Historie
Zpět na článek
Nenaříkal, jen tiše opakoval: Nejsem sebevrah. Jan Palach chtěl před 55 lety probudit lidi z beznaděje
18 komentářů
viktor viktor
@Aapp…O mne nemějte starost. Přes 50 let mého života na západě je příjemných. Ale vy máte problém s jiným názorem na věc, než je váš. A s tím vám nepomohu. Za to vás ale ani nelituji, ani neodsuzuji.
Thomas Cerny MUDr
@Aapp Mate naprostou pravdu ze z tech od r. 1965 zdokumentovanych asi 800 sebevrahu sebeupalenim proti bezpravi pouze toto Cesko tyto sebevrahy neuveritelne adoruje a glorifikuje a eo ipso privadi mlade lidi na myslenku se take sebeupalit aby se po tomto nestastnikovi pojmenovalo nejvetsi namesti v praze jako " namesti sebevraha Palacha".
Nebo ti vrazi Masinove o kterych cesi take toci filmy.Ja sam take illegalne emigroval pred 50 lety lec nekoho zabit jako to udelali Masinove bych nikdy nedokazal.
P.S.Jen zcela na okraj : v pluralu prechodniku pritomneho musi byt koncovka" -ice"tedy :"... ideologove, nemajice .."
V singularu pak ma maskulinni podmet koncovku -e: "ja nemaje" ,a feminina -ic: "Vy ,( paklize jste zena) " nemajic".
Jsem hindopich a jazykovy fanda cely zivot i v cestine i kdyz obcan Ceska nejsem.
Prominte!!!!
Nebo ti vrazi Masinove o kterych cesi take toci filmy.Ja sam take illegalne emigroval pred 50 lety lec nekoho zabit jako to udelali Masinove bych nikdy nedokazal.
P.S.Jen zcela na okraj : v pluralu prechodniku pritomneho musi byt koncovka" -ice"tedy :"... ideologove, nemajice .."
V singularu pak ma maskulinni podmet koncovku -e: "ja nemaje" ,a feminina -ic: "Vy ,( paklize jste zena) " nemajic".
Jsem hindopich a jazykovy fanda cely zivot i v cestine i kdyz obcan Ceska nejsem.
Prominte!!!!
viktor viktor
@Aapp Přečetl jsem si pozorně životopis soudruha agenta Pávka, svědectví jeho nadřízených a jeho kolegů. S Janem Palachem nelze srovnat. Palachův
" kamarád " může dnes pindat, co chce. Soudruh Pávek je něco jako " včera " udavač Pithart a dnes uvědomělý a vyznamenaný demokrat 🤮. V současném českém Kocourkově to je politický smrad a neštovice. Skuteční disidenti žebrají o minimální důchod a Jurečka dělá mejdan, po střelbě do studentů. Kolaborant Čurda i rudý Jakeš se musí v pekle radovat. Tolik hňupů opět vyprodukovala CZ....
" kamarád " může dnes pindat, co chce. Soudruh Pávek je něco jako " včera " udavač Pithart a dnes uvědomělý a vyznamenaný demokrat 🤮. V současném českém Kocourkově to je politický smrad a neštovice. Skuteční disidenti žebrají o minimální důchod a Jurečka dělá mejdan, po střelbě do studentů. Kolaborant Čurda i rudý Jakeš se musí v pekle radovat. Tolik hňupů opět vyprodukovala CZ....
viktor viktor
Tak to jistě opět přispěchá masochista Hujer Pávek a s úsměvem v duši položí věnec, ovšem jen jako vzpomínku na své vlastní vojenské začátky. Když Palach umíral tak agent Pávek, z bolševické rodiny a jemu podobní, si začali v " normalizaci " budovat světlou, komunistickou budoucnost . Kariéru pod vedením KSČ a SSSR ukončenou v případě soudruha agenta Pávka rolí prezidenta " demokratického " CZ. " To jsou paradoxy ". Důkaz, že " Pravda a láska opravdu vyděsí ". Teda v CZ určitě.
jaroslav kotek
Co by tomu , Jenik, říkal dnes? Kam se hneš , tam Ukrajinec
V r 68 jich byla Ukrajinců vTurnově plná kasárna a jsme pomalu tam kde jsme byli. Neveli nám z Moskvy , to ne , ale z Bruselu
V r 68 jich byla Ukrajinců vTurnově plná kasárna a jsme pomalu tam kde jsme byli. Neveli nám z Moskvy , to ne , ale z Bruselu
Frank51482
Naprostý souhlas. Nebylo to hrdinství, ale docela obyčejná tragédie. Nikomu tím nepomohl a také nemohl. Nevím, co asi očekával. To by byla otázka spíše pro psychiatra. A největší paradox je, že k jeho památníku jde položit věnec bývalý bolševický rozvědčík, soudruh guma Pávek. To zkrátka nevymyslíš.
+
+
Thomas Cerny MUDr
@Miroslav Hraběta Vazeny p. Hrabeta , ja jsem sel do 1.tridy v r. 1948 v Praze 8 na Rokosce ( je mi 81 let) a kratce pote jsme se ucili koncovky prechodniku pritomneho , tehdy v cestine :" -e pro singular maskulin a neuter ,-ic pro singular feminin a -ice pro plural vsech rodu, stejne jako -a, -ouc,-ouce.
Samozrejme mate pravdu s bledna, blednouc, blednouce ci jeda, jedouc, jedouce .Nicmene v tomto pripade vyznamoveho slovesa "nemiti "v pluralu je spravne pouze !!tvar " "nemajice" a nikoli " nemajouce " jak to apostrofujete Vy.
Jsem prastary rozumprd ( Klugscheißer ), ktery krom mediciny od r. 1960 ( chirurgie od r. 1966)se ucil velmi intensivne 7 jazyku ( angl.,franc.,rusky,spanelsky nadprumerne latinu a mym 1. jazykem je dnes nemcina) a ktery v srpnu 68 prevazel obrovskou vysilacku ceskoslovenskeho rozhlasu v sanitce na fingovane jmeno (coz je bezesporu trestny cin )srozumen s tim, ze mne tehdy ty bandy invasoru z Ruska, Ukrajiny, Polska etc. zastreli, ale sebevrazdu terpentynem jako sebevrah Palach jsem nespachal a nikdo mi za ten muj pomateny cin " sluzby vlasti" ani nepodekoval.
Ale k meritu veci :koncovky prechodniku( jak minuleho tak pritomneho ) v cestine stejne jako perfektne zpameti treba " pismo tatjany oneginu "v rustine etc.etc. si pamatuji presne uz pres 70 let jako maloktery muj spoluzak mezi jeste zivymi ( prof. Pafko je jeste o 2 roky starsi !! je mu 83)
Samozrejme mate pravdu s bledna, blednouc, blednouce ci jeda, jedouc, jedouce .Nicmene v tomto pripade vyznamoveho slovesa "nemiti "v pluralu je spravne pouze !!tvar " "nemajice" a nikoli " nemajouce " jak to apostrofujete Vy.
Jsem prastary rozumprd ( Klugscheißer ), ktery krom mediciny od r. 1960 ( chirurgie od r. 1966)se ucil velmi intensivne 7 jazyku ( angl.,franc.,rusky,spanelsky nadprumerne latinu a mym 1. jazykem je dnes nemcina) a ktery v srpnu 68 prevazel obrovskou vysilacku ceskoslovenskeho rozhlasu v sanitce na fingovane jmeno (coz je bezesporu trestny cin )srozumen s tim, ze mne tehdy ty bandy invasoru z Ruska, Ukrajiny, Polska etc. zastreli, ale sebevrazdu terpentynem jako sebevrah Palach jsem nespachal a nikdo mi za ten muj pomateny cin " sluzby vlasti" ani nepodekoval.
Ale k meritu veci :koncovky prechodniku( jak minuleho tak pritomneho ) v cestine stejne jako perfektne zpameti treba " pismo tatjany oneginu "v rustine etc.etc. si pamatuji presne uz pres 70 let jako maloktery muj spoluzak mezi jeste zivymi ( prof. Pafko je jeste o 2 roky starsi !! je mu 83)
Miroslav Hraběta
@Thomas Cerny MUDr Nemusí: bledna, blednouc, blednouce, jeda, jedouc, jedouce.
Thomas Cerny MUDr
"Nenaříkal, jen tiše opakoval: Nejsem sebevrah".
A co tedy je clovek, ktery se polije terpentynem na protest proti bezpravi jako vsech tech zdokumentovanych 800 sebeupalenych sebevrahu od r. 62.
Nejhorsi na tom ale je , ze i prof. Halik, predstavitel katolicke cirkve prohlasuje , ze " to ze se Palach sebeupalil neni sebevrazda ale jen vzeti si zivota!!!!!"
protoze sebevrazi by nesmeli byt pohrbeni na hrbitove.
Katolicka cirkev v Cesku !!!
Ja jsem v dobe sebevrazy Palacha coby mlady chirurg na Bulovce take nenavidel ty zlocinne bandy rusu, ukrajincu polaku etc. lec od te doby se me afinity a averse opet diametralne zmenily.
C'est la vie!
A co tedy je clovek, ktery se polije terpentynem na protest proti bezpravi jako vsech tech zdokumentovanych 800 sebeupalenych sebevrahu od r. 62.
Nejhorsi na tom ale je , ze i prof. Halik, predstavitel katolicke cirkve prohlasuje , ze " to ze se Palach sebeupalil neni sebevrazda ale jen vzeti si zivota!!!!!"
protoze sebevrazi by nesmeli byt pohrbeni na hrbitove.
Katolicka cirkev v Cesku !!!
Ja jsem v dobe sebevrazy Palacha coby mlady chirurg na Bulovce take nenavidel ty zlocinne bandy rusu, ukrajincu polaku etc. lec od te doby se me afinity a averse opet diametralne zmenily.
C'est la vie!
Thomas Cerny MUDr
@RASPUTIN naprosty souhlas.Kdyz se tocil ten udesny film o upalenem Palachovi Horici ker, musel ho hrat nejaky 29 lety herec , protoze takovy 20 lety herec - Rotznase ( snutty boy -usmrkanec) nebyl k disposici .Student filosofie ktery od svych 18 let do 20 studoval zemedelskou ekonomii a chvili po zapsani na filosofii spachal sebevrazdu takze toho filosofickeho ten sebevrah nastudovat moc nezmohl. .
Thomas Cerny MUDr
Naprosto zbytecna sebevrazda mladeho psychicky instabilniho cloveka .Od r. 64 je zdokumentovano asi 800 pripadu sebeupaleni !!!( autodafe, autoimmolatio) kvuli bezpravi skoro ve vsech zemich sveta ( USA, Vietnam, Cina, Nemecko , Francie , Gb etc.etc.-vir Wikipedia ) jednim z techto nestastniku je cesky Palach po kterem jsou v Cesku pojmenovana namesti , skoly , toceny filmy , zakladany " tadny sebevraha palacha " etc.etc.-v zadne jine zemi se tito sebevrazi tak neglorifikuji a neadoruji jako v Cesku.Navic je Palach oznacovan jako " student filosofie " ackoli v 18 ,letech zacal studovat zemedelskou ekonomii, ve 20 letech si nebyl jisty ze toto je pro nej optimalni a v cervnu 68 se nechal prepsat na fiosofii , pak byl na brigadach v Kazachstanu, ve Francii a jiz v lednu se ten nestatsnik upalil. ja jsem zazil vpad tech invasoru z Ruska , Ukrajiny , Polska 21.8.68 coby mladicky chirurg v nocni sluzbe na Bulovce jako jeden z prvnich .Osetroval jsem jen 6 opilych ukrajincu co se prevrhli s autem .Druhy den jsem prevazel vysilacku CS Rozhlasu v sanitce na fingovane jmeno a byl jsem srozumen s tim, ze mne zasterli. Ale nezastrelili.
Nikdo mi v pristich 50 letech za ten cin ani nepodekoval a toho nestastnika co spachal sebevrazdu adoruje glorifikuje toto Cesko ad infinitum !Je mi uz pres 80 let , delam chirurgii uz 58 let a poslednich 50 let ziji a pracuji v Nemecku." Zdejsi Rasputin " ma z me starny naprosty souhlas!
Nikdo mi v pristich 50 letech za ten cin ani nepodekoval a toho nestastnika co spachal sebevrazdu adoruje glorifikuje toto Cesko ad infinitum !Je mi uz pres 80 let , delam chirurgii uz 58 let a poslednich 50 let ziji a pracuji v Nemecku." Zdejsi Rasputin " ma z me starny naprosty souhlas!
Palach maturoval v r. 66( ja v tom roce poprve promoval na FVLKU ) na gymnasiu Jana Palacha v Melniku.Jeho maminka byla clenkou KSC od r. 57 .
Zacal studovat zemedelskou ekonomii.
V lete 67 odjel na brigadu do Kazsske SSR, kde se zucastnil sovetskeho projektu " zurodnovani kazasskych stepi.
V Cervnu 68 presel ze zemedelske ekonomie na prazskou Filosofii, protoze zemedelska ekonomie ho neuspokojovala.
V lete 58 odejel jako studentsky predak opet do Sovetskeho Svazu na Brigadu, tentokrat do Leningradu odkud se tesne pred invazi Rusu, Ukrajincu, polaku etc. do CSSR vratil.
V rijnu 68 odjel opet na brigadu tentokrat do Francie
a 16.1.69 spachal demonstrativni sebevrazdu sebeupalenim .jako tech od r. 62 zdokumentovanych 800 bojovniku proti nepravedlnosti a bezpravi na celem svete ale jen v Cesku jsou po tomto 20 letem sebevrahovi pojmenovavana nejvetsi namesti , skoly, gymnasia stejen jako po A.Dvorakovi nebo B. Smetanovi etc. nataceny filmy o zivote 20 leteho sebevraha, ktery jen stale opakoval po te co se polil horlavinou : "Ja nejsem sebevrah"stejne jako tech ostatnich 800 nestastniku bojujicich sebevrazdou proti nespravedlnosti od r. 62.