Komentáře

Zpět na článek

Karel Steigerwald: Komunismus je věčný, jen vyměňuje kabát. Eurovolby jsou toho příkladem

84 komentářů

Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
Problém je v tom, že voliči přesně tohle chtějí a je jedno, jak tomu říkáme. Chtějí peníze a majetky někoho jiného a je jen otázkou formy, jak je přesvědčit o tom, že to není krádež a že na to mají právo. Bolševici vždy tohle uměli skvěle, ale patent na to nemají. Stačí si vzpomenout na to, jak Klaus reguloval PROTIÚSTAVNĚ nájemné v soukromých domech dlouhá léta. To je komunismus jak z učebnice... A ten samý Klaus dnes rozdává rozumy o kapitalismu...
Asatin
Komunismus je jen pohadka vymyslena bezcharekternimi lidmi k ovladani narodu a cesta k absolutni moci,kde zlocin proti lidskosti je zaklad jejich moci..A k tomu pouziji i armadu.Toto je opravdovi komunismus,stejne jak nacismus.A z teto pohadky posla i soudruzka princezna Konecna Bezcharakterni komunistka.
Luboš Kolář
Tesat do kamene pane Steigerwalde. Mluvíte mi z duše!
jasu1
Už samotné reakce zde svědčí o pravdě autorově.
lug70
Mně jsou mnohem odpornější komunisté, kteří po 89 roce v závanu nového demokratického větru bleskem zahodili stranické knížky, obrátili kabát a stali se z nich zarytí demokraté nebo velcí kapitalisté. A že jich bylo. Něco takového dnes sedí na hradě. Zajímavé je, že nad tím zeleným komunistickým panákem, prezidentčíkem dnes jásají i intelektuální elity a umělci, co před lety podepisovali výzvu "S komunisty se nemluví". To samé na diskusích, kde nad agentem rozvědčíkem Pávkem dnes jásají i šašci, co na diskusích předtím vždycky tvrdili, že bývalý komunista je to samé, co bývalý černoch.
tempter
@Miroslav Rys No, z hlediska estetiky, byť se to u "dámy" nehodí, s Tebou musím souhlasit. Ale co se týče tuposti, tady má ta rádoby soudružka vůči dvěma zmiňovaným velké nedostatky. Ona není blbá, ona je jenom hodně, ale hodně bezskrupulózně pragmatická... Pracovat neumí a prachy jí zjevně nesmrdí. Každý potřebuje na "složenky"...
tempter
@Richard Šebesta V Katyni, ne v Katynu. Šebo, tohle jsme už probírali cca před dvěma měsíci a ty jsi zase nedával pozor. No, vzdělanec z tebe fakt nebude. Zato kryptokomouš z tebe leze pořád, naoko haníš komunisty, abys ses v závěru věru "nenápadně" otřel o Havla. Ne už dnes neškodní komouši, ale Havel to podělal. Vtipné, Šebo.
tempter
@jerryx Petr Pavel se prezidentem nestal, Petr Pavel byl prezidentem zvolen přesvědčivě v demokratických volbách.
jerryx
To je pravda, progresivismus je současným komunismem. Dříve třídní boj , lidová demokracie, a přechod ke komunismu, dnes Green Deal, liberální demokracie a gender. Není divu, že si na to náš současný prezident tak rychle zvyknul. Má rád ideologie, kde je vše jasně dané.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Miroslav Rys
Tu tlamu Konečné před sebou musel vidět Slánský v okamžiku, kdy ho věšeli. Hnusná jak mor, tupá jak Mach či Šebesta. Fuj...
pablo41
Výborný komentář !
Pavel Pešan
Autor zapomněl na takzvané melouny, zvenku zelené, uvnitř rudé. Úmysl? Nevím. U nás tyhle rudozelené představují Piráti.
Jara46
Po přečtení tohoto článku jsem si vzpomněl na na výtvory autora před "listopadem 89".
Marek Věchýtek
Je trochu divné divit se návratu komunismu.
Za prvé - národy neustále opakují své chyby. Např. jakmile vymřou generace, které zažily válku, u nové generace válečné nadšení nechybí. A pokud jde o úchylnou filosofii komunismu, mládež ví vše nejlépe a kritiku komunismu bere jen jako žvatlání důchodců.
Za druhé - už Platón říkal, že demokracie je vláda ulice. Protože politikové si přejí být zvoleni nebo znovuzvoleni, naslouchají přání lidí. Kteří ovšem obecně řečeno nejdou žádní lúmeni, myslí jen na okamžitý prospěch a své názory se neobtěžují promyslet. No a největší sen ulice je, aby se stát postaral o všechno, co člověk potřebuje.
Za třetí - když jsme po roce 1989 neposlali komunisty plně na hřbitov, ale dovolili jim jen vypustit ze stanov nenávistné žvásty a ponechat si dokonce komunismus ve jménu strany, není divu že se rychle uchytili a opakují své mantry.
Za čtvrté - celý Západ dnes více méně jede v socialismu, v tom neblahém předstupni komunismu, a de facto pomalu zavádí do života základní pravidlo komunismu: Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Rajská to hudba pro komunistické uši.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
Bolševici se do sněmovny nevrátí, tedy ve své klasické podobě, tedy nějaký derivát KSČ. Dva důvody:
1. Nemají lidi. V podstatě mají jen tu blonďatou hysterku Konečnou, jinak jedno velké prázdno.
2. Voliči jim vymřeli. A ti noví NECHTĚJÍ značku KSČM. A ví to i Konečná, proto se schovala za nějakou značku "Stačilo"...
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
tempter
@Richard Šebesta Ne, bude to svobodná vůle takových pomatenců jako jsi ty.
Miloslav Podhola
@epr3
DOBRÉ na výbornou.
Miloslav Podhola
I kapitalismus je věčný, i když stále stejný.
Profituje z něho jen úzká skupina, která se snaží o stále větší zisky, obvykle na úkor ostatních.
Avatar - epr3
epr3
To jsi Štajgrvalde napsal jenom něco, co lidi, kteří mají hlavu na přemýšlení, už téměř 35 let ví. Přetřených partají s hubou plnou líbivých keců se tady po převratu nalíhlo téměř nekonečné číslo.
Dnes je úplně jedno, jak se strana nazývá a co hlásá. Jedinou šanci mají lidé, kteří politiku sledují a "podle jejich činů soudí je".
Jenže takových je málo. Je to krásně vidět v účasti v těchto diskusích. Takových, co dávají za pravdu Fialovi, ačkoliv je všechny podvedl a dělá přesný opak toho, co hlásal v opozici, nebo Rakušanovi, stejnému lháři, který se navíc pokouší v zemi zavést systém vzájemného udávání, cenzury a věznění za názor, o agentu Pávkovi a politručce na Hradě nemluvě, a asi je mají vylepené nad postelí jako jejich babičky svaté obrázky.
tempter
@Saša Krach Machu, pokud pořád budou k disposici voliči tvého formátu, tak se komanči, Babiš či jiní populisté o své posty (a prachy) opravdu bát nemusí. Ty a tobě podobní jste prostě taková daň z demokracie. Vyspělé společnosti mají tyto daně nižší, my, téměř 35 let po sametové revoluci, pořád platíme jako mourovatí...
Richard Šebesta
Konečná je nekonečná lhářka. Ono komouši nic jiného než lhaní neumí. Je skoro 35 let po převratu a oni jsou stále tou starou stalinistickou stranou jako za totáče. Už nikoho nevěší a nepopravují neb nemají moc, naštěstí. Kdyby mi chtěl někdo oponovat snadno ho přesvědčím fakty. Do loňských presidentských voleb delegovala Konečná za ksčm soudruha Skálu. Kdo je soudruh Skála ? STALINISTA do morku kosti on se toho masového vraha zastává a mimo jiné tvrdí,že 68 rok to nebyla ze strany SSSR agrese a okupace a že také v Katynu polské ofícíry nevraždili NKVD ale Němci. To je jen malá přehlídka jeho bludů a lži. Takže tak podle Konečné vypadá reformovaná partaj. Havel a jeho grupa co se dostali k moci po listopadu 89 zcela mimo.
ksč měli zakázat a hotovo.
Anonym
@RASPUTIN Asi silnej matroš
giorgio287
@RASPUTIN
Člověče neblbněte.
Marek Věchýtek
V každém normálním společenském uspořádání musí platit Pavlovo (z Tarsu): Kdo nepracuje, ať nejí.
Je to pravidlo, které zdaleka jen neodsuzuje zahálku a parazitování na jiných. Je to základní pravidlo i ohledně morálky, protože říká, že parazit, který může pracovat a přesto nepracuje, ať zemře. Že charita tak daleko nesahá.
Lidé si i občas pletou různé druhy imigrace. Dokonce staví rovnítko mezi imigrací v minulém tisíciletí do Ameriky a dnešní imigraci primitivů z Afriky a Asie do Evropy. Zdá se mi dost neuvěřitelné, že někdo může srovnávat např. Bantu, který nejenže neumí žádný evropský jazyk, ale i často ani psát, nemá základní hygienické návyky, žádné dovednosti a vzdělání, a dokonce drze v Evropě vykládá, že je tady, aby si zlepšil životní úroveň, a je často musím a ze zcela odlišné kultury, s evropskými imigranty v USA, kteří všichni byli zvyklí těžce pracovat, měli užitečné dovednosti, stejný nebo podobný jazyk jako je angličtina a měli stejnou kulturu a náboženství.
Petr Lavička
S vaším čtvrtým bodem plně souhlasím.Hlavně Německo v současné době je toho příkladem.Kdy zdarma dotuje dávkami muslimské nelegální migranty a navíc toleruje projevy jejich násilnického náboženství.
Josef Galaciny
Tesat do kamene. Viz příklad Hradní pán.
Fiwastav s.r.o.
Tesat do kamene tato slova. Díky pane.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Uživatel_5542819
@Luboš Kolář Je mi vás ľúto, že veríte jeho nenávistným komentárom ...
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Richard Šebesta
@tempter Ty jsi opravdu dutá hlava ! Doufám,že jsem nepřekročil uzsus ferovosti ? Pokud se komunisté vrátí za rok do sněmovny. Co myslíš čí vina to bude ? Burešova asi těžko a to se ho nechci nijak zastávát. Bude to vina této neschopné ukrajinsko-české válečné vlády.
Miloslav Podhola
@lug70
Taky DOBRÝ!
Avatar - epr3
epr3
@Keltský Šaman Nevím, z čeho usuzujete, že jsem, nebo byl bohatý, je to ale jedno. Fiala podvedl všechny a tyjí jenom ti, kteří mu zajišťují politickou, mediální a materiální podporu.
Fiala díky zvýšeným daním a odvodům všeho druhu navyšuje příjem státu každý rok o 50-70mld.kč. Přes to zůstává roční deficit státních financí stále stejný. Jak si to vysvětlujete?
jerryx
@Keltský Šaman A co když Vám řeknu, že současná propaganda funguje tak, že tluče lidem do hlavy, že vládu podporují slušní , inteligentní a vzdělaní lidé?
Moc to nefunguje, obzvlášť když se pak hlásí k Pavlu Novotnému.
Frank51482
@Miroslav Rys Ostrovide nahoď fotku, ať se pokocháme.
Frank51482
Už to tady někdo napsal. Autor jen zase prokázal, že blbost je také věčná, akorát se nezanořuje a nevynořuje. Je vynořená stále. Ale to už přece dávno každý ví.
Uživatel_5542819
Nielen komunizmus je večný, ale aj ludská blbosť ! Autor článku, podľa toho čo píše je toho jasným príkladom ...
erichos
Pane Karle běžte do ..
Saša Krach
@tempter Prófa...Titul si dal na velké.😂😂😂😂Chytrý jak 🐂 a také tak silný...😂
Saša Krach
@tempter Volby jsou bojem o voliče...Vítězí ten co pracuje dobře a odhadne náladu voliče
Tak to je v celém světě....
Je jen škoda , zklamaný voliči co prohráli hledají chybu v nepříteli.😂 Blbec to dělá ..chytrý volič a jeho strana hledá chybu u sebe a poučení u nepřítele....Jenže blba nenapravíš.zdravim
pablo41
@giorgio287 RASPUTIN Vás stejně neposlechne.
Miloš Hora
Je jen škoda, že tento výpotek nebyl napsán po zvolení prezidenta, soudruha Pávka...
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
Skutečný komunizmus je nejvyšší známá etapa možného vývoje lidské společnosti. Není to lehké komunizmu dosáhnout, nejdříve se k tomu musí lidé "vychovat" , zbavit se zla, vnitřní nenávisti a dojmu, že majetek je smyslem života, tedy zásad na kterých je naopak založena žumpa demokracie. 😎
Avatar - Pavel Mikel
Pavel Mikel
Dobrý den. K.S. (kurňa soudruhu)
Uvědomte si už prosím, že přesně ten režim, který reprezentuje soudružka Konečná, je konečný režim, který se jmenuje Evropská Unie. Vždyť jsme na cestě k bolševismu, EK je bolševické hnízdo sovětského NKVD střihu.
EP je armáda soudruhů všeho typu. Pokaždé pro sebe, koryto a svou rodinu finančně činné. A celá sebranka teh nejtuhších, nejbrutálnějších a nejcyničtejších byrokratů. Typu Ministerstva pravdy, jak ji popsal G.O. v knize 1984.
Celé to nefunkční brutální
nesmysly a propagandu diktující těleso nám vládne a tvoří tu Vaši soudruhu Seigerwalde Konečnou budoucnost.
Stejně jako Vy soudruhu, ani já bych se při cinkání r. '89 nenadál, že se v bolševismu nejen narodím, ale v bolševismu i umřu.
Tak s tím už Konečně začnete počítat soudruhu.....
Petr Lavička
V prvním bodě s vámi nesou­hlasím­.Nemys­lim, že by mladí Evropané nějak prahli po válce a vytvvářeli nějaké nelegální militantní skupiny s cílem se zbraní v ruce převzít moc ( i když německá politika upřednostňování muslimských migrantů před vlastními obyvateli k tomu možná brzy povede) Současní mladí se chtějí hlavně bavit, co nejdéle si prodlužovat mládí studiem, využívat " mamahotelu"A do práce a zakládání rodiny se moc nehrnou.V ostatni bodech lze s vámi někde více někde méně souhlasit
Petr Lavička
Pokud se Piráti drželi svého programu( plná digitalizace, výrazné omezení autorských práv, svoboda internetu) byli mi sympatičtí a předminulé parlamentní volby jsem jim dal hlas. Poté co jej rozšířili o podporu LGBT, manželství pro všechny, podporu Green dealu, legalizaci některých drog a podporu současné podoby EU a naopak castecne opustili své původní
priority, už bych je nevolil ani omylem
Petr Lavička
Není co dodat, plně podepisují.Jen snad to, že pokud hlavně muslimšti migranti přijdou a bez jakékoliv snahy automaticky obdrží štědré dávky, mají plno volného času a zákonitě se nudí.Tim pádem se místo v zaměstnání sdružují v mešitách kde se radikalizují a pak se stavajiz nebezpečím pro hostitelskou zemi.I ten vámi zmiňovaný Bantu může vykonávat alespoň veřejně prospěšné prace 2 až 4 hodiny denně a zbytek času věnovat navsevez kurzů jazyka hostitelské země a zvyšování kvalifikace
Petr Lavička
To máte plnou pravdu.Nicmene je to historie.V současnosti mají v Kanadě a USA indiánské kmeny rezervace, což jsou fakticky plně autonomní a samosprávné státy,kde vnitřní bezpečnost, finanční správa atd. jsou řízeny místními radami a zodpovídají se jen výboru pro indiánské záležitostí, což je federální orgán řízený také většinou indiány.Nový Zéland má
z ústavy i maorský název( Aortearoa nebo tak nějak) a Maoři jsou plně integrování.V Austrálii mají aborginiové( hlavně v Severním Teritoriu) svoji samosprávu.Ve všech těchto zemích víceméně platí ale zásada, že legální migranti ( v USA Green card) se musí o sebe starat sami, maximálně v Kanadě dostanou nějakou počáteční podporu ve formez bezúročné půjčky. Nelegální migranti jsou zadrženi v detencnich zařízení a posléze deportováni.V Austrálii jsou nelegslové odsunutí na ostrov Nauru.To, co dělá EU, že i velká část nelegálních migrantů dostává štědré sociální dávky bez povinnosti pracovat je cesta do pekel.A vážně se obávám toho, že za 50 lbudou vzapadni Evropě vládnout nepracující islámští fanatici a my původní " neislamští" Evropané budeme jejich otroci.Viz nedávná demonstrace v Hamburku, kde tito lidé otevřené požadovali vznik Německého chalifatu a německá policie jen bezradně přihlížela
Baboon
@Petr Lavička ovšem je nutné dodat, že na vzniku dnešní Austrálie měli lví podíl Brity vyvezení trestanci. Doplatili na to domorodí obyvatelé. Dnešní Kanada a Amerika měly zase při vzniku "na triku" bezuzdné vraždění původního obyvatelstva a Kanada se velmi pošpinila ješte v 70. letech 20. století odebíráním a dost nelidskou převýchovou indiánských dětí. Velká kaňka zůstává i na státech, které se podílely na obří kolonizaci různých států (např. Indie, africké země apod.) a otrokářství. Mám na mysli Anglii, Francii, Španělsko. Takže čistý štít tyto demokratické země nemají.
Baboon
@Pavel Pešan trefa!
Petr Lavička
Aniž bych se nějak zastával minulého režimu, je třeba připomenout,, že existovala pracovní povinnost( žádné dávky v nezamestnosti) a pokud muž nebo svobodná bezdětná žena nebyli oficiálně delší dobu zaměstnáni , hrozilo jim v krajním případě vězení.Samozrejmě, že tento systém byl neefektivní a část populace se nechala fiktivně zaměstnat a pracovala v šedé ekonomice.Ovšem na druhou stranu politika západoevropských zemí, kdy jsou nelegálním migrantům poskytovány vysoké sociální dávky je ještě horší formou socialismu.Odobně proti migraci nic nemám.Ovšem pod podmínkou, že si migranti najdou práci nebo začnou podnikat a přizpůsobí se hostitelské zemi.Nak nakonec vznikly Kanada, Austrálie nebo Nový Zéland, které byli vytvořený pracovitymi migranty a v současnosti patří mezi nejbohatší státy světa.
Uživatel_5542819
@Marek Věchýtek Komunizmus a Demokracia sú iba utopické teórie ! Nikdy v histórii ľudstva neexistovali a zrejme ani existovať nebudú ...
Václav Vojvodík
@Uživatel_5542819 říká ten co má za premiéra Fica? U vás na Slovensku víra v nenávist vyhrála poslední volby.
Michelin
@Marek Věchýtek na věčné časy 😡🤮👎 , jo blbost je věčná
Avatar - epr3
epr3
@Keltský Šaman.....bohatí a hloupý.....nějak jste se střelil do vlastního kolena😁
Ale jinak si poslužte a zkoušejte urážet jak hrdlo ráčí, od trouby mě to fakt nebolí.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Uživatel_5542819
@Keltský Šaman História nepozná žiadny komunizmus ! Nikdy totiž neexistoval ...
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
jerryx
@Keltský Šaman Vy jste si začal.😅
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
jerryx
@Keltský Šaman Chtěl jste to vědět, hlásím se k Havlovi, takže i k tlusté čáře za rokem 1989, soudím spíš totalitní ideologie, ne lidi. Takže komunismus i progresivismus jako nenávistné ideologie, rozdělující společnost ,jsou pro mě nepřijatelné.
jerryx
@tempter Spousta lidí neprokoukne klamavou reklamu, já svou ženu dokonce k volbám dovezl, ať si ho zvolí. Já nikdy neříkám lidem, koho volit , ani je nesoudím za jejich volbu. ( snad kromě voličů Pavla Novotného) Taky jsem mockrát naletěl, svět je plný podvodníků. A navíc nebyl výběr- Pavel nebo Babiš, to je jako cholera nebo tubera. Pro sebe jsem to vyhodnotil jako ztrátu času zabývat se tak špatnými kandidáty.
Richard Šebesta
Pokud se za rok ta banda s Konečnou na čele vrátí do sněmovny , víme kdo to má na svědomí. Bude to současná ukrajinsko-česká vláda profesora Nutely. Použil jsem pár expresivních výrazů ale jinak to bude pravda pravdoucí minimálně z 80 % !
Saša Krach
@Richard Šebesta Temperatura neví co je podnět a přísudek...je to demagog.
Frantisek Najman
Komunismus je stejná pohádka jako Bible. Na této planetě geneticky platí zákon silnějšího v celé přírodě, lidskou smečku nevyjímaje.
Richard Šebesta
@Keltský Šaman Souhlas pane Bureš nebo Fiala vyjde to stejno. Oba lžou, a ještě něco mají společné. Fiala se stará hlavně o Ukrajinu Bureš zase o svůj byznys. Ovčané Česka jsou pro ně jen obtížný hmyz ale i ten se občas hodí když jim to tam jednou za čas hodí.
Avatar - kubjin
kubjin
@tempter Děkuji za podnět k obveselení. ;0)
tempter
@Richard Šebesta Kryptokomouš s kádrovacími sklony, to na tebe sedí přesně Šebo. Ještě ti tam chybí "non plus ultra" a obsahově bys to měl dokonalé. Ale přece se nebudeme hádat, když tak pěkně diskutujeme Šebo, proč hvězdičkuješ spisovná slova? Ty víš něco víc? Už se to blíží?
jerryx
@Saša Krach Současné vládní strany dělají neuvěřitelnou věc- říkají : budete si povinně myslet , co chceme my a budete se mít hůř. A i tento program někoho oslovuje.
jerryx
@lug70 Já jako havlista vyznávám tlustou čáru a v roce 1989 to jinak nešlo, než se nějak usmířit. Proto bych PP nijak nedémonizoval, ale fakt se musel stát prezidentem? To je velká nesoudnost. Pokud by byl třeba ministrem obrany, neměl bych námitek a dělal by něco, čemu rozumí.
Keltský Šaman
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Saša Krach
@tempter Co je tvůj problém. Vezmeš kouli koukáš.koukas..už to máš.
Krach je volič Babiše či jiného.
Neblbni ..... Proč.😝😝😝😂😂😛
Richard Šebesta
@tempter Ty se nauč česky . Jsou možné oba výrazy jen tak mimochodem. A navíc opětovně to dokazuješ co jsi za PRIMITIVA, bazíruješ na kravinách a pods*** ti uniká. Koneckonců jako u všech tvých příspěvků. Už tě dávno měli vyhodit s diskuse pro naprostou bezobsažnost.
Saša Krach
Co provedla Konečná a Turek.
Svou dobrou předvolební prací na voliči, napráskali ostatním piďi stranám které to nemohou rozdýchat. Ani Rys,zí 😂 volič těchto stran to ve své blbosti nechápe a nepochopí...No ..mají se co učit ...😂😂😂
tempter
@RASPUTIN
pinkkk
..."Bohatství občanů ale vzniká z občanské i hospodářské svobody jednotlivců, z vlády zákonů a z demokracie"...
To je stejný nesmysl jako M-L. Jen v jiném kabátě. Jak zbohatl Kožený, Babiš, Gross, Janoušek... Mám pokračovat dál? To je to bohatství, které vzniklo z vlády zákonů a demokracie?
Saša Krach
@Uživatel_5734171 Kecy....
Saša Krach
Společnost se neustále posouvá a mění.
Někdo by mohl říci že dospívá...
A puberta přináší negativní jevy...
Od kapitalizmu až po komu­nismus­...Sil­nější vyhraje.
😝😝😝😝😝
giorgio287
To je pravda. Kde by Václava Klause napadlo, že v čele ODS bude stát komunista. Zelený a z Brna...