Komentáře

Zpět na článek

Pavel Páral: Vzpoura kotlíkářů. Desetitisíce domácností ignorují povinnou výměnu kotlů

34 komentářů

Avatar - našinec
našinec
Myslím, že nejvíce v Evropě se znečišťuje ovzduší na Rusko-Ukrajinské frontě. Vojáci si topí na všem možném a zapalují skladiště pohonných látek při bojových akcích.
Juchin
Zodpovědný občan Evropské unie netopí uhlím, plynem, dřevem ani elektrikou, protože tohle všechno urychluje klimatickou krizi! Zodpovědný občan netopí ničím a v zimě spořádaně zmrzne. Tím sníží svojí uhlíkovou stopu na minimum, přestane škodit přírodě a udělá svým příkladným přístupem maximum pro záchranu planety. Až tohle všichni pochopí, bude v Evropě konečně zase krásně.....
Miroslav Cajthaml
Nemaj data jsou to jen odhady a straseni lidi
lug70
@Miroslav Cajthaml hmmm, nemaj data. No ruku do ohně bych za to nedal. Ono totiž při posledním sčítání lidu jedna z otázek byla, jak a čím v domácnosti topíte.
Na webových stránkách, pod názvem "Sčítání 2021" je v hned v úvodu napsáno, že sčítání lidu znamená šanci získat cenné informace o obyvatelstvu, které se jinak zjistit nedají. Většina lidí v dobré víře určitě do sčítacího dotazníku napsala pravdu a neřešila jaké nebezpečí to skýtá, když umožní režimu aby se o nich dozvěděl něco navíc.
martin simunek
Autor to trochu nakousl tím topením v osmdesát let starém domečku.
Jenže o tom to právě je také, dotace jsou poskytovány i na zateplení domu a výměnu oken. A na to u nás spousta lidí doslova kašle a každý rok pisílá svoje peníze stropem pánubohu.
Ono na zateplení stropu starého domku není ani potřeba čerpat dotace, stačí vyklidit bordel, nasyslený za osmdesát let na půdě a koupit za pár tisíc normální izolační vatu nebo polystyren a pokrýt tím podlahu na půdě. Lze v pohodě zvládnout za víkend svépomocí.
Lze to i sofistikovaněji, vytrhat pár prken a pozvat si firmu, aby izolaci nafoukala mezi stropní trámy. A prkna zase dát zpět. Stfopem totiž utíká 80% tepla.
Stále platí, že nejlépe ušetrené peníze jsou ty neutracené.
Anton Augustin
@martin simunek Vy to berete jako klučina co chodí ještě do školy, všechno jde samo.
Saša Krach
Co...chybí a je v tom bordel...Co se vlastně bude používat...
Kamarád dostal dotaci na kotel....dřevo. Má svůj les.
A dnes,,,kotle na dřevo asi ne. Prostě neumí přemýšlet a plánovat dopředu........A dělají z lidí blbce....
martin simunek
@Saša Krach
Kotel na dřevo, pokud splňuje emisní třídu, ano.
Ladislav Matulik
@martin simunek .. můžeš mít kotel na dřevo třeba 10 emisní třídy, když v tom kotli neumíš topit, a když nemáš dřevo nebo uhlí kvality, zbavené vlhkosti, tak vše je marnost nad marnost a z komína se hulí dál. A potom už je jenom otázka, kdo vypouští více CO2, zda domácnost která si v zimě zatopí v kotli aby se ohřála při -20 stupňovém mrazu nebo potentát, který létá dvakrát týdně do Brusele ..
Jirka_S
Dotace pro nízkopříjmové jsou, ale pro zbytek prakticky nedávají smysl. Já měním kotle na plyn a dřevo a bude to za cca 350t..
Varianta čerpadlo + kotel na dřevo za cca 500t. i s dotacemi.
Jinak nejde o povinnou výměnu, ale pouze zákaz používání.
Může zůstat jako rezerva a v případě výpadku elektřiny a plynu by se použil.
martin simunek
@Jirka_S
Trochu drahé na můj vkus. Proč?
Avatar - našinec
našinec
V pravěku a ve středověku také nebyly kotle. Díra ve stropě a kouř z ohniště. Zřejmě naší budoucností bude návrat do pravěku.
giorgio287
Starouškům zakážou topit. Chcípnou zimou.

Geniální. Fiala ušetří na důchodech a bude moci poslat víc našich peněz k rozkradení banderovcům.
Hurá!
Uživatel_5718257
@giorgio287 To neni vymisl soucasne vlady. Ty jsi psycho, vazne.
Miloš Paul
A stále platí, že bez povolení soudu na svůj pozemek nikoho nepustím. Takže úředník nebude jak mít možnost emise odměřit na zdroji. Může dálkově. A pak dojde ke správnímu řízení - a důkazní břemeno bude na úředníkovi. Jako majitel nemám povinnost dokládat emise.
Takže přes den si budu veselé topit suchým dřevem a za tmy tam nacpu veškerý odpad, co hoří. Takhle uvažuje většina lidí na vesnici. A myslím, že ve městech budou mít taky slušné zastoupení.
Josef Šátava
@Miloš Paul aby vám úředník mohl vlézt na kontrolu do baráku, na to má úřední povolení už dávno.
Ludmila Plačkova
@Miloš Paul
Podle sebe soudím tebe? Na výměnu kotle sice deklarují 95% dotací, ale firma žádá zálohu cca 40% ceny. (sousedi)Postrádám logiku. Nebo: Na nový účinnější plyn kotel nedostanu dotace, na jakýkoli jiný nemám prostor, tepelkem se neohřeju v 100letém domě. Babo raď, když máš sedmdesátku na krku. To někdo hodnotí jako vzpouru? Když nebudu mít na pokutu, zabaví mi ten barák exekučně? Tomu říkají pomoc? Leda do hrobu. A elektrárny budou moci kouřit ještě deset let.
lrybar
V devadesátých letech jsem pořídil el.kotel jako topení budoucnosti,po dvou letech a zdražení elektřiny odpojen.
Na přelomu tisíciletí proběhla v obci plynofikace,mám to u domu naštěstí nepřipojené.
Kolem roku 2010 jsem si svépomocí vyrobil tepelné čerpadlo, samozřejmě bez nároku na jakoukoliv dotaci,od loňska nepoužívám ale třeba na něj dojde.
K tomu mám kotel na dřevo a dokud budou síly stačit postarám se ,kotel vyměním až shnije.
Tímto mi může Green Deal,EU, Zelení a podobná sebranka políbit tam kde zada přestávají mít slušný název.
Jaroslav Pihrt
Toto je jen lenost lidí. I kdyby jim to zaplatil že 100%, tak lidi budou remcat. Teď ať si to zaplatí ze svého.
Ludmila Plačkova
@Jaroslav Pihrt
To není o remcání, podmínky se mění rychleji, než jsou lidé schopni na ně adekvátně ušetřit. To není jen o ceně kotle, ale potřebujete odpovídající zateplení a nejlépe podlahové topení. Jinak protopíte kalhoty a na tyto náklady vám nikdo nedá ani Kačku.
lug70
Žijeme už v reálné totalitní společnosti, řízené skrz zločineckou rudozelenou ideologii. Totalitní režimy se vždycky vyznačují tím, že v ní hraje prim nějaká ideologie, přes kterou vlak nejede a kolem které se všechno točí. Tolik zákazů, příkazů, nařízení a s tím spojených drastických pokut za jejich neplnění a velkého množství poplatků, kterým se nemůžete nijak vyhnout, to tu za minulého režimu, který je současným režimním mainstreamem označovan za totalitní a zločinecký nebylo ani z malé části. Minulý režim ať byl jaký chtěl, nenechal nikoho padnout na dno a nesnažil se sebrat všechno ani těm největším nepřátelům režimu. Vždycky se nějak uživili, třeba v kotelně, jako Havel. Zato tenhle režim se lidi snaží totálně zničit, sebrat jim veškerý majetek, zbavit práv a svobod. Proto tu taky máme už teď desetitisíce bezdomovců. Ta zelená agenda Green deal a s tím spojené různé zákazy a nařízení, včetně plánovaných emisních povolenek i pro obyčejné lidi, to má s ekologií pramálo společného. Režim chce pod lživou záminkou ochrany planety, lidem sebrat úplně vše, i jejich příbytky, auta atd. Udělat z většiny lidí chudáky aby se tu mohl zase vrátit stav, kdy na jedné straně bude bohatá šlechta se svými dráby, která bude neomezeně vládnout a na druhé straně její otroci bez majetku i práv. K tomu to jasně směřuje.
Jan Bejšovec
To jsou plky. Prostě a jednoduše jde o rektroaktivitu. Jednou to stát povolil, nemá to co zakazovat. To je jako kdyby stát zakázal jezdit starým autům, protože nemají Euro 6. To je stejná zlodějna. Jednou a auta dostala homologaci, tak ji mají nadosmrti, TEČKA. Pokud chce stát kotle vyměnit, fajn, ale nechť to 100 procentně zacáluje. A hezky všechny co chce měnit, ne jen ty kde máte trvalé bydliště apod. Protože stát řekne, že tyto kotle nesmíte mít nikde, ale dotaci dá jen někde.
Josef Šátava
@Jan Bejšovec Mě by musel stát zadotovat nejen kotel ale i montáž radiátorů a potrubí k nim.
Roman Jeschke
Od zdi ke zdi. Kotle na plyn dříve dotace, dnes je chtějí zrušit. Dřevo jako obnovitelnÿ zdroj také neuznávají. Za to uhelné elektrárny jedou pořád. Já mám nový kotel kde topení uhlím je ve 3.třídě a při topení dřevem 2. Třída. Pro mne uhlí dělá větší bordel.
Jaroslav Pihrt
@Roman Jeschke Dřevo se jako obnovitelný zdroj uznává. Píšete nesmysly
Josef Šátava
@Jaroslav Pihrt Už mají proti topení dřevem námitky. Zjistěte si to.
Jirka_S
@Roman Jeschke
Zrušení dotací na plyn již proběhlo. 2022?
Ludmila Plačkova
@Roman Jeschke dotace na plyn už zrušili .
lahny
Věta z článku...Zvláště když bydlíte v osmdesát let starém domečku,...
doplním, natož roubence, která nejde zateplit, protože Krkonošský národní park nedovolí cokoliv na domě předělávat (zachovat původní roubenku).
Mí rodiče takovouto roubenku koupili v padesátých letech (postavená okolo let 1890-95) a protože nevyhovovala tehdejšímu životnímu standartu, tak se všelijak přistavovalo, přestavovalo.Takže půl roubenky je původní, v další polovině už přistavěné a zděné je koupelna, špajz, splachovací záchod a jedna obytná místnost.Jak chcete tento dům zateplovat, když Krnap to nedovolí?
richard richard
Uz jen 5 let a zeleny domecek v Bruselu se zhrouti.
Bohuzel nas to jeste bude stat spoustu penez a nervu.
Uživatel_5860812
Milý Pavle Párale, vidím, že se s tím opravdu vůbec nepáráš - hodíš do Reflexu článek na aktuální téma a zas je na týden vyděláno!
Ale ačkoliv souhlasím v podstatě se vším, co jsi v tomto článku napsal, rád bych upozornil na jednu věc - když už napíšeš "A", měl bys napsat i "B" - tedy radu na obligátní téma, jak "ztohoven". Co s tím? Teď, Párale, raď!!!
Roman Jeschke
@Uživatel_5860812 přesně tak. Novostavby nedostupné a dotace napřed zaplatit. Zateplil jsem barák abych dostal 15 procent dotace. Opravdu pan Páral má vše vyřešené.
Josef Šátava
@Roman Jeschke nejdřív mi přišlo na účet 150 tisíc a pak jsem teprve zateploval. Ale uchvátal jsem to. Kdybych ještě půl roku vydržel, tak jsem dostal o 100 tisíc víc.😣😣😣
Jozef Kolek
@Josef Šátava no neviem?!