Zprávy

Zpět na článek

Sněmovna schválila zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině. Volit by mohli už příští rok

20 komentářů

Pavel Nyklíček
Když ono je to u toho "našeho" hnutí těžké.
S Andym nikdo nechce vládnout u nás a v Bruselu zas s nimi nechce nikdo do frakce.
Něco je v tomto pohnutí, uhnutí, zahnutí, přehnutí, tuhnutí, nahnutí, vyhnuti a hnutí asi špatně. ( všimněme si trefnost každého označeni)
Potenciál voličů u nás je cca 8 mil. K volbám chodí do 6 mil a Deklaraci Nespokojených Občanů volí 1,4 mil....
S tím se opravdu moc dělat nedá a Babiš je už vystřilená stará puška s léky na tlak...... Bum.
Richard Šebesta
Účelovost a faleš vládní koalice je zcela zřejmá. Už jim to pomalu dochází a eurovolby to potvrdily ,že ve volbách za rok zažijí DEBAKL. Proto se snaží jak to jde nějak tu katastrofu umenšit. Co dodat ? Snad jen co zaseli to sklidí !
eva.sicova
Super! Konečně mohou volit i nebožtíci! Kdo jiný by taky pětikoalici volil. Binec tady se musí zažít ne poslouchat tisíce kilometrů v rádiu!
Avatar - Lior Chaos
Lior Chaos
@PEtr Tobes
Co si pamatuji, tak si tykali odboráří a soudruzi, takže ty budeš jeden z této sorty.
Ty logické argumenty určitě nepochopíš. Fandi dál pětidemolici, už ti nato nezbývá moc času😂😂😂.
PEtr Tobes
@Lior Chaos pologramotum tykam, ale ty jsi vlastne nadustavni pravnik, nejvetsi eso v celem vesmiru tak to sorry ))
Avatar - Lior Chaos
Lior Chaos
@PEtr Tobes
Tvou omluvu beru ty nulo😁
S pětidemoličními magory opovrhuji.
PEtr Tobes
@Lior Chaos to samozrejme muzes, to me ani neprekvapuje. s buresem to samozrejme nebude zadna vyhra, ale to nevadi, hlavne ze neco prihodi do zlabu na dluh ze . a uvidis, ze u US to projde jako nic, to je jista vec
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Frantisek Najman
Korespodenční volba ano, ale spravedlivě jen pro ty občany v zahraničí, kterým končí pobyt v zahraničí ještě před koncem období pro které ty volby jsou. Pro občany trvale žijící v zahraničí to nemá žádný smysl, protože neznají situaci doma osobně, ale jen z prostředkovaně a také své problémy a potřeby musí stejně řešit v místě kde žijí. A tento podvod co si pětikolice prosadila by měla za rok a půl nová vláda okamžitě zrušit!
Richard Šebesta
@Frantisek Najman Podepisuji. Vše je jen proto aby tahle neschopná vláda získala co nejvíce hlasů. Dobře ví co je čeká za rok ve volbách.
To co Napoleona tedy Waterloo !
Pavel Nyklíček
@Richard Šebesta
Zřejmě nesledujete tuto problematiku.
Počty zahraničních hlasů v reálu, počty států co korespondenční volbu mají všude kolem nás, počty voličů u nás na které by "tohle" mělo mít negativní dopad...atd
Mohu vás uklidnit, že i sám Babiš před pár lety o tuto korespondenční volbu žádal.
Je přirozená, logická a jen zřejmě u vás v televizi vás neinformovali.
lug70
To je najednou dojemná starost o voliče v cizině a zrovna když strmě padají volební preference stran 5koalice. 5koaliční šmejdi doufají, že by nasbírali nějaké hlasy ze zahraničí, případně od nebožtíků, když už ztrácejí tady. Přitom kdyby aspoň z části plnili svůj vlastní volební program, k vůli kterému byli lidmi zvoleni a nelhali lidem přímo do očí, nekradli jak straky, tak by jim volči neutíkali. Ale to ne, místo svým voličům slouží servilně Bruselu a dokonce kyjevskému fašistickému režimu a odklánějí tam prachy českého daňového poplatníka.
Avatar - Lior Chaos
Lior Chaos
Vidím to jako porušení Ústavy:

Ústavní zásady volebního práva

Všeobecnost – stanovuje, že právo volit mají všichni zletilí občané ČR bez jakýchkoliv omezení týkajících se rasy, barvy pleti, příslušnosti k národu nebo k národnosti, jazyka, pohlaví, náboženství, politického nebo jiného smýšlení, sociálního původu, majetku, rodu nebo jiného postavení.

Rovnost – princip, podle kterého má každý volič jeden hlas a váha všech hlasů je stejná. Toto pravidlo se promítá do praktické konstrukce volebního systému, kdy je vyžadováno, aby jednoho poslance volil stejný nebo téměř stejný počet voličů.

Přímost – volba je prováděna přímo voličem. Právo volit nesmí být žádným způsobem převedeno na jinou osobu. V některých zemích je možné volit v zastoupení (Belgie, Francie, Nizozemsko), kde zastupující volič učiní konkrétní krok, ke kterému je pověřen. V České republice toto možné není.

Tajné hlasování – tato zásada znamená, že nesmí být možné spojit voliče s odevzdaným hlasem.
jhomolka
@Lior Chaos A kde přesně to porušení vidíte?
Frantisek Najman
@jhomolka Když neumíte číst, tak je zbytečné se ptát.
Avatar - Lior Chaos
Lior Chaos
@jhomolka
Je to jednoduché a prosté.
V posledním odstavci - Ústavní zásady volebního práva.

Tajné hlasování – tato zásada znamená, že nesmí být možné spojit voliče s odevzdaným hlasem.

Pro Vás na vysvětlenou, každý korespondenční hlas bude spojován s určitou osobou, na druhou stranu nelze volit anonymně, takže jasné porušení Ústavy ČR.
PEtr Tobes
@Lior Chaos uplna hloupost, ted neplati rovnost, ktera bude "srovnana", tajnost je uplne v pohode, kdo je gramotny, tak muze volit a nemuze mit problem volit tak, aby to bylo tajne vuci tomu, kdo jeho hlas bude zapocitavat, tedy pred statem...takze je to uplne ok a neni co resit
Avatar - Lior Chaos
Lior Chaos
@PEtr Tobes
Naprosto zavádějící názor, korespondenční volba je protiústavní.
PEtr Tobes
@Lior Chaos tak urcite, protiargumenty nemas zadne, a taky podstatna vetsina ustavnich pravniku tvrdi pravy opak, tedy ze neni protiustavni. no stejne to dojde k ustavnimu soudu a ten rozhodne, ze to je ok, ty jim samozrejme nebudes verit, ze rozhodli dobre, ale to je jedno, co je cele plenum ustavniho soudu proti tobe ze? navic soucasne podobe zakona je rekneme v nejakem rozporu s ustavu, nerikam nutne protiustavni, ale nic se nedeje ze...takze se nebude dit uz vubec nic ani potom
Miloš Bárta
Výborně.