Komentáře

Zpět na článek

Kde je výroba s vysokou přidanou hodnotou? Nabídku práce tvoří méně kvalifikované pozice za pár šupů

6 komentářů

Avatar - našinec
našinec
Když v roce 1989 se stávkovalo na Letné, tak tam vystoupil Walter Komárek a jiní, kteří tvrdili, že kdybychom se neřídili potřebami RVHP, tak bychom byli druhý Kuvajt, pracovali jen pár hodin a dnů v týdnu, atd. Jenže to se vycházelo ze situace, která zde byla za komunistů v roce 1989. Pak přišla transformace, restituce a další. Z možného Kuvajtu, velmi vyspělého průmyslově-zemědělského státu, jsme se stali žebrající banánovou republikou.
Uživatel_5343962
@lug70 Nesmysl. Nevím, jaký ročník jste, ale díky EU se nám rapidně zvýšila životní úroveň po vstupu v roce 2004. Zjistěte si příliv investic. NATO nám poskytuje bezpečnost bez vlivu ruského imperialismu, který jsme setřásli po pádu "Železné opony".
Po vystoupení z EU by vše zdražilo, protože by se muselo zavést clo, nastal by odliv investic a ten chaos kamionů na hranicích..... Na odbavení by se čekalo několik dnů i ve 20km frontách na hraničních přechodech. To už tu bylo v 90.letech. Děkuji, nechci.
xkryspin
@lug70 v tom reseni bych si vam dovoli oponovat. EU ani NATO nas za koule nedrzi. Za ty se drzime sami a to diky tomu, ze 42 let sme prave byli kolonii a opravdu otroky vychodu a v tom lokajstvi sme byli vychovavani a dnesni politicka garnitura jakbysmet. Nehlede na to ze na prelomu milenia byli zvoleni do cela statu levicovy predstavitele a pres odpor pravice investovali miliardy do staveni montoven a skladoven s levnou pracovni silou. Misto toho aby ty miliardy byli pouzity prave na inovaci a podporu firem s novatorskymi napady. A to jen pro to aby ukazali jak jsou spravedlivy a dokazou lidem sehnat praci a tim padem znovu vyhrat volby.A podivejte kdo mam pres 30 procent hlasu volicu dnes? Opet novodoby otrokar, pry sikovnej podnikatel, jens vydelal za pomoci dotaci, cili na vsech lidech i tech co si nikdy nekoupily jeho vyrobek, nebo sluzbu. A jde mu jen o to aby lidi opet drzeli hubu a krok. Nasilim uz to dnes legalne nejde, tak to udela koblihou zacpe hubu a navnadou vede po sve ceste. Uz sem nevedel jak reagovat na jeho verejne chvastani, ze zaplatil skoro miliardu na danich, ale jaxi zustala v pozadi informace, ze mezitim inkasoval 1,5 miliardy na dotacich. To uz clovek nevi zda se smat, nebo brecet. A zajmavy je, ze jakakoliv generace politiku, kteri se snazili opravdu zmenit smer k inovacim a prekopanim statu qo padla. Proste sahla lidem na jistoty sice ponizujiciho mala, ale chtela od nich, pokud se chcete mit lepe berte odpovednost na sebe. Proste musime vymrit i nase generace tzv husakovych deti, pak bude mozna nejaka nadeje.
Dotatek nikdky sem nevolil piraty, ale doufal sem ze se aspon pokusi vnest novy cerstvi vitr. Jaxe vsak cim dal vic ukazuje jsou to jen lidi podlehajici jako vsichni touze po moci a vlivu a tak v ramci toho ustupujizakernym souperum, kteri se nestiti niceho. Takze to dopadlo tak jaxem predpokladal.
Jiří Špalek
Zahraniční korporace nemají zájem o myslící lidi, to by mohli taky přijít na to, že dělají často zbytečnou práci za malé peníze. Potřebují levné nemyslící roboty.
Státní správa pracuje více pro korporace, než pro občany, Obecní úřad je dnes nikoliv služba pro občany, ale nejlepší instituce pro vybírání pokut, takže celý stát funguje odtrženě od občana, tím se nechá pouze zvolit a pak již jde proti němu. V korporacích prakticky neexistuje zpětná vazba, pokud je konečný zákazník (spotřebitel) nespokojen. Nemá si kde a jak stěžovat, všude se bavíte s automatem nebo s virtuání asistentkou, kterou pošlete raději po deseti zbytečných otázkách do pr...., což je to, o co zřejmě běží, protože jste vlastně Vy ten psychopat, co si chce stěžovat na skvělé služby. Konečně také hovory jsou přece nahrávány za účelem zlepšení služeb. Někdo již nějaké následné zlepšení zaznamenal? Já nikoliv. Jediné "zlepšení" je dražší služba, dražší produkt. Na firmách jako ČEZ a podobně, sedí za přepážkou mladí, kteří nejsou schopni uzavřít nebo předělat samostatně smlouvu. Jednak se podmínky firmy neustále mění a jednak se neustále mění obsazení těch lidí za přepážkou. Takto fungují také operátoři a na podobném principu téměř všechhny velké korporace. V určitém kontextu prakticky horší, než komunistické státní podniky.
Malé a střední ryze české firmy ubývají nebo si drží svoje stálé zaměstnance.
Učňovské obory nevychovávají nové řemeslníky. Co chcete dělat se samými DiS a Bc. , kteří jsou na práci téměř nepoužitelní. Ti vás akorát poučují (proškolemi systémem) ve svých 25-ti letech, co smíte, co nesmíte, co musíte, ale sami nejsou schopni odvést kus normální práce. Já jen nevím, jestli jde o něčí záměr nebo jestli jsem jediný, kdo to vidí (nejsem, vidí to velké množství lidí, ale raději často mlčí).
Uživatel_5343962
Nezaměstnanost bude vyšší, já sám se pohybuji v šedé ekonomice, protože o lidi nad 50 let není zájem, i když máte vzdělání, jste zdráv a fyzicky zdatný.
lug70
Ano, systém se musí proměnit celý. Jak je dole psáno, jde o to, aby tu stále byla nabídka práce, ale té mnohem lépe placené a pro šikovné a vzdělané lidi. Impuls však musí přijít shora. Zatím se tak nestalo. V tom se vláda Petra Fialy nikterak neliší od kabinetů svých předchůdců. V tom je zakopaný pes. Není vůle aby se systém změnil. Po roce 89 si z nás západ udělal pracovní provincii s velmi levnou pracovní silou. Všechny popřevratové vlády, lépe řečeno protektorátní správci měli a dodnes mají za úkol tuto potupnou pozici ČR jako kolonie udržet. A jak z toho ven? Postavení kolonie západu se zbavíme jedině tím, že vypadneme ze svazků, jako je EU a NATO a vykopneme jeho NGO organizace, jako je Globsec, Aspen institue, které u nás vychovávají svoje budoucí politické loutky. Tak nás západ drží za koule. Jinak nám západ nikdy nedovolí abychom mu jakkoli konkurovali a měli se lidi u nás stejně dobře jako u nich.