Komentáře

Zpět na článek

Počasí lyžařům nepřeje. Provozovatelé skiareálů by měli začít řešit, co budou za pár let dělat v zimě bez sněhu

14 komentářů

Uživatel_5236112
Aspoň si hory odpočinou od toho božího dopuštění.
Uživatel_5236112
@Uživatel_5236112
Aby bylo rozuměno: já za boží dopuštění považuju nejen umělé zasněžování, ale také invazi lidských kobylek do hor. Navíc, které se tam neumějí chovat. Návštěvnost by se měla regulovat.
pinkkk
Pokud čtu (už léta), tak montéři, svářeči, instalatéři... jsou velice dobře placeni. A je jich nedostatek.
Filip Zavřel
@pinkkk Navíc takovej vlekař má zkušenost jak s kabelama, tak s trubkama. Ale na tom základě by mohli dělat i v bordelu, většinou sou to totiž pěkný ku. . .
Filip Zavřel
Češi bez problémů chápou, že za mořem, velehorou, vodopádem, pralesem, pouští atd. je nutno cestovat do zahraničí, ale ,,zasněženej kopeček za barákem" představuje cosi jako základní lidské právo. O víkendu autem až k lanovce, kelímek, či talířek v podstatě čehokoliv, ale hlavně za trojnásobnou cenu. Hurá dolů, po umělém sněhu, kdo by se trápil tím z čeho a jak vznikl, ale před sezónou raději preventivně vybombardovat vlky a medvědy, (Ano, všech pět) aby nám snad, do hor patřící šelmy, nepoškrábaly lyže olympijské kvality. A po třech měsících naší místní slavné zimy na lyže začne sedat prach ve sklepě a my všichni, a tím myslím Vás všechny, lyžaře, vlekaře, provozovatele ski areálů a novináře litující hořkého osudu dříve jmenovaných, zapomenete, že vůbec nějaké hory existují. Že by ty hory byly třeba obydlené domorodci vás nenapadá ani v té zimě. Dvě hodiny ve frontě na vlek a ani ťuk. . .
A co že tedy budou nebozí vlekaři dělat, až nebude sníh? Inu, pár návrhů mám.
- To co v létě
- Obnovovat vodní toky které dříve zničili nelegálním odběrem vody pro výrobu umělého sněhu
- Obnovování porrostu horských strání, které dříve zničili vytvářením sjezdovek (Na tři měsíce v roce!)
- Zasypávání načerno vytvořených cest horskými lesy, často chráněnými, jejichž jediným účelem je zajistit ,,víkendovým horalům" ještě o něco více pohodlí. (Čti: Ó, ty lyže olympijské kvality jsou táák těžké, už jsem s nimi ušel dvanáct kroků a stěží udělám další.)
A pokud snad mé návrhy neváženým devastátorům posledních zbytků přírody nevoní, tak v těch horách už jsou, můžou oživit pašerácké stezky, dát se k partyzánům, nebo se nachat vycpat do muzea.
Krátká verze: Chceš sjíždět sníh? Jeď do Alp!

Z Podkrušnohoří zdraví věrný čtenář Filip Zavřel
Uživatel_5236112
@Filip Zavřel
Jsem ráda, že nejsem osamocená se svým názorem. Je mi 87 let, naše generace (sokoli, skauti) byli vychováváni tak, že z přírody musí člověk vystoupit tak, aby po něm nezůstala žádná stopa, natož pak stopa přírodu poškozující. Příroda je mocnější než lidé a sama si vynutí, co potřebuje. Už teď je nedostatek vody - a umělý sníh je co?
Jindřich Mitter
@Uživatel_5236112 Nedostatek vody? V Českém Krumlově by asi nesouhlasili. Proboha v celé zemi se bojí povodní. A ta voda z umělého sněhu se nikam neztratí, na jaře roztaje a odteče potoky do údolí.
Filip Zavřel
@Jindřich Mitter
Daně přerozdělíte, v Krumlově vyberou, v Chomutově rozdaj. Ale vodu nepřerozdělíte, že je jí v Krumlově víc než dost přece neznamená, že jinde nechybí. Ale zkusím krušnohorským vlekařům navrhnout, aby brali vodu z Krumlova. Že zřejmých důvodů se obávám, že je to zrovna nenadchne.
Jindřich Mitter
@Filip Zavřel Dobrá pitomost. Odběr vody pro zasněžování je přísně regulován a kontrolován. Cesty načerno nikdo nedělá, to by se nedoplatili. Plácáte nesmysly.
Filip Zavřel
@Jindřich Mitter
Jeden by skoro řekl, že jsem třeba sjetý heroinem, ale to přece nejde, neboť heroin je u nás zakázán a přísně regulován. Nikdo se přece nemůže nelegálně dostat k něčemu přísně regulovánemu, že? Ve kterém pohoří žijete vy?
Jindřich Mitter
@Filip Zavřel Kam se ztratí voda ze zasněžování? A vody je opravdu dost všude, máme povodně a za listopad a prosinec 200% průměru srážek. Opravdu s vodou není žádný problém. A i kdyby byl, zasněžování za to nemůže. A lesů máme snad nejvíc v historii od středověku.
Filip Zavřel
@Jindřich Mitter
Nejde o vodu vzniklou roztátím umělého sněhu, ale o vodu odebranou k vytvoření umělého sněhu. Roztátá voda odteče a maximálně tak způsobí povodně. Ale při vší úctě nemůžu přijmout argument typu: Tady je voda, takže sucho neexistuje. V Krumlově je vody asi dost, v Krušnohoří málo. Mám slušnou zahrádku, každý rok pěstuju totéž, na téže ploše, ale poslední tři roky jsem každé jaro pořizoval další nádrž na vodu. Před pěti lety mi stačilo 1500 l na sezónu, protože pršelo průběžně. V posledních letech prší jenom zjara, takže co nezachytím nejpozději v květnu, tak nemám, teď mám kapacitu 5500 l a je to jen tak tak. Proč to dělám? Stojí to peníze, čas, elektřinu, jeden to musí přečerpávat z jedný nádrže do druhý, musí se upravovat okapy atd. Proč bych to proboha dělal, kdybych tu vodu nepotřeboval? Chápu, u Vás prší, u nás bohužel ne. Toliko k tématu lokálního sucha.
Jindřich Mitter
@Filip Zavřel Za to nemůže umělé zasněžování, ale změna klimatu. A ta probíhá už miliardy let. A mimochodem, voda z technického sněhu odtává pomaleji takže povodně spíše tlumí než že by je způsobovala. Velmi se mýlíte. A na zasněžování se používají retenční nádrže, není to problém.
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/veda-skoly-technicky-snih-prirode-neskodi-vlekari-ale-musi-lepe-hospodarit-s-vodou-40450625
Filip Zavřel
@Jindřich Mitter
Chápu, vlekaři jsou ti nejpoctivější a nejoddanější ochránci přírody. Technický sníh je v podstatě požehnání a za negativa může miliardy let probíhající přirozená změna klimatu. Velmi srozumitelné. Pak jenom nechápu, čemu se ti vlekaři tak diví a proč až teď?