Komentáře

Zpět na článek

Pavel Páral: Banky asi zlobily, ale zvláštní daň je hloupý nápad v nejhloupější dobu

4 komentáře

giorgio287
@Uživatel_5734171
No vida. A já si naivně myslel, že všemu rozumí jen brouk pytlík a tlupa vlastizradců s krycím jménem vláda. A k tomu ty! 🤣🤣🤣
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@giorgio287
ještě lepší je napsat, že to je blábol... Vypadá to víc drsňácky a vytváříš tím iluzi, že něčemu rozumíš... už jsem si zvykl na to, že ty nerozumíš ničemu...))))
giorgio287
@Uživatel_5734171
Voni jsou hlava, pane vachmajstr! 🤣🤣🤣
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
Banky, především pak ty, co mají matku v jiné zemi, se dokáží vyhnout dani z příjmu. Ostatně to dokáže drtivá většina firem. Stačí se podívat třeba na Agrofert. Ten si přeposílá mezi sebou náklady a výnosy tak, aby neplatil v podstatě nic. Při obratu 200 mld je necelá miliarda na dani z příjmu kladná nula. Jinými slovy, kdyby se daň z příjmu právnických osob zrušila, nestalo by se nic. Jen k tomu nemá nikdo odvahu. Přitom je to v naší národní kompetenci. EU by sice pyskovala, ale nic by s tím nenadělala. Ostatně Nizozemí v podstatě daň z příjmu právnických osob nemá a je vyhlášeným daňovým rájem. Místo toho bych pro určité segmenty zavedl právě sektorovou daň a pro jiné segmenty daň spotřební. Třeba pro výrobce energií. Místo stupidních a nesystémových emisních povolenek. Čisté zdroje nulová sazba spotřební daně, "špinavé" zdroje nějaká únosná sazba, ne likvidační. Ale tu spotřební daň by musela zavést celá EU, podobně jako je u jiných energií (benzín, nafta). A pro ty, co pomaleji chápou. NECHCI VYŠŠÍ ZDANĚNÍ. CHCI STÁVAJÍCÍ NEFUNKČNÍ SYSTÉM NAHRADIT SYSTÉMEM FUNKČNÍM. Sektorová daň a spotřební daň mají minimální náklady na správu a kontrolu, výnos pro stát je tedy při stejném zdanění vyšší. Velké firmy vynakládají miliardy korun na "optimalizaci" daní, aby nemusely platit desítky miliard. Takže sečteno a podtrženo, sektorovou daň ano, ale zrušit daň z příjmu právnických osob. A pro tukany ještě jednou: NECHCI VYŠŠÍ ZDANĚNÍ, PRÁVĚ NAOPAK. Nižší daně, ale větší výnos pro stát.