Zprávy

Zpět na článek

Podle odhadů vyhrálo první kolo parlamentních voleb ve Francii Národní sdružení Marine Le Penové

4 komentáře

Jan Bejšovec
1. července 2024 • 10:01
To je tak, když někdo neřeší skutečné problémy společnosti a pak se diví...
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
1. července 2024 • 07:20
Spousta lidí u nás si spojuje s určitými politickými uskupeními v zahraničí nějaká svoje zastydlá přání. Ať už je to třeba Farage, Wilders, le Penová nebo třeba německá AfD. Skoro mi to připomíná takové to blouznění v dobách dávno minulých, kdy socialisté vítali každý náznak revoluce.Lidé se bláhově domnívají, že vítězství FN povede k nějaké obrodě EU. Nic není více vzdáleno pravdě. Le Penová je přes všechny nálepky o krajní pravici typická představitelka socialistického nacionalismu. Protekcionismus, nejrůznější kvóty, subvence atd. A její politika v EU bude znamenat více dotací pro francouzské senochrupy, omezení volného pohybu zboží, práce a kapitálui, větší ochrana národních zemí před zahraničními dovozy atd. Totéž je politika právě třeba AfD. Je opravdu komické, jaké falešné naděje si do těchto projektů promítají někteří naši blouznivci.
Aby bylo jasno. Mně je oprvadu jedno, koho si zvolí ve Francii, v Nizozemí nebo v Německu. Jejich země, jejich boj. Pro mě je to jen nějaká informace. Zajímá mě to jen coby politologa kutila a sociologa hobbybastlera... Každopádně to ukazuje na jeden trend a sice totálního rozdělování společnosti na dva nesmiřitelné tábory napříč světem. A to nás čekají volby v USA, kde bude ten "boj" o řád vyhrocenější...
Pavel Maleček
1. července 2024 • 06:25
Se vší vážností prosím redakci Reflexu aby vysvětlila co je za hrůzu ta krajní pravice - pravice obecně, proti které se nejen ve Francii, ale i v Bruselu a většině neruské Evropy sdružují všechny prý pokrokové a lidumilné, nutně levicové, tudíž socialistické síly. A zda-li tedy ještě existuje pravice jaksi normální, z které snad zlo a hrůza nečiší.
Protože vyjdu-li z platných pouček, tak v demokratické společnosti platí, že pravice - konzervativci při kladení důrazu na zachování osvědčených sociálně, morál kulturních zvyklostí a vírou ve svobodnou vůli člověka, vyznává stát s jen nezbytně nutnou mírou byrokracie a zásahů do lidských životů a hospodářství.
Levice-socialisté jsou přesvědčeni o pravém opaku, že ta dolní, většinová společnost není schopná se o sebe sama postarat a tak bez řízení horní morál-intelektuál elitou k záhubě směřuje. Proto společnost sešněrovává centralizovanou mocí s direktivní byrokracií a vysokou mírou regulací a přerozdělování. Jen taková společnost je podle levice schopna řadovému člověku - nádobě hříšné a sebedestruktivní zajistit slušný život a šťastné zítřky.
Takže nikde nic o dělení a na pravici a levici dle vztahu k prý majoritou zneužívaným a utlačovaným menšinám, jak je nám dnes do hlavy vtloukáno. Když levice prý menšiny chrání a podporuje zlá pravice prý utlačuje a zneužívá. Stejně jako nikde nic prý dělící čáře ve vztahu k Rusku. kdy zlá pravice Rusku poklonkuje a hodná levice s ním bojuje.
Když historií prověřeno je to naopak. Menšiny nejvíc drtili socialisté - fašismus, nacismus či komunismus, stejně jako se levice - nacisté s Ruskem paktovali, aby se pak o moc nad světem servali. Stejně je to naruby s životní úrovní mas, kdy těm se víc dařilo pod na ně prý zlými pravičáky než o ně prý pečujícími levičáky. Viz poválečné východní a západní Německo.
Předem děkuji s vírou, že nejen mně tenhle zmatek moudrá reflexí redakce vysvětlí. To nemluvím o tom, proč se musí ta prý špatná obyčejná demokracie vylepšovat - liberaliz
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
1. července 2024 • 07:27
@Pavel Maleček
Fronte National jsou levičáci jak poleno. Podobně jako třeba naše SPD. Jak se píše v Bibli, po ovoci poznáte je. Protekcionismus je čistokrevně levičácký nápad. Ochrana trhu před "cizáky", kvóty na prodej národního zboží, dotace "našim lidem" atd. Tohle je základ politiky FN i SPD, ale třeba i AfD. Je jedno, jaké nálepky kdo použije, podstatná je realita. Pokud někdo PROSADÍ zákon, kolik českého zboží musím mít povinně ve svém nákupním košíku, tak je u mě levičácký osel. A přesně to v minulém volebním období PROSADILA SPD, ANO a KSČM. Pod stůl to nakonec padlo díky Senátu... A podobné recepty má i Marine Le Pen...