasit. Ne ze by tam par dobrych flasek neudelali, ale podminky tam proste nejsou jako na morave. A stejne je to s Moravou a cervenym.
onek
ročně přechutnám na různých degustacích, ochutnávkách či na doporučení řádově stovky vzorků - ČR i svět. Z Moravy jsem detailněji poznal tak 50 - 60 vinařů (registrovaných je cca 10 000, těch od jedoho hektaru kolem 1000). Nikdy jsem neslyšel dobrého moravského vinaře srovnávat své víno s Bordeaux či Toskánskem - většina z nich vína z těchto oblastí nezná, nikdy je nepila a mnozí neznají ani tyto oblasti. Klišé o slunci (klimatu) už jsem slyšel tolikrát, že je to až úsměvné - k tomu jen toliko, že záleží čistě na skladbě odrůd. Frankovka - to je královna středoevropských vinic, kterou ovšem "umí" málokdo, ale dělají ji všichni. Barolo může být supermarketní splaška nebo skvost v řádech několika tisíc - to platí i o zmiňovaném Bordeaux. A cena? Karlínský i jiný vinárník si jistě rád přihodí, ale v době e-shopů je cena jen otázkou lenosti.
juraobava
Jsem moravák,nejsem vinař,přesto věřím že pan Holec by zvládl udělat to nejlepší moravské víno i ze zavřenýma očimaA jeho vinař v Praze, s trochou cukru, zvládne z druháku udělat víno i z opačného konce světa, za cenu nižší, než ve sklípcích moravských.Nejlepší červené je asi s kofolou co?Proti gustu žádný dišputát,ale mlčeti zlato platí v tomto případě dvojnásob.
neilyoung
To maj špatný, Holec. Dyž voni už ten Kahan nedělaj, có? Zrovna o weekendu jsem byl na exkurzi v Morvinařských závodech v Bzenci. Ale Jelínek je prostě Jelínek
mkalerta
No tedy srovnání moravských a např. francouzských ví, to je celkem ďábelské. Jistě, že červená moravská vína jsou trpká, ani to díky podnebí apod. jinak být nemůže. Moravská červená vína snad rozumný člověk ani pít nemůže (pokud není nějak vázán k Moravě), vždyť ta nabídka je už tak velká, naštěstí. Kecy o "co byste nalili ve sklípku pražákovi jiného než patoky" jen dokazuje úpadek této scény, která vůbec nikoho v zahraničí ani nezajímá (mluvíme stále o červených)... Proč taky. Btw z Prg nejsem.
molotovovomotofoko
Nakyslost a natrpklost jeho psaní, který umí pouze on a pár dalších v redakci, mě přivedly k tomu, že si dám raději moravské červené, než abych četl Reflex. Nebývalo tomu tak, nutno dodat, bohužel.
darda
Pověsti o znamenitých moravských vínech se šířily lidovou šeptandou v dobách, kdy těmto nápojům konkurovaly pouze Pražské vinařské závody Vysočany svými projímadly. Nikdy na to nezapomenu.
sammy
Vysvětlím. Na Moravu je dobré jet, neboť velká část dovozu vín do Prahy je nekvalitní a/nebo chemicky konzervovaná.
Mikulov je určitě dobré místo pro poznávání dobrého vína. Bohužel, jak to v naší gastronomii bývá, v resturacích i vinotékách zde člověk narazí spíše na průměrné záležitosti. Chcete-li kvalitní víno za rozumné peníze, musíte sehnat kontakty a objet pár sklepů. Osobně se domnívám, že 90% kvalitního moravského vína opouští sklep v bedně či břiše koncového zákazníka.