Komentáře

Zpět na článek

Nicolás Maduro: Venezuelský ropný diktátor a narkoterorista, který mluví s ptáky

2 komentáře

Avatar - našinec
našinec
Nicolás Maduro je prezidentem Venezuely od 19. dubna 2013, kdy nastoupil do funkce po smrti svého předchůdce Hugo Cháveze. Maduro byl viceprezidentem za Chávezovy vlády a stal se prezidentem po Chávezově smrti. Maduro byl poté zvolen do funkce prezidenta v květnu 2013 a od té doby byl dvakrát znovuzvolen, v roce 2018 a 2020.

Embargo vůči Venezuele bylo zavedeno postupně v několika krocích. První ekonomické sankce vůči Venezuele byly zavedeny Spojenými státy americkými v roce 2017, během prezidentství Nicoláse Madura.

Konkrétně:

V srpnu 2017 uvalily Spojené státy sankce na venezuelské státní ropné společnosti PDVSA a omezily přístup Venezuely k mezinárodním finančním trhům.
V květnu 2018 uvalily Spojené státy další sankce, které omezily venezuelskou vládu v přístupu k americkým finančním trhům a omezily dovoz venezuelské ropy do Spojených států.
V lednu 2019 uvalily Spojené státy sankce na venezuelskou státní ropnou společnost PDVSA a zmrazily její aktiva ve Spojených státech.
V srpnu 2019 uvalily Spojené státy kompletní embargo na venezuelskou vládu a státní podniky, včetně PDVSA.
Evropská unie také uvalila sankce na venezuelskou vládu, včetně zákazu prodeje zbraní a cestovních omezení pro venezuelské úředníky.

Je důležité poznamenat, že embargo vůči Venezuele je předmětem sporů a kritiky, protože některé země a organizace argumentují, že embargo zhoršuje humanitární situaci v zemi a omezuje přístup k základním potřebám, jako je potraviny a léky.
lug70
Hmmm "zřejmě". Zabydlel se nám tu takový novinářský nešvar, kdy jsou v článcích až příliš často používána slova, jako "prý", jindy zas "údajně" nebo "s největší pravděpodobností". Z novinářů se stávají věďmy, věštící "zřejmě" z koule. To je tak, když nějaký lživý narativ (třeba o zmanipulování voleb ve Venezuele) nelze nijak dokázat, tak se použijí výše uvedená manipulativní slovíčka.