Historie

Zpět na článek

Michail Baryšnikov utekl ze SSSR, stal se šampionem umělecké a občanské svobody a postavil se i Putinovi

11 komentářů

Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
1. července 2024 • 15:08
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Stanley1000
30. června 2024 • 17:29
Jen aby brzo nevypadnul z okna.
matavrrr
30. června 2024 • 12:31
lug70 by se asi líbilo být neustále sledován a odposloucháván KGB nebo STB. Blahoslavení chudí duchem! 🙌🙌🙌
lug70
30. června 2024 • 13:17
@matavrrr Však ti sportovci a umělci, kteří jezdili na utkání nebo vystupovat na západ byli slabým místem. Když vyjeli ven, táhli se za nimi jako smrad agenti západních tajných služeb s kufříky peněz a nabídkami angažmá v prestižních sportovních klubech, respektive světově známých divadlech, filmových studiích atd. Jednou o tom mluvil i Karel Gott, že ho kontaktovali západní agenti a přesvědčovali ho aby u nich zůstal a posloužil k propagandě proti východnímu bloku. Stávalo se, že i u nás doma se cizí agenti snažili kontaktovat vybrané české elity a přesvědčit je k útěku na západ nebo aspoň k placené spolupráci. Z tohoto hlediska se nedivím, že ty lidi sledovala StB. Vždyť i na západě tehdy sledovali na každém kroku svoje vlastní diplomaty, kteří jezdili na východ aby náhodou se nenechali přesvědčit ke spolupráci s nepřítelem. Sledovali na každém kroku mnohdy taky i své sportovce, herce, vědce, co měli protikapitalistické postoje. Charlie Chaplin by mohl vyprávět. Musel před sledováním agenty CIA a pronásledováním utéct z USA do Švýcarska.
lug70
30. června 2024 • 11:15
Nalejme si čistého vína. Prakticky všem sportovcům či umělcům ze socialistického tábora, kteří zdrhli na západ o nějaké demokratické ideály vůbec nešlo. Oni viděli, že na západní straně to co tamní sportovci a umělci vydělali, tak jim zůstalo v kapsách, akorát odvedli nějaké daně. Umělci a sportovci z východní strany toho tolik co na západě nevydělali, i když to bylo mnohem více než vydělali běžní lidé svou prací a to co vydělali na turné na západní straně, tak museli odevzdat do společné kasy, tedy státu a všechno. Dostali jen svou mzdu v národní měně. Východní státy totiž potřebovaly devizy. Takže o to právě šlo, o vlastní sobecké zájmy, chtivost velkých peněz. Samozřejmě dnešní režim dělá z těch sobců modly boje proti kom. režimu.
jaeger
30. června 2024 • 13:04
@lug70 To Tvy vino je ponekud zakaleny...
lug70
30. června 2024 • 13:30
@jaeger Copak, mentální kapacita mozku nestačí na vytvoření nějakého protiargumentu? Proto jen ten směšný výkřik o "zakaleným víně"?
Roman Černý
30. června 2024 • 13:42
@lug70 Nebylo by od věci napsat, že mnozí emigrovat nechtěli, ale režimu se uměli charakterně postavit, pročež si podepsali ortel a poté celoživotně trpěli...viz Věra Čáslavská. A také mnozí při repre v západní cizině poznali rozdíly mezi očerňující propagandou západu v socialismu a jeho realitou... A chtěli jen prostě žít ve svobodných poměrech (plus-mínus)...
lug70
30. června 2024 • 14:31
@Roman Černý hmmm, charakterově postavit. O charakteru uměleckých, sportovních a dalších elit si nedělám iluze. Stačí se podívat na dobové dokumenty z protektorátu, jak ty elity mezi prvními zvedají pravici na počest Hitlera nebo po roce 1948, kde ty samé elity, umělci, intelektuálové atd. slibovali věrnost kom. straně. Elity za normalizace podepisovaly antichartu a po 89 zase obrátily kabát. Čestné výjimky určitě byly, ale za normalizace většina těch elit se prostě nechala zlákat západním pozlátkem. To je realita. A ta očerňující propaganda jela na obou stranách. No, když si vzpomenu, jak mně na konci 80 let volali zdrcení příbuzní z USA, co se tu u nás děje, že v televizi viděli, že nás tady v ulicích soustavně bijí obušky, že tu po tisících umíráme hlady a že z hladu vaříme polévky z kůry stromů, že jezdíme ještě na bryčkách s osly a další nesmysly. Musel jsem je dlouho ukliňovat, že to není pravda. Nechtěli mi věřit, že to prej viděli v televizi na vlastní oči. Média mají velkou moc a lidi jsou z toho proudu propagandy tak zblblí, že už věří každé hlouposti i odporující logice.
pinkkk
30. června 2024 • 14:56
@lug70 Tak to je vážné.
JirkaVo
1. července 2024 • 14:36
@pinkkk jeho diagnoza zní VUML 🫡😂🤣