Prostor X

Zpět na článek

Bárta: Krize visí ve vzduchu. Civilizační změny jsou skokové, spouštěč neodhadnete. Dějiny tvoří jedinci

5 komentářů

Marek Věchýtek
Historie nám může dát mnoha ponaučením, takže není divu, že archeolog Bárta začal zobecňovat historické situace a vystihovat příčiny vzestupu a úpadku civilizaci.
Vlastně to není nic těžkého, když máte dost historického materiálu. Dokonce k současné imigraci existuje mnoho dějepisných analogií.
Např. keltské kmeny v Británii pozvaly na pomoc k řešení svých vzájemných sporů saské družiny, no a Sasové v Británii zůstali a skoro celou ji převzali.
Český král pozval do země německé osadníky, kteří nás po několika stoletích připravili o Sudety.
Saša Krach
Pokusili jsem se něco napsat...padá mě to...
Kráceno...
Silnější pes mr.á....tak to bylo a bude ..Napadá někoho že v dějinách lidstva ......že to bylo jinak...😂😂😂😂😂
Pavel Maleček
Bárta, před kterým jinak smekám, udělala z konce civilizací zbytečně složitou vědu. Když je to přitom jak facka jednoduché a jasné. Prostě se stačí podívat, na co dojela říše Římská.
Tedy, že chlapi přestali tvrdě makat a válčit a ženy rodit a vychovávat děti. A na tyto otravné činnosti si začali příslušníky národnostně i ideologicky nepřátelských entit navážet. To kořeněno tím, že z heterosexuálního styku a rodiny se stal fuj hnus, zato z všelikých sexuálních zvráceností, pardon inspirujících odlišností společenská móda.
No a v tomhle dnešní Západ jak přes kopírák jede. Když se od rozkládajícího se Říma liší jen vyspělejšími technologiemi. Které však místo aby ten úpadek brzdily, ho naopak urychlují.
No a teď už se jen čeká, která že z okolních civilizací či ideologií, kterou Západ technologicky "vykrmil" a do svých domů pustil Západ schramstne. Za sebe tipuji, že Rusko evropský středovýchod, zbytek islám a Ameriku s Japonskem a Austrálií Čína ... tedy pro nás, z dnešního pohledu paradoxně ta nejlepší ze špatných možností ... a teď fčíl do mě!
Peter Hosek
@Pavel Maleček naprostý souhlasim. Mimo jiné, pred dvěma dny jsem se vrátil z Japonska. Kdybych byl o 20 let mladší tak se tam, bez váhání, přemístim. Problem je katakana a kanji. Jazyk, tím myslim mluvená řec jako takova, se da časem zvládnout. Je pravda, ze nemají “zájem “ o outsiders a udržení = uchování svých vlastních hodnot je, pro Japonce , na prvním místě. Budu na tento pobyt dlouho vzpomínat.
Bruno Ferari
Za me migrace kulturne odlisnych etnik.