Věda

Věda

Zpět na článek

Cyril Höschl: Je tvrzení o placaté zemi hloupost, nebo jen jiný názor? Kriticky myslet je čím dál těžší

15 komentářů

thomas2
To jsem na internetu cetl vedecke dukazy, ktere pry dokazuji, ze zeme je placata. Ten, ktery to napsal, tak jiste veril, ze ma pravdu. A jsou lide, kteri to na internetu ctou, a veri, ze to je pravda. To ani nemusi znamenat, ze jsou hloupi. Na internetu se najde cokoliv, s jakykoliv dukazy. Take jsem na internetu nasel clanek, ktery uznava, ze zeme je kulata, ale dava dukazy o tom, ze zeme je stred vesmiru, a slunce, planety, hvezdy atd., obihaji zem. Ten, kdo to napsal, tak si byl take jisty, ze ma pravdu. To byl ovsem prevazny nazor v Evrope, kde uz vetsina vedela, ze zeme je kulata. Az nakonec Kopernik prisel s jinym nazorem, ze slunce je stred vesmiru, a zeme obiha kolem slunce. A mnohem pozdeji zjistili vedci, ze ani slunce neni stred vesmiru, ze nakonec stred vesmiru se neda definovat. Takze i slavny Kopernik nemel pravdu, myslel si, ze slunce je stred vesmiru, a nejek zeme, a jine planety, ale take hvezdy obihaji kolem slunce. To se jmenuje heliocentricka teorie, a ta se stala prevaznou teorii v Evrope. Kopernik veril, ze mel pravdu, a potom Galileo vynalezl dalekohled, ktery dal dulazy pro tu teorii, ale jeho dalekohled nemohl dat dukazy o tom, ze hvezdy neobihaji kolem slunce. Na to byly potreba mnohem lepsi dalekohledy. Ale na internetu se muze najit cokolov, s ruznymi dukazy. Tak vysledek je, ze i inteligentni lide muzou verit cokoliv. Tak neni pravda, ze jenom hlupaci veri neco, co neni pravda. Nakonec v zemich, kde je diktatura, je dulezita propaganda, aby si diktatura udrzela moc, a hlavni je, aby v tech zemich nebyla svoboda slova a tisku, takze nekteri, i nekteri inteligentni lide, v te zemi, nevedi, ze ta propaganda neni pravdiva.
Jiří Nechodom
Když XiXao (z Bohové musí být šílení) došel na okraj Země a zahodil "zlou věc", byla zjevně placatá. : o )
Navíc každý ví, že je podepřena čtyřmi slony, kteří stojí na zádech obří želvy. ; o )
Jiří Nechodom
Nebo jsem špatně pochopil předložená fakta? Co jsou to fakta a jak je ověřit?
Jsem hlupák pokud nevěřím faktům nebo jsem hlupák pokud uvěřím neověřeným faktům?
Marek Věchýtek
Chybí ještě jeden důvod, proč lidé vykládají hloupé názory: Chtějí se za každou cenu zapojit do diskuse, zahoufovat, ukázat, že také mají názor. A protože jsou buď hloupí, není neznalí věci, je ten jejich názor o placaté Zemi nebo o tom, že duše se převtělují.
Povzbuzuje je k tomu i náboženství. Když věřící mohou vykládat něco o neviditelné bytosti kdesi ve vesmíru, kterou nikdo nemůže najít, nebo o zázracích, prostý člověk považuje za normální, že např. jeho vidiny nebo sny jsou projekcí z jiného světa.
Jo, a také ho názorově rozhodili dnešní kouzelníci. Myslí si totiž, že když Copperfield dokáže nechat zmizet letadlo, je už možné všechno.
Caslava
@Marek Věchýtek
Podle vaší logiky duše neexistuje protože si na ni nemůžete sáhnout nebo ji nemůžete "vědecky" změřit. Podle této logiky ale neexistuje mnoho věcí ve vesmíru a přesto v ně věříte. Na vašem místě bych raději nemluvil o neznalosti nebo hlouposti a prostě bych připustil, že je toho spoustu co lidé ještě neznají a přesto to může existovat 😉
Marek Věchýtek
@Caslava
Proč by duše neexistovala? Duše je sice náboženský pojem, ale vědecká alternativa tohoto slova je vědomí.
Dokonce věřím v převtělování tohoto vědomí - v tom smyslu, že v budoucnosti bude možné hlavní rysy vědomí překopírovat do stroje.
Něco jiného je ovšem něco si náboženský vymyslet, např. nebe, peklo, anděly, a něco jiného vytvořit na základě známých faktů vědeckou teorii a zkoušet ji dokázat pokusy a měřeními.
Uživatel_5542819
Autor článku je buď sám hlupák, alebo len naletel ! V diskusii o " placatosti zeme " išlo o niečo iné. O slobodu názoru a možnosť jeho vyjadrenia, aj keď sa nám nepáči . Filozofi Veľkej francúzskej revolúcie v tom mali jasno a dnes v roku 2024 niektorí majú o tom potrebu diskutovať ?
Milan Čech
@Uživatel_5542819 V rámci Západních svobod máte nárok na názor, nikoliv však fakta. Takže tvrzení odporující faktům z vás dělají hlupáka (tedy i to o placaté Zemi).
thomas2
@Milan Čech - Ovsem v zemich, kde je svobida slova, je mnoho lidi, kteri maji nazory, ktere neodpovidaji faktum, Sice malo lidi veri, ze zeme je placata, ale mnoho lidi maji jine nazory, ktere odporuji faktum. A to jeste neznamena, ze jsou hlupaci. I velmi inteligentni lide muzou mit nazory, ktere odporuji faktum. Muze i vetsina lidi v zemi mit nazory, ktere neodpovidaji faktum. Takze treba muzou volit strany, ktere nejsou dobre pro jejich zemi, ale oni to nevedi. Nedavno ve Francii vyhrala volby do evropskeho parlamentu strana, ktera rozhodne neni dobra pro Francii. Tak Macron rozpustil francouzsky parlament a vyhlasil nove volby do parlamentu a doufa, ze ty volby dopadnou lepe. Ale mozna, ze nedopadnou o nic lepe. On uz neni popularni ve Francii, uz snad polovona Francouzu podporuje radikalni pravicovou strranu, ktera neni dobra pro Francii. A nekolik procent Francouzu podporuje radikalni levicove strany, ktere take nejsou dobre pro Francii. Podpora tech stran neni zalozena na pravdivych faktech, ale nekteri lide, kteri je podporuji, nejsou hlupaci, jsou inteligentni lide. No uvidime, jak dopadnou nove volby do francouzskeho parlamentu. A zname dejiny Nemecka, roku 1932 tam byla ekonomicka krize, a kvuli te krizi asi polovina Nemcu volila extremni strany v Nemecku, to byla nacisticka strana a komunisticka strana, ty strany slibovaly reseni ekonomicke krize. To vedlo v Nemecku ke krizi nemeckeho parlamentu, protoze ty extremni strany nespolupracovaly s jinymi stranami v parlamentu. Tak to vedlo ke krizi demokracie. A prezident Nemecka to chtel vyresit tak, ze jmenoval Hitlera kanclerem Nemecka, to bylo ovsem spatne reseni, Hitler toho vyuzil, ze se brzo stal diktatorem. To nebyli jen hlupaci, kteri volili ty extremni strany. V Nemecku byly miliony lidi, kter nemeli zamestnani, a nemohli najit praci. Byla to hrozna ekonomicka krize. Tak proto tolik lidi volilo extremni strany, ktere slibovaly reseni krize.
thomas2
@Uživatel_5542819 - Ovsem velka francouzska revoluce zacala se svobodou ve Francii, ale ta dlouho nevydrzela. Napriklad Robespierre byl hrozny diktator. A dejiny Francie pak byly ruzne. Nyni ma Francie uz nekolik desetileti svobodu slova. A to se take muze zmenit. A ovsem je pravda, ze v zemi, kde je svoboda slova, tak je take svoboda hlasat, ze zeme je placata, i kdyz malo lidi tomu veri. Lide maji svobodu mit ruzne nazory, vcetne nazoru, ktere nejsou zalozene na pravde. To vydime treba v USA, kde je mnoho lidi, kteri si mysli, ze Trump byl nejlepsi prezident modernich dejin USA, a ze i vyhral volby pred nekolika lety,, ale ze Biden byl prohlasen prezidentem kvuli velkych podvodech ve volbach, ty podvody zorganizovali Demokrate, kdezto Republikani by nepodvadeli ve volbach. Tak muze zase Trump vyhrat volby. No uvidime. Ani v USA neni jistota, ze si zeme zachova svobodu slova. Zeme mely casto svobodu slova a ztratily to. Vsak vime o dejinach Ceskoslovenska.
Caslava
Dle pravidel českého pravopisu je země opravdu placatá. Kulatá je Země 🙂
Milan Čech
@Caslava Fyzika pouze říká, že hladina vody je na povrchu vodorovná, nikoliv placatá. Naše země je sice Země, ale s definicí placatosti to podle pravidel nemá vůbec co do činění. Tedy kromě definice hlupáka.
Caslava
@Milan Čech Článek mluví o "placatosti" země, nikoliv "vodorovnosti" vody. Naše země je Země asi tak jako je váš rozum košíkem čerstvě nasbíraných hub. Podle vašich příspěvků je každý hloupý a jen vy znáte fakta. Že ten blbec tady jste vy jste si zřejmě ještě nestačil uvědomit
Uživatel_5536211
Jste si jisty, ze smesovat hloupost, kriticke mysleni, subjektivni nazor, relativni pravdu a diagnozu, je spravne? Trosku medialni zkratka, co myslite?
Milan Čech
@Uživatel_5536211 Článek výše zmíněné pojmy vymezuje formou komentáře, nejde o definice. Ovšem naznačuje, že nepochopení fakt značí hloupost a hlupáka.