Zajímavosti
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářePo stopách češtiny: Přeskočte jazykově-generační propast aneb Prázdninová komunikace
5 komentářů
Petr Zilvar
0
To si děláte srandu? Tak místo aby se česká mládež naučila pořádně česky, tak nutíte starší generace, aby společně s mládeží začali prznit svůj vlastní rodný jazyk jenom proto, že jsou česká slova příliš dlouhá? Za chvíli budete tvrdit, že nejlepší je tu naši slavnou češtinu úplně zrušit a nahradit angličtinou. Za takovéto články byste se měli stydět.
Luboš Hanus
0
@Petr Zilvar Co to meleš za hov na? Článek pouze popisuje, jak dnešní mládež mluví, nikdo nikoho k ničemu nenutí. A my, boomeři, chceme-li vomladině rozumět, bysme se s tím měli seznámit. Ale to už je na každým, jak se k tomu postaví.
Vladimír Veselý
No ono i v řadě článků v mediích či pŕimo v žibých vysíláních, pardon online, je anglikanizmů a jejich českých zkomoleni mnoho, pardon a lot.
Tato zem už není pro Čechy, tedy ty starý včetně mne.
Tato zem už není pro Čechy, tedy ty starý včetně mne.
Juraj Karczub
Ještě lze slyšet “XD”, případně “XD kámo” Používané v běžné mluvě. Původ taky z PC her. XD si vysvětluji jako “přepis” smajlíka “absolutní výtlem”.
Stanley1000
Jsem už starší generace a také se v tomto žargonu ztrácím, ale co se užívá často, pokud jde o hry, neboť dcerka sem tam online hry se sestřenkou hraje, tak říkám, že gamesí a nepoužívám slovo gamer, ale gamesník. Oboje s fonetickou výslovností.