Zpětné zrcátko

Zpět na článek

Vladimír Mertlík: Beneš, Klaus a Zeman – jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet…

27 komentářů

Uživatel_5236112
@Episkopi Co srovnáváte nesrovnatelné? Odpovězte mi na otázku, co byste dělal v Benešově situaci? Republika měla strašně dlouhé hranice se státy většinou už fašisovanými a ČSR zůstala jediným malým ostrůvkem demokracie uprostřed Evropy. Bohužel ostrůvkem obklopeným těsně. K tomu ještě Slovensko bylo s náladami klerofašistickými nespolehlivé a Podkarpatská Rus daleko od centra? Jste takový stratég a taktik, že byste dokázal vzdorovat a odolávat v situaci, kdy spojenci zklamali? Zelenský a Beneš jsou postavy historicky vzdálené a nesrovnatelné. Charakter se pokřiví, pokud v osobnostech jsou zárodky křivosti a strachu zakódovány, nejvíc vykoná strach a násilí, který okupanti šířili v českých zemích.
Mně je 87,5 roku, od otce vím, jak vše probíhalo, vzpomínky na události za okupaci už mám vlastní i sdělené, tak si nenechám nakukat nic od chytráků, kteří si dovolují hodnotit osoby a události, aniž by znali skutečnosti. Dnes se historikové předbíhají v hledání a odhalování senzací a chyb EB, protože je to nosné téma a zakrývá jednu jedinou a smutnou pravdu:
Charakter českého národa se zlomil po dobytí země Rudou armádou 1945 a po bolševickém puči v r. 1948 a 40 letech totalitního režimu za většinové účasti poradců ze SSSR a po dlouhodobém vymývání mozků. Kdo měl pevný charakter, ten se zorientoval a zůstal pevný.
Uživatel_5236112
Dr. Edvard Beneš byl vrchní velitel čs. armády, v níž sloužil i můj otec. Zůstal velitelem vojáků i důstojníků i za okupace a vojsko si ho vážilo. To, že dělal chyby v situacích, na jejichž řešení zůstal sám nebo byl vystaven enormnímu nátlaku či obklopen bandou zrádců (Fierlinger, Svoboda aj.) nic nemění na jeho významu a na víře v demokracii a na úsilí k její obnově. V úvahu musí být brán ohled i na jeho těžké onemocnění. V žádném případě nesmí být řazen k dalším jmenovaným presidentům, Klausovi a Zemanovi, kteří podle něho byli ne 20-2, ale 20 - 20 = nuly, s přehmaty, které se za nimi táhnou dodnes. Jako stará osoba, dcera čs. důstojníka, nesouhlasím se znehodnocováním významu E. Beneše, protože vím, jak si jej otec i jeho přátelé cenili. Vždy vznáším otázku - jak by jiní (soudci E sami jednali v situaci, v níž se EB ocitl, a jak by řešili na jeho místě situaci vzniklou okupací a s dobytím ČSR vojsky Rudé armády, dnes už není nutno hráti si na to, že šlo o osvobození. Znectívání Beneše a přirovnávání ho k bůhvíkomu mohu přirovnat jen ke kálení do vlastního hnízda. Národ, který nectí své dějiny, neváží si ani hodnot, které by nás měly směřovat do budoucna. Nechejte EB na pokoji a snažte se být rovnými lidmi, jako byli vojáci Čs.armády, kteří se dokázali zapojit do odboje či přímého boje. Myslíte, že za Klausem a za Zemanem by vůbec někdo šel bojovat za vlast? Zeman je ten nejhorší obraz vrchního velitele ozbrojených sil. Takže změňte počty 20-20=OO. Beneš své životní dílo ukončil neslavně, ale rozhodně ne na úrovni těch dvou.
jerryx
Pan Mertlík jako manažér Mirka Imricha a Tanga v osmdesátkách musel být skvělý člověk, nechápu že dneska dělá progresivistům stejného šaška jako Biden. Klaus a Zeman jsou penzisti mimo politiku, dnes tu vládne vláda mimózního Fialy a na Hradě sedí kariérní komunista, co je schopen v USA jen běhat ( nic proti běhu, je zdravý)zatímco Havel tam v roce 1990 měl v Kongresu slavný projev.
Richard Šebesta
@Richta Máte tam pár bludů chlape.SSSR měl dohodu s Německem až rok po Mnichovu a 5 měsíců po ustanovení protektorátu Böhmen und Mähren. Další minelou je to co píšete o Jaltě. Mimochodem Jugoslávii taky osvobozovala RA a taky patřila podle Jalty do sovětského bloku. Přesto od roku 1945 dělali Jugoši neutrální politiku. Rok 1948 to pak potvrdil,když se Tito trhl od Stalina. Až do svého rozpadu 1991 byla Jugoslávie neutrální a hlavně nezávislá ! Čili Jalta nebylo dogma,záleželo i na místních politicích té které země.
Uživatel_5236112
@Ivana Bednářová Děkuju za podporu. Z takových posudků na EB i jiné historické osobnosti vychází pak české nedostatečné sebevědomí, omluvy našich vlastních chyb - když zklamal Beneš, můžeme i my, když je sprostý Zeman - proč by ne my? A hledání chyb všude jinde, jen ne u sebe. Jsem ráda, že existují uvažující lidé. Nevím, že by se Francouzi nebo Angličané sami takto ponižovali i při vědomí, že měli mnohé politiky mnohem mizernější než byl Beneš. Beneš nerozhodoval sám - za něho jednaly mocnosti - Mnichov, rozdělení Evropy na zájmové sféry s ohledem na barbarský SSSR atd. Byl postaven vždy před hotovou věc. Nazdar
Ivana Bednářová
@Uživatel_5236112
Není, co dodat. Srovnat Dr. E. Beneše s Klausem a Zemanem je nehoráznost. Souhlasím s Vaším komentářem. Ivana Bednářová
episkopi
@Uživatel_5236112 Domnívám se, že autor má bohužel vesměs pravdu, zmar a pokřivení národa začalo zrušením mobilisace 1938 kdy vím od mého dědy, že jsme byli odhodláni se bránit. A Beneš na rozdíl třeba od Zelenského při napadení své země utekl do Anglie. Považuji ho za vesměs negativní postavu naší historie.
Zdeněk Král
@Uživatel_5236112 👏👏👏
jerryx
@foto chytil To je pravda , problém je ten, že máme mizerného premiéra , vládu a na Hradě prázdného manekýna.
foto chytil
@Uživatel_5236112 Je to tak, Bureš má nasáčkovaný pisálky na všech místech. Tak pozor.
foto chytil
@jerryx Á, nějaký znalec se ozval. Ale milý žeryku, trochu by to chtělo se zanořit do hloubky problému
foto chytil
Pane Mertlík, tleskám vašim postřehům a vždy si je rád pročtu. Objevuji nové zajímavé informace, nejen tedy od vás. Bohužel jsem ročník, kdy jsme se v dějepise učili pouze o pračlověkách, pak Husitech a nakonec o VŘSR. Dále obecně o zlých Habsburcích a další šlechtě a zlých jezuitech, jak vyprávěl ve svých románech Jirásek. Přitom doba posledních 400 let byla velmi zajímavá. To dnes docela kulím oči, co vše se v té době vybudovalo a uzákonilo. Pokud máte postřehy z této doby, napište. Rád si přečtu. Howg.
PEtr Tobes
k benesovi - mel urcite zasluhy za vznik CSR, to mu nikdo nebere, ale politik nebyl dobry , coz se potvrdilo priklonem k rusku a nadbihanim stalinovi, ktere nas dovedlo k totalite v r 1948. a na tomto ma bohuzel Benes nemaly podil. skvele to rozebral historik Michal Stehlik s kolegou Gromanem ve svem podcastu, Benes nemel dobry politicky instinkt, byl to spis takovy "technolog moci", ale ne moc dobry. viz jeho idea o moste mezi vychodem a zapadem atd, ktera zcela selhala, a rozhodne nemusel komunistum asistovat pri prevratu az do konce, coz jim samozrejme maximalne vyhovovalo, podobne jako Jan Masaryk, tato jmena jim dodavala zdani legitimity, ale bylo to uplne jinak...
Miroslav Pravda
Schází dovětek. Dnes smerujeme vstříc mafiánské budoucnosti pod vedením zločinecké organizace odss a bruselsko ukrajinské pavlády.
Uživatel_5236112
@Miloslav Podhola Vy se zase projevujete jako dosti fanatický přívrženec ANO, pětikoalice uklízí ten sajrajt, co tu zbyl po Babišovi.
Uživatel_5236112
@našinec Beneš se zasloužil o VZNIK a rozvoj 1. republiky, byl vynikající diplomat a politik, republice velmi prospěl, takže tento bod naplnil beze zbytku. Svým vlivem na mezinárodním poli umožnil i přes velké nesnáze, aby na ČSR bylo i při okupaci pohlíženo jako na samostatný stát, ČSR měla svou vládu v Londýně, takže ČSR nepřestala existovat. Odboj byl řízen z Londýna, existovalo radiové spojení. Vliv a zásluhy Beneše jsou nesporné. Nevím, jak a za co by mohli být označeni Klaus a Zeman "zasloužili se o stát" - jedině jako kámoši z Prognosťáku, který byl ustaven komunisty, když tito zjistili, že jdou pod hladinu. Jejich proruský postoj se v posledních letech jejich aktivity projevil markantně, jen kdo nechce vidět, nevidí. O stát se zasloužil Václav Havel a nasbíral kladné body pro naši vlast. Ámen.
PEtr Tobes
@Uživatel_5236112 taky bych Benese nesrovnaval s Klausem a Zemanem, mel to mnohonasobne slozitejsi. pravda ale je, ze kapitulace pred Mnichovem se na nasem narodu neblaze podepsala, ale nevidim z toho Benese. co bych mu ale urcite vytkl byl jeho priklon k rusku uz za valky, zacalo to v prosinci 43 podpisem smlouvy u Stalina a pak to pokracovalo az do unora 48, a tady Benes bohuzel komunistum dost pomahal, to je prece historicky fakt. nebudu to tady rozepisovat, ale bylo toho vic vcetne podvoleni se natlaku SSSR na odmitnuti Marshallova planu, to uz znamenalo v postate cestu k unoru. Benes u toho proste nemel asistovat, ale delal to a to komunistum vyhovovalo, kdyz je nemohl zastavit, mel tedy rezignovat zavcas, coz neudelal. On sam si o sobe myslel docela hodne, myslel si, ze je "dobry technolog moci" ale to teda urcite nebyl, prave naopak.
Miloslav Podhola
@Uživatel_5236112
Oni totiž nás naši spojenci prodali 2x.
Poprvé VB a Francie před 2. světovou a podruhé spojenci, v čele s USA vJaltě, Stalinovi.
Pak někomu věřte!
Nejdříve jsme lezli do zadku SSSR a nyní zase USA.
EU nám nepomůže,tam si každý chrání svůj písek, hlavně ti větší a bohatší,kteří bohatnou na přibraných, chudých.
Miloslav Podhola
@Richta OK, OK!!!
Miloslav Podhola
Mertlík ani za 9 !!!
Je to tiskový příživník, který se živi lhaním a pomlouváni soupeřů pětikoalice.
Vlastní myšlenky "kde nic, tu nic", jak se praví!
Avatar - našinec
našinec
@Richard Šebesta Stalin si mohl dovolit o SFRJ přijít, o ČSR ne.
Avatar - našinec
našinec
Hm, dle zákona se Beneš zasloužil o stát. Takže by měl být přijat zákon, že Zeman a Klaus se zasloužili o stát.
Jiří Jelínek
Malá rovnice k titulku :
Jeden (x) bez 2=20 z toho plyne x=22 to znamená že jeden je za 18 , a druhý za 22
Richta
Teď mudrovat, co měl udělat Beneš, je asi blbost. Po bitvě je každý generál. Asi by to s naším národem nedopadlo dobře, velké přesile bychom se neubránili, když nás spojenci zradili. Sověti v té době ještě tahali kanóny koňmi, vyzbrojili se až během války. Navíc měli dohodu s Německem. A jaká byla atmosféra ve společnosti po skončení války? Komunisti byli na koni, když většinu území osvobodila Rudá armáda, ostatně o tom rozhodli velmoci už v Jaltě.
Ivana Bednářová
@Uživatel_5236112
Dokonale vyjádřené. Naprostý souhlas.
pablo41
Naprosto přesné ! A teď se tady vyrojí odborníci.
Frank51482
A za kolik je lebkoun Mertlík?