Zajímavosti

Zpět na článek

Po stopách češtiny: Přeskočte jazykově-generační propast aneb Prázdninová komunikace

5 komentářů

Petr Zilvar
To si děláte srandu? Tak místo aby se česká mládež naučila pořádně česky, tak nutíte starší generace, aby společně s mládeží začali prznit svůj vlastní rodný jazyk jenom proto, že jsou česká slova příliš dlouhá? Za chvíli budete tvrdit, že nejlepší je tu naši slavnou češtinu úplně zrušit a nahradit angličtinou. Za takovéto články byste se měli stydět.
Luboš Hanus
@Petr Zilvar Co to meleš za hov na? Článek pouze popisuje, jak dnešní mládež mluví, nikdo nikoho k ničemu nenutí. A my, boomeři, chceme-li vomladině rozumět, bysme se s tím měli seznámit. Ale to už je na každým, jak se k tomu postaví.
Vladimír Veselý
No ono i v řadě článků v mediích či pŕimo v žibých vysíláních, pardon online, je anglikanizmů a jejich českých zkomoleni mnoho, pardon a lot.
Tato zem už není pro Čechy, tedy ty starý včetně mne.
Juraj Karczub
Ještě lze slyšet “XD”, případně “XD kámo” Používané v běžné mluvě. Původ taky z PC her. XD si vysvětluji jako “přepis” smajlíka “absolutní výtlem”.
Stanley1000
Jsem už starší generace a také se v tomto žargonu ztrácím, ale co se užívá často, pokud jde o hry, neboť dcerka sem tam online hry se sestřenkou hraje, tak říkám, že gamesí a nepoužívám slovo gamer, ale gamesník. Oboje s fonetickou výslovností.