Prostor X

Zpět na článek

Švihlíková: Firmy tu prodávají šunty a my si to necháváme líbit. Z Česka odtéká 300 miliard ročně

48 komentářů

Ferdi Nand
Dovoz čínského zboží není nic jiného než dovoz zboží s minimální užitnou hodnotou a , vzhledem ke kvalitě, s minimální dobou použitelnosti. Jinak řešeno, velkodovoz toxického odpadu.
Pavel Molík
Švihlíková má pravdu, jen se vyjadřovala příliš kulantně. Pravda často bývá drsná a na nynějším bědném stavu se nejvíce podepsala vláda Fialy, vláda složená z pěti extremistických subjektů, nepřátel demokracie ve službách bruselské věrchušky. Zájmy občanů nejsou pro premiéra Fialu prioritou, pro něj je prioritou proukrajinské šílenství, šílenství zelených khmérů, imigrační šílenství a další zhoubné projekty, které jsou k nám importovány z venku za nadšeného aktivně aktivisticko destruktivního počínání vlády Fialy, vlády sabotérů s prodejnými lokajskými dušemi a nadšených budovatelů bruselské diktatury.
Miroslav Kašpar
Formuluj pregnantně: nikoliv "a my si to necháme líbit", ale "a my ty šunty kupujeme". Což je zásadní kvalitativní rozdíl
martin simunek
Tuhle ženštinu poslouchat je opravdu radost! Kdo tady dělal pobídky velkým firmám, aby zde investovaly? Především socani a s nimi spojení odboráři, jimž je tato paní "ekonomkou". Mimochodem, ty firmy zde investovaly biliony korun a vytvořily desítky tisíc pracovních míst. Kolik jich vytvořili odbory???
Pokud lidi budou kupovat drahé zboží neodpovídající kvality, bude drahé. To je trh a žádná vláda s tím nic neudělá.
reproman
Šunty. Pravda, kdykoli mi nechutná chleba, koukám po původu - je vždycky z Penamu. I ten toustový, co na něj brali dotace. I když se jmenuje třeba Albertovo pekařství, dole je drobným písmem "dodává Penam". Zajímavé.
Avatar - epr3
epr3
@reproman Myslíte, že v minulém režimu by Babiš dostal stomiliónovou dotaci na pekárnu v které peče m.dky a zisk si cpe do vlastní kapsy? Čí je to vina? Babiše? Ten jen využil idiotskou dotační politiku, kterou jsme slepě převzali od EU, ačkoli jsme dobře věděli a na měli na vlastní kůži vyzkoušeno už z dob RVHP, že nefunguje. Švihlíková má pravdu. Byla tu vybudována spousta provozů jako investice zahraničních investorů, ale s pobídkami státu, jako byly pozemky za korunu, daňové prázdniny, finanční pobídky za vytvoření pracovních míst atd. Ale teď si ti investoři bez rozdílu, nacpou celou dividendu do kapsy a odvezou ji mimo zemi. Vám to přijde správné? A myslíte si, že se tímto způsobem, kdy se vyvádí většina přidané hodnoty zde vytvořené, někam dohrabeme a srovnáme životní úroveň s tzv. Západem? 😂
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@epr3
suverénně nejvíc těchto pobídek bylo za vlády socanů, především pak Zemana. My dva se evidentně neshodneme téměř na ničem, tady bychom se shodnou mohli. Tyto investiční pobídky zahraničním investorům považuji za institucionální korupci a zlo, které ničí svobodný trh. Daně mají být nízké pro všechny a to má být ta hlavní investiční pobídka. Další "pobídkou" má být kvalifikovaná pracovní síla, neboli stát má investovat do vzdělání lidí atd...
martin simunek
@epr3
Zkuste životní úroveň srovnávat s bývalým východním blokem, to je daleko relevantnější.
Pavel Maleček
Bohužel Švihlíková má v tom o vládní neschopnosti (spíš vědomém nechtění) omezit lichvářské (na Západě nepřípustném) chování nadnárodních či německých korporátů, ČR dojících jak dříve evropské monarchie své afro asijsko americké kolonie naprostou pravdu.
Nikdo těmto korporacím nebrání zhodnocovat své investice dle západních pravidel, které ovšem omezují neetické drancování, které už dnes nejde ani v Číně. To že to ani jedna ČR vláda neprosadila, je důkazem, že v ČR samostatným státem není.
Jak ostatně dokazuje i předávání dalších národních kompetencí do Bruselu mocně podporované i prezidentem Pavlem, spíš poskokem řízeným z Aspen institutu. Který je pro dnešní Západ tím co pro komouše VUML. Inu starého psa ani starého komouše novým kouskům nenaučíš.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@Pavel Maleček
lichvářské chování nadnárodních korporátů? Kterých probůh? Většina lichvářských firem jsou čistě české, včetně té největší Home kredit. Ta patří PPF, což je firma Petra Kellnera, který sponzoroval Zemana i Klause. Klausovi platí jeho Institut VK dál vdova po Kellnerovi. Takže s těmi cizáckými lichvářskými korporáty bych byl opatrný...))))))))
martin simunek
@Pavel Maleček
No jo, za všechno může Fiala a Západ. Ach jo🙈
kosmos kosmos
Šunty kupují jen dezoláti a pak brečí 😂
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
Tyhle marxistické kecy mi vážně lezou krkem. Nic nikam NEODTÉKÁ. Jen si prostě a jednoduše majitel bere SVŮJ ZISK. Svůj ZDANĚNÝ zisk. A je jedno, jestli je to BMW, která postavila u Sokolova polygon za miliardy, je jedno, jestli je to VW, která vlastní akcie ziskové firmy Škoda Auto, je jedno jestli je to Hyundai, kterému patří nošovická fabrika, je jedno jestli je to Erste bank či KB atd. Ty firmy sem investovaly, zaměstnávají statisíce lidí, vytváří tu zisk, ten zdaní 19 procenty a pak si ty SVÉ PENÍZE vezmou. Do psí tlamy, kdy si už bolševici přestanou dělat choutky na cizí peníze. Jsme v EU, volný pohyb zboží, osob a kapitálu. Stejně jako Češi vlastní v Německu elektrárny, ve Francii noviny či nemovitosti, tak mohou Italové, Švédi či Rakušani vlastnit české firmy nebo třeba hotely. A nářky nad dvojí kvalitou potravin musí řešit za prvé konkurence a za druhé příslušné instituce. Obchodní či potravinářská inspekce, živnostenský úřad a antimonopolní úřad. O tom, jak funguje antimonopolní úřad by se daly psát romány. V minulých letech se z něho stala servisní organizace lumpů, šejdířů a jiných vykuků. Tam je žába na prameni, ne u zahraničních vlastníků,,,
Saša Krach
@Uživatel_5734171 Dobré pro hlupáky...
A prosím vážně. Proč to v jiných demokratických státech dělají jinak...asi to budou bolševici.😂😂😂😂😂😂😂
Richard Šebesta
@Saša Krach Witzig Sašo. Tedy česky vtipné.
martin simunek
@Saša Krach
A v kterých a jak? Tyhle kecy mám nejradši. Ale ty se tady projevuješ jako bolševik pořád...
Pokud do něčeho investuji svoje peníze, tak to dělám za účelem zisku, ne pro něčí krásný voči.
A pokud platím daně, tak je snad všechno v pořádku, ne?
Kdyby tady čtyřicet let neřádil bolševik, tak jsme na úrovni minimálně Rakouska.
giorgio287
My si to svinstvo nenecháváme líbit. To jen vlastizrádce říšský protektor Fiala pilně plní zadání svých pánů.

Bude mu to slušet, na větvi.
kosmos kosmos
@giorgio287 tak to pořád nekupuj a máš klid 😄
martin simunek
@giorgio287
Tam bys měl mít místo ty a další bolševici. Nevím, že by Fiala porušoval zákony.
Ostatně většinu pobídek vypusovali socani, kam Švihlíková patří. A veškeré podnikání se řídí zákony, u nás i jinde v Evropě. Zkus říct Babišovi, aby nechával své zisky v Rakousku a Německu, kde má také své firmy.
lug70
Nedávno se na YouTube na kanále "Honza strýmuje" řešilo, proč v německém supermarketu koupený ležák od Plzeňského prazdroje chutná úplně jinak, tak nějak líp (nepálí z něj žáha a taky stojí méně) než ležák koupený v supermarketu v Čechách. Prazdroj totiž pro německý trh vaří pivo tradičním způsobem, z pravého žateckého chmele a z vody čerpané z místní hlubinné studny přímo na požadovaný stupeň alkoholu. Naproti tomu u nás a pro další trhy východu Prazdroj používá granuláty, dovezené bůh ví odkud (možná z Číny), chemicky upravenou vodu z vodovodního řadu a vaří pivo na vyšší stupeň alkoholu. Před stáčením do lahví, beček či plechovek se pivo dořeďuje na požadovaný stupeň opět chemicky upravenou vodou z vodovodního řadu. Jeden s diskutujících, který žije v Německu tam pod videem napsal, že v Německu mají speciální zákon, který určuje jak a z čeho má být pivo uvařeno. Prostě tam mají v zákoně dán celý (tradiční) postup vaření i složení surovin, takže kdyby nějaký výrobce výrobu i na použitých surovinách šidil, bylo by to proti německým zákonům a dostal by obrovský flastr. Počítám, že Němci budou mít v zákonech ošetřeno i výrobu dalších potravin, které výrobce nejčastěji svádí k ošizení. Proč nemáme takový(é) zákon(y) u nás? Co v tom našim zákonodárcům vlastně brání? Tím by se vyřešily všechny ty problémy s dvojí kvalitou východ-západ.
Ringhofer
@lug70 Prosím nešiřte hlouposti. a) Plzeňský Prazdroj nemá jiné pivo pro ČR a pro Německo. Pokud ano, předložte důkaz. b) speciální zákon na vaření piva v Německu nemají. Také tam v té zaslíbené zemi mají piva různých druhů a vařené také z granulátů, a světe div se, konečné produkty jsou pořád piva. Závěr: pivo mi buď chutná, nebo m i nechutná. Podle toho to konkrétní pivo piju, nebo nepiju. Šíření bludů na Internetu nebere konce....
Richard Majer
@lug70 granulat je vyrobeny presne podle zakaznicke specifikace, takze se tim lepe drzi kvalita piva. U hlavek toho pokud mam dobre informace nejde tak dobre dodrzet. (kazda varka z pole ma jine vlastnosti a do granuli se michaji a vybiraji)
reproman
@lug70 Prazdroj nejčastěji řeší konzumenti Bráníka v PETkách, co jsem tak vysledoval.
martin simunek
@lug70
Jenže s tou plzní je to přesně naopak.
Saša Krach
Příklad hlouposti čechačka může být Bubeníček ..Nechte to vyhnít ..a čekejte...možná se nad námi slituji..😂🍻😂😂🍻
Jiří Bubeníček
Paní Švihlíková odborně teoretizujete ,ale jak vy by jste řešila vámi kritizovanou závislou ekonomiku????? Proč vznikla závislost už dávno zpátky? Nu proto ,že jsme byli technologicky zaostalí a neschopní konkurovat v Evropě! Za další neměli jsme moc kapitálu na investice,nemáme dodnes a hádejte proč? Co stát vydělá větší část zhltnou mandatorní výdaje a rozbujelý stát! Nyní vidíte chtějí si navyšovat platy! Vy jste populistická ekonomka ,popí­šete,­zkri­tizu­jete a dál co ? Nic !!!
Saša Krach
@Jiří Bubeníček Tak že jste ji dal nálepku a jste spokojen...A zkuste ty své oblíbené donutit udělat aspoň málo proti stavu věci. Nebo budete tvrdit ještě rok a půl...že vše vzniklo v minulosti...tudíž se nedá nic dělat..
😝😝😝😝🤣😂 Tak to je jak sám tušíte na 💩
Ringhofer
@Jiří Bubeníček Musím se paní Švihlíkové trochu zastat: kladení správných otázek je taky důležitá funkce, a nemusí vždy a nutně následovat návrh na řešení. Správná otázka vycházející z pokud možno objektivně zjištěných skutečností, je dobrým startem pro hledání vhodných řešení sama o sobě.
Avatar - epr3
epr3
@Jiří Bubeníček A dnes jsme jako nezávislí?😂😂😂Dnes nejsme schopni si vypěstovat v potřebném množství ani brambory. Myslíte, že je logické, správné a ekonomické do bývalé bramborářské velmoci vozit brambory z Francie nebo Egypta?
Avatar - epr3
epr3
Jsme jen kolonie, kvůli tomu nás do Unie brali. Je pravda, že dividenda je z investice, kterou platil investor, ale zpravidla mu tento stát přispěl pozemkem za korunu, daňovými prázdninami, příspěvkem na vznik pracovního místa atd. atd. atd.....Rozumné zdanění by bylo více než na místě.
Jiří Bubeníček
@Omyl než jsme vstoupili do unie jsme byli zae schopní s nabídkou v r.89 třeba auto Favorit?!ostalou gubernii SSSR! Nekonkurence schopní!pr3
Saša Krach
@Jiří Bubeníček a blbost od revoluce uplynulo skoro 40 let...
Dle tvé blbosti je budeme tolerovat dalších 40 let...😝😝😝😝😂 A kolikrát dle tebe jim to máme zaplatit ...asi tisíckrát... bože 😝😂😂😂😂
Avatar - epr3
epr3
@Jiří Bubeníček Cos to napsal?
Michelin
A co na to Pávice s pudlem Havlíčkem ?
Saša Krach
Paní Švihlíková má samo sebou pravdu která se velmi špatně poslouchá příznivcům této vlády.
Poslední příkla­d,,,zm­rzli­ny,,,no opět z nás udělali trotli...
A kdyby pan Fiala opět jel dělat srovnávačku a nasbíral by možná koš výrobků...Což hovoří o nečinnosti vlády,,a také o hloupém zákazníkovi ..Němec by se jim na to zvysoka ,,vis...l!!!!.
Také je pravda že máme cenově srovnatelné jídlo,,,,a dosti rozdílné platy, za stejnou práci...
Závěr...Čech si nechá vše líbit ....
Němec , Francouz, Polák, a jiní jdou na ulici a bojují.
Až toto se naučíme přijde náprava...Zatím to vypadá tak že se spíše jak v historické době popereme ,,,,a dáme si vzájemně přes hubu.....
Ale to nic neřeší..Zdravim
Ringhofer
@Saša Krach ... z nás udělali trotly (pány). Máte pravdu, vláda může udělat více. A zákazníci mohou udělat taky méně (nákupů kvalitativně nevyhovujících potravin a krámů), ale jen do výše svého platu. Možná si "čecháčci" nechávají všechno líbit, protože jsou ve své podstatě spokojení (více žrádla, více dovolených, více nastřádáno, více bazénů...) a tak nevidí důvod pro nějaké revoluční kejkle. Nevidím do hlavy Němcům, Francouzům, Poláků, ale mám silný pocit, že do ulic nechodí kvůli cenám (alespoň v posledních 30 letech), nýbrž kvůli jiným, hlavně bezpečnostním důvodům, Poláci pak také kvůli demagogickým vládám. To hlavní v rozhovoru s paní Š. vidím v něčem úplně jiném: a) šedá a černá ekonomika; b) nastavení důchodových účtů; c) podřízené postavení vlády suverénního státu vůči nadnárodním korporacím; d) struktura výdajů ze st. rozpočtu (zbrojení). Zejména c) je problém, ale netýká se jen ČR, nýbrž úplně všech států na celičkém světě. Globální kapitál dosáhl takové moci, že mu žádná jednotlivá vláda není schopna nastavit pravidla pro fungování a zdanění. Nakonec se ještě dočkáme toho, že globální stádium kapitalismu bude označeno za zahnívající, protože jen ničí planetu a protože v ekonomické konkurenci dovoluje vítězit jen těm velkým a největším. Snad ale řešení nebude vyžadovat nějakou další revoluci s ničením lidských životů.... Problém dostatečného důchodu je ve srovnání s tím jen malichernost.
Richard Majer
@Saša Krach
OK, Fiala bym ohl delat vic, ale co Ti prednim? Tem to v tichosti tolerujete? Meli prostor v konjunkture.
Saša Krach
@Richard Majer No ale někdo začít musí. V tomto se shodneme..
A pokud problém predhodime těm minulým pak další vláda udělá to samé .
Pak,, celé řešení je na 💩
To já ne...paní učitelko to Andrej...,😂😂😂😂 A co ty Fialo já nic...Aha kluci tak že nic..😭😭😭😭
Richard Majer
@Saša Krach a ta konjunktura?
Richard Šebesta
@Saša Krach Nesouhlasím tak zcela. Němcům dělají migranti lumpárny a teror skoro denně . a ? Kde nic tu nic. Dojčeři jsou jako ovce.
Macíček
Těch 'odtékajících 300 miliard', to je odměna investorovi za jeho dřívější investici. Vlastnický vztah k těmto penězům nemají ani zaměstnanci těchto firem, ani management, ani občané naší země a už vůbec ne vláda. Ta může situaci pouze zhoršit, například nějaký dodaňováním, anebo zlepšit - usnadněním investování těchto prostředků.
Saša Krach
@Macíček Tak takovou hovadinu jsem nečetl už dlouho..
Pokud chcete mlžit tak příště použít hlavu ... Čest této vládě.
Saša Krach
@Saša Krach A zapomněl jsem dodat rozume 😂 zkušenosti jiných států které to mají vyřešeno...přečíst a pak psát hovadiny...
Richard Šebesta
@Saša Krach Máš recht a tak tu žijeme.
Richard Majer
Pan moderator to moc nezvladal. Myslim, ze by si pani zaslouzila mnoho doplnujicich otazek a korekci.
Saša Krach
@Richard Majer No...to by musel být makro­ekonom­...bo­hužel není...Ale je pravda že se jí vyhýbají i vládní ekonomové...a vědí proč....😂😂😂😝😝
Richard Majer
@Saša Krach proc?
Saša Krach
@Richard Majer To je jedno­duché­....sp­ecific­ký obor a není to účtárna...Nikdo nemůže rozumět všemu. Na internetu mají všichni výjimku....tedy diskutující...😂😂😂😂😂