Reportáže

Zpět na článek

Prázdninoví vojáci: Proč chodí čeští středoškoláci do armády na brigádu? Cvičení problém není, vadí něco jiného

6 komentářů

Avatar - našinec
našinec
Pokud nějaký kluk vysloveně netouží zemřít v první linii, tak bych takovouto brigádičku spíše doporučil holkám. Ty se nasazení v první linii bát nemusí. Rovnoprávnost do AČR v této podobě ještě nedorazila a jen tak nedorazí.
lug70
Pod pláštíkem léta a prázdnin ministerstvo obrany Černochové potichu připravuje další lumpárnu, namířenou proti lidem, zákon na značné posílení pravomocí vojenské policie. Ta bude moci zabavovat lidem řidičáky, ale taky bude moci "podle potřeby" násilně vstupovat na soukromé pozemky a dokonce do soukromých obydlí lidí. Proč chystají tento zákon, není tak těžké si domyslet. Asi ti Fialovi šmejdi počítají se zapojením do války proti Rusku a chtějí se vyhnout problémům s mobilizací, jaký mají na Ukrajině. Tam můžou chudáky určené pro kanonenfutter lovit akorát na ulici. Ukrajinci se před mobilizací totiž schovávají doma i v lesích. U nás by to komanda vojenské policie měla mnohem snažší a pro chlapy ve vojenském věku by si přišla přímo k nim domů. Prostě by jim vyrazila dveře a odvedla je na smrt.
kosmos kosmos
@lug70 jinak všechno v hlavě v pořádku???😂😂😂
Avatar - epr3
epr3
Já jsem v jejich věku absolvoval takové cvičení na dva roky, neměl jsem na výběr a dostával jsem za to 90,-kčs měsíčně. Za třicet litrů/měsíc bych tam šel i teď.
Nicméně jeden zásadní a věřím že i užitečný aspekt to má. Snad to setře romantický pel v naivním pohledu mladého člověka na vojsko. V reálu, když to člověk zažívá na vlastní kůži, je to skutečně něco zásadně jiného, než v počítačové hře nebo ve filmu. Doufám, že intenzita výcviku je alespoň poloviční ve srovnání s tím, jak dostala do těla v přijímači naše generace.
Avatar - našinec
našinec
@epr3 Jedna věc je dobrovolný měsíční prázdninový vojenský tábor a druhá několik let být povinně na vojně. Musel bych si to ověřit, ale myslím, že se tímto prázdninovým dobrodružstvím zavázali v případě potřeby být okamžitě nasazen.
Avatar - našinec
našinec
@našinec Citace: Všichni účastníci budou v době konání cvičení plnoletí a čeká je standardní procedura: obdrží povolávací rozkaz, podepíšou přísahu a stanou se vojáky v záloze povolanými k výkonu vojenské činné služby, tedy k výkonu dobrovolného vojenského cvičení. Po skončení cvičení se stávají vojáky v záloze mimo činnou službu.