Komentáře

Zpět na článek

Karel Steigerwald: Roky 1968 a 1969 jako siamská dvojčata. A po nich dvacet let reálného socialismu

12 komentářů

Avatar - našinec
našinec
A nebylo to období reálného socialismu ve skutečnosti super? Např. nejlepší komedie a nejlepší TV pořady byly natočeny v té době. Již nebyly žádné monsterprocesy, lidé s buržoázním původem mohli svobodně studovat, zabavený majetek se začínal proplácet, nebyl žádný státní dluh, atd.
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
Novinářský pisálku ty "dějiny" vypadaly trochu jinak. Neokupovali nás Rusové, ale v srpnu 1968 na příkaz Ukrajince Brežněva to byla vojska Varšavské smlouvy v čele se SSSR a jako první, na tancích, většinově a pod praporem SSSR, přijeli ukrajinští vojáci. Byli to právě oni, kteří zde v prvních dnech masakrovali civilisty, jak nás občas informuje ČT. Ten kdo dnes Ukrajince podporuje, fakticky plive na památku jejich obětí ze srpna 1968.😶
Miroslav Rys
@RASPUTIN Nelži, Brežněv byl rusák jako ty vemeno 😀
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
@Miroslav Rys
Ferdo není žádným tajemstvím že Brežněv byl Ukrajinec a občan SSSR. S Ruskem neměl nic společného. To bylo spolu s Ukrajinou, Běloruskem, Litvou, Lotyšskem a dalšími státy pouze jedním dílkem sestavy SSSR a žádný Rus v té době nestál v čele přímého vedení SSSR. ☺
Uživatel_5858283
@RASPUTIN Nastuduj si historii,ty psavče...Břežněv nemá UA původ. RassPutine...
Richard Šebesta
Souhlasím s panem Steigerwaldem že roky 1968 a 1969 byly jako siamská dvojčata. Pak nastalo 20 let reálného socialismu podle zločince Bilaka. Často jsem se ptal sám sebe jaký socialismus je v Jugoslávii nebo v Číně v té době ?
To jen tak mimochodem. Ale po pádu komunistického režimu se noví vládcové disidenti a noví budovatele nové tržní společnosti nedokázali zbavit jednak starých komunistů a jednak chyb komunistů. Tedy nezakázali ksč a starým bolševikům nezabránili v uchopení moci. Konkrétně u nás nyní po 35 letech jsou to soudruzi Babiš alias (Bureš) a president Pavel komunistický rozvědčík u ČSLA. Nevypořádali jsme se s minulosti tak jak by bylo potřeba. Takže odkaz oněch více jak půl století starých události je žalostný. Ti co tehdy vládli a dopustili okupaci a následně normalizaci jsou stále u moci. Není nám pomoci.
lug70
@Richard Šebesta vždyť většina těch tzv. disidentů byla před 68 rokem sama komunisty nebo StBáky, kteří v tom 68 roce vsadili na špatného koně a tím se znelíbili pozdějšímu normalizačnímu režimu. Mysleli si, že se změní režim a oni se dostanou nahoru. Jenže starý režim se nemínil vzdát a povolal tanky. Byl to jen boj o moc jedněch komunistů, kteří by se rádi lísali k západním kapitalistům se stalinistickými komunisty, kteří chtěli zachovat staré pořádky.
Richard Šebesta
@lug70 To je tvoje interpretace. Něco na tom bude až na to že ne každý disident byl bývalý soudruh. Někteří v ksč nebyli. Ale pravdu máš že se k moci drali po listopadu jako kobylky. Včetně Havla.Dodnes stále slyším Havlova slova,když se začala potápět česko-slovenská loď.Když se republika rozpadne,odejdu z politiky. Jsem stoupenec společného státu a jeho zánik budu považovat za svou politickou prohru. Jakou hodnotu měla jeho slova nemusím psát. Zná to každý.
lug70
@Richard Šebesta nepsal jsem, že všichni, ale většina. Byli sice výjimky, jako Miroslav Dolejší, Lenka Procházková, Karel Kryl. Tohle byli skuteční disidenti. Však taky Havel se postaral aby StBácká akta toho jeho falešného disentu i jeho vlastní akta byla zničena. Pamětnicí furt jsou a pamatují si, že Havel byl agent StB s krycím jménem "Profous".
PEtr Tobes
@Richard Šebesta samozrejme ze "bolsevik" lug, a to rikam proto, ze on tak premysli, nerika pravdu a silne prekrucuje. samo ze z nekterych komunistu pred r 68, kteri naivne verili v tzv, socialismus s lidskou tvari se stali disidenti a sli pak tvrde proti strane a taky za to hodne zaplatili, nebo museli emigrovat..a je to pochopitelne, doba byla uplne jina a nelze jim vycitat urcitou naivitu. on ale hazi "vsechny" do jednoho pytle, coz je fakt hloupost, urcite doslo i k nejakym selhanim a nekdo podlehnul i po r 68, ale tech bylo uz radove mene, tedy z tech, co byli predtim na strane reforem. a smesne je, jak dela z Havla agenta StB, to uz je uplny nonsens ale neprekvapi..jiste by se Havel nechal pres 5 let veznit v kriminalech a tyrat ostatne celou dobu az do r. 89 aby pak s nima zacal v jednu chvili najednou "spolupracovat"..to je fakt verohodne asi jako byli komousi sami
Avatar - našinec
našinec
@Richard Šebesta Havel také v 50tých letech psal eseje o krásách socialismu.
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
@Richard Šebesta....... Musíme se poučit a až nastane čas musíme se řádně, ale spravedlivě vypořádat s naší historií po roce 1989 a jejími nositeli. Tak snad již po volbách. 😉