Komentáře

Zpět na článek

Odbory a Schillerová na jedné lodi, zdroje prý jsou. Kdo vydírá kvůli platům ve veřejné sféře?

50 komentářů

martin simunek
Platy ve státní sféře jsou vyšší, než v soukromém sektoru. A soukromý sektor ten statní živí, to by si měli uvědomit především ti, co pracují v dělnických pozicích a těch státních zaměstnanců se zde zastávají. To přece není normální! A samozřejmě, blíží se volby, tak odboráři vyrážejí na zteč se silnými slovy.
Avatar - našinec
našinec
@martin simunek Souhlas. .....Minulou vládu chtěla opozice ufinancovat, nyní se děje to samé. A opravdu jsme spokojeni s výkonem práce u státních zaměstnanců? Příklad: Vyšší soudní úředník by měl dohlížel na výkon notáře při dědickém řízení, ale ve výsledku jen potvrzuje úkony a nic jiného. A notáři na to sází.
Saša Krach
@martin simunek Jak a kdo ..Ovšem hlupáci si nevšimnou že. mnoho zaměstnanců této vlády má nižší plat než zaručená mzda ...
A tyto lidé například zajišťují jídlo pro vaše děcka....
Ale to vládu nijak ne zrušuje...asi má své děcka v jiných školách ..😝
Možná nevím.😂😂😂😂😝
Jan Macharacek
@Saša Krach Možná nevím? Určitě nevíte,jako vždy. Všichni státní zaměstnanci mají zaručenou minimální.
Saša Krach
@Jan Macharacek Tak to je obrovská novinka...Jak dlouho si nad tímto sdělením přemýšlel..😂😂😂😂 Smutné je že tě to vůbec napadlo ...Pracuji pro stát mám minimální mzdu....😂😂 Vizitka státu....🤣🤣🤣🤣
Enigma Divín
@Saša Krach Zřizovateli škol jsou v drtivé většině města a kraje Co tedy zřizují?. Platy učitelů zajišťuje stát z výběru daní. To je v pořádku. Podpora vzdělání. Proč ale má stát platit kuchařky a školníky ze stejného rozpočtu jako je chod státu, bezplatné zdravotnictví, stavby silnic a veškeré sociální dávky? . Navíc školní kuchyně jsou vývařovny pro města. A města jsou zřizovatel, který čerpá výhody. Stát je mimo.
Saša Krach
@Enigma Divín Jo mimo. 😂 Tak stát školám nedá peníze...řiditele aby udrželi zaměstnance vezmou učitelům....😂😂😂
A na závěr proč všichni chtějí peníze na podhodnocené zaměstnance ve školství od vlády ...,😂😂😂😂 nebo dle vás nikdo neví kdo je platí...Bože,😂😂😂😂😂A komu patří tito zaměstnanci ..😝😝😝😝😝Asi dle vás všem,🤣
Enigma Divín
@E Z březnových dat systému Státní pokladny vyplynulo, že v roce 2023 hospodařily obce a kraje s rekordním přebytkem ve výši 71,7 miliardy korun, což odpovídá přibližně 1 % HDP. Z této částky šla naprostá většina peněz, celkem 66,3 miliardy, rovnou na bankovní účty, kde vzhledem k zavedeným praktikám starostů budou často ponechány ladem na neurčito. A to navzdory všem radám a pobídkám od vlády, opozice i ekonomických expertů ke zvýšení investiční aktivity. Vzhledem k průměrné roční inflaci v roce 2023 ve výši 10,7 % je toto počínání poměrně nešťastné, a radnice tak často své občany ochuzují o potenciální investice do školství, dopravní infrastruktury či dalšího zvelebování jejich obce.
Enigma Divín
@Enigma Divín Školník je socialistický přežitek. Každá obec zaměstnává pracovníka na sečení trávy a drobné práce. ten může zaskočit i do školy. Ostatní odborné práce zastanou místní řemeslníci. Pane krachu úmyslně jste nepochopil, že kuchařky a školníci nemůžou být placeni ze státního rozpočtu, ze kterého si platíme armádu a pod.
kosmos kosmos
http­s://me­dium­.sez­nam.cz­/cla­nek/mar­tin-prochazka-pro-rust-platu-musi-pocet-statnich-zamestnancu-klesnout-8305­3#dop_­ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=blo­gy.sz­nhp.bo­x&dop_­vert_a­b=&dop­_ver­t_id=&­source­=hp&se­q_no=2
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Hezké, a co? Procházka kope za TOP09, tak proč to co hlásá, nedělá jeho strana ani ostatní strany Pětikoalice?
kosmos kosmos
@epr3 nic... ty tu furt bečíš dezolé 😂😂😂
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Proč to nedělají?
Uživatel_5864334
Četl jsem o tom jak v Anglii odboráři v 70 letech zničili prosperující automobilový průmysl,moc zajímavé,až to rázně zahrála Železná lady ale to už bylo pozdě.Vtrhli tam Japonci.Evropu to čeká s Číňanama.
Saša Krach
@Uživatel_5864334 Bože ty jsi vše zamotal dohromady a dál na talíř hlupákům ..
Zkus to znova, a pro ty co o tom něco ví..😝
martin simunek
@Saša Krach
Jako vždy jsi přesně popsal sebe!
Michal Kelner
Pro dluženu a odboráře platí to samé - čím hůře pro ekonomiku, tím lépe pro ně.
Nesouhlasím se všemi ekonomickými kroky této vlády (uzákonění 130% pro učitele), ale každý pokus o snížení extrémního deficitu oceňuji.
Saša Krach
@Michal Kelner A na něco si zapomněl...Nějaké dvě miliardy v rámci rozpočtu a dluhu je pakatel a popravdě kdo by si toho všiml...😝
Odboráři ...zase obrovská pitomost ale co čekat od hlupáků....
Jeden z mnoha příkladů. Automobilka Mladá Boleslav ..Kvasín a jiné. Velmi silné odbory které v součinnosti s majiteli automobilek vnášejí pohodu klid a plat zaměstnancům....A co USA hlupáci....Bože bože odpustit Kelnerovi za blbost je snad povinnost.😂😂😂😂😂
Michal Kelner
@Saša Krach sašo, to chce klid a mokrej hadr na hlavu.
Moc se do toho zamotáváš. Takhle ty svoje exekuce nesplatíš.
Saša Krach
@Michal Kelner Až pojedeš okolo Mladé Boleslavi jdi na vrátnici a řekni...Odbory stojí za h.o.v.no...A dej si do kalhot polštář. Hlupáci tam dostávají přes p.r.d­.e.l­...😂😂­😂😂😂😂😂😂­😂😂
Saša Krach
@Michal Kelner A precti si Kalou­ska.­...pos­lední­ho chytrého s potenciálem....🤡
martin simunek
@Saša Krach
Jenže soukromá firma? Aha!
Saša Krach
Malér je chování státu..Od energii , přes balíček,,,vysoké inflace,,,propadu mezd. Nezasáhl stát ,,a tím zničil malé platy . A jeho zaměstnanci natáhli ruku,,
Nemáme ale potřebujete nás...co s tím ...
Dle státu nic ....Nakupujte vše okolních státech, ušetříte a stát přijde o DPH....Je mu to u p.r.d­.e.l­.e..­...Zd­ravim
A příkladů by se našlo.
Avatar - epr3
epr3
Úvodem je potřeba připomenout, že zářijové navyšování platů nebylo součástí letošního státního rozpočtu.....Ona nebyla součástí plánování ani Fialova inflace, která nás všechny obrala o minimálně 25% reálných příjmů a úspor. Když lidi práce oyebete o čtvrtinu, tak se jim prostě nedostává na to, aby byli schopni plně hradit svůj nevysoký dosavadní standard. Když to chtějí nějak prostřednictvím odborů nahradit (odbory požadovaly 10-15%, čímž se držely ještě docela při zemi), jsou zde osočovány pisálky píšícími v žoldu bůh ví koho.
Ještě jednou, chtěli jen půlku toho, o co přišli ve svých platech, při tom úspory jim už nenahradí nikdo...
tempter
@epr3 Pošli číslo účtu, založím na tebe sbírku.
Richard Šebesta
@tempter Wo warst du ? Urlaub ?
tempter
@Richard Šebesta Dovča, léto a diskusní detox
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@epr3
Nic jako "Fialova inflace" neexistuje. Ta inflace měla několik objektivních příčin a tato vláda se na tom podílela naprosto marginální měrou. Kdybych měl udělat tabulku příčin inflace, byla by následující:
1. Světová pandemie. Ta totiž zapříčinila to, že se nevyrábělo, ale dál se vyplácely peníze, jakoby se nechumelilo. Ten problém byl CELOSVĚTOVÝ. Rotačky s tiskem peněz jely naplno, státy platily svým zaměstnancům ale i privátním firmám za to, že jsou doma a nic nedělají. To způsobilo obrovský nárůst peněz v ekonomice, přičemž nebylo za co ty peníze utratit.
2. Dramatický nesoulad mezi nabídkou a poptávkou. Ten souvisel s důvodem číslo jedna. Nebyly výrobky, ale lidé je chtěli. Tak výrobci zdražili vysoko nad svoje běžné ceny. Kdo podniká třeba ve stavebnictví, tak ví, o čem píši. Na cihly byly pořadníky, totéž na výrobky ze železa. Ceny klidně desetkrát vyšší.
3. Energetická krize. O příčinách by se daly psát romány, ale u nás to bylo především tím, že minulé vlády naprosto kašlaly na nějakou energetickou koncepci, na diverzifikaci zdrojů. Na vině VŠECHNY vlády, ale největší díl viny má vláda Sobotkova a Babišova.
Teprve pak jsou národní příčiny, přičemž hlavní roli má u nás ČNB, která je za inflaci přímo odpovědná. A pochopitelně svůj díl viny má i Fialova vláda, ale jak píši, je to díl marginální...
P.S. Uvítal bych, kdyby byla debata věcná a kdybychom se bavili o faktech...)))
Avatar - epr3
epr3
@Uživatel_5734171 Fialova inflace byl řečnický obrat, stejně jako hojně používaná Babišova drahota. Fiala úplně nemohl za inflaci, ale zároveň se jí aktivně nebránil, Babišova drahota se nekonala vůbec.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@epr3
Já termín Babišova drahota nepoužívám a nikdy jsem ho nepoužíval. Mě zajímají fakta, ne marketingové hrátky. A u nás má AKTIVNĚ bojovat proti inflaci především ČNB, vláda může dělat jen nějaká systémová opatření typu snižování schodku apod. Proto bych uvítal, kdyby VŠICHNI politici konečně přijali tzv. finanční ústavu. Všechny politické strany už 15 let blekotají, jak jsou pro, tak proč dosud není schválena? Pak by mi bylo jedno, kdo vládne, protože by silou ústavního zákona bylo nemožné sekat stamiliardové schodky a nebylo by možné korumpovat voliče...
kosmos kosmos
@epr3 a co estebakova inflace??? se starej a neotravuj Fialu 🤣
jerryx
@kosmos kosmos Správně, neotravujte našeho pana premiéra s nějakými problémy, má důležitější starosti, jen díky němu Ukrajina ještě neprohrála a navíc musí zastavit globální oteplování.
kosmos kosmos
@jerryx co má pan premiér za problém s tvými dluhy?🤣
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Milý kosmický blbečku, víš vůbec, co slovo inflace znamená? A můžeš mi ukázat, kde se v období Babišova vládnutí odehrávala?
kosmos kosmos
@epr3 třeba blbečku rozhazovali helicopter money jestli víš vůbec co to je 😄
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos A víš kdo to po nich požadoval a tvrdil, že všechno je málo?
martin simunek
@epr3
ČSÚ, chytrolíne!
martin simunek
@epr3
Jenže to byla Babišova inflace, jeho vláda ji rozjela. Stačí se podívat na data ČSÚ. To samé ceny energií.
Michal Bednárek
Burešova pávice již dokázala, že udělat pořádný zásek do veřejných financí ji problém nedělá. Takže ano, zdroje na dluh jsou. proč bychom se měli obtěžovat optimalizací veřejné správy. A to platí pro VŠECHNY vlády.
Roman Primač
@Michal Bednárek tak já nevím. Babiš­,Schi­llero­vá,mi­nistři financí 8 let,dluh 800 miliard za 8 let. Stanjura 4 roky, přes bilion.
kosmos kosmos
@Roman Primač za estébáka byla konjunktura teď ne moulo 😄
Avatar - epr3
epr3
@Michal Bednárek Burešova pávice byla oproti Stanjurenkovi neskutečná škudlilka a to ještě spoustu peněz vyhodila díky tomu, že různí Fialenkové, Stanjurenkové a podobná paka, tehdy v opozici řvali až si mohli huby roztrhnout, že dává málo.
Avatar - epr3
epr3
@Michal Bednárek A tu optimalizaci veřejné správy sliboval, mimo jiné, Fiala. A co udělal? Nic. Státní aparát během jeho kralování jen opět nakynul.
martin simunek
@epr3
To je, bohužel, pravda.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
Naše odbory jsou karikaturou odborů. Absolutně neschopní, většinou hloupí lidé. A stačí si vzít jednoho odborářského bosse vedle druhého a je to skutečně přímo přehlídka hlupáků. Falbr, Štěch, Škromach, Zavadil, Středula... Kromě hlouposti vynikali v jednom a to byla zkorumpovatelnost. Především socani si z nich udělali svoje béčko, dali jim lukrativní posty a oni výměnou za to dali vládě pokoj.
Odbory jsou primárně od toho, aby zastupovaly zájmy svých členů, zaměstnanců. U nás nic takového odbory nedělají a místo toho se vrhly na politiku. Přitom je zde spousta agend, kde by odbory mohly a hlavně měly řvát jak pominuté a měly by moje sympatie. Jeden příklad za všechny jsou třeba "pracovní agentury". Ty devastují pracovní trh, je tam porušováno snad všechno, co si lze představit. Drtivá většina pracovníků v agenturách jsou cizinci, co vydělají, jde k nim domů. Tento stát přichází o peníze na zdravotním a sociálním pojištění. A celé to funguje právě proto, že je zde špatně nastaven zákoník práce. Pro "pracovní agentury" žádný zákoník práce neexistuje. Pokud si někdo najme pracovní agenturu, může skončit s těmi lidmi okamžitě, může si s nimi dělat v podstatě co chce. Jeden den ti lidé kopou kanály, druhý den brousí dveře, třetí den malují porcelán. Ty agentury fungují na principu moderního otrokářství. Ti zaměstnanci dostávají většinou směšnou mzdu, hlavní profit mají ti "otrokáři", většinou též cizinci,. A ti zaměstnanci pak dohánějí tu nízkou mzdu počtem odpracovaných hodin, není výjimkou, že pracují přes 300 hodin měsíčně. A proč je to našim odborům jedno? Přesně proto a právě proto, že jsou zkorumpované a na "agenturní práci" je závislá spousta velkých firem, včetně Škody Auto nebo Agrofertu. Jediným správným systémovým řešením by bylo udělovat těm zahraničním pracovníkům krátkodobá pracovní povolení, aby zde pracovali jako zaměstnanci, platili zde zdravotní i sociální pojištění. A především pak změnit zákoník práce, aby bylo snazší zaměstnávat lidi...
martin simunek
@Uživatel_5734171
Jenže ona by ta ekonomika bez agentur nefungovala, zákoník práce svazuje zaměstnavatele čím dál tím víc, aniž by to komukoliv, kromě odborářů, přinášelo prospěch.
Zaměstnanec si klidně nepřijde do práce a laxně oznámí zaměstnavateli, že už nepřijde. Zamestnavateli vznikne škoda za miliony v podstatě nemůže nic. Obráceně to je ovšem diametrálně odlišné.
Vladimír Veselý
Tak nespokojený státní zaměstnanec múže odejít do soukromého sektoru. To bude koukat.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@Vladimír Veselý
Přesně tak. Problém nastal v době Sobotkovy vlády, kdy socani, lidovci a kobliháři výrazně zvedli platy ve státním sektoru, což byla ukázková sociální korupce, přičemž erár na ty platy neměl peníze. Ale to tyhle lidi nikdy netrápilo... Jediné řešení je zastropovat finanční prostředky na resorty a pak nechť si s těmi penězi dělá resort co je mu libo. Navázat prostředky na procento HDP a pokud bude chtít někdo přidat na platech, musí zvýšit produktivitu práce. Zefektivnit práci, propustit darmožrouty...
jerryx
Tak ono jsou státní zaměstnanci užiteční a neužiteční někteří z nich skutečně nemají snadnou práci , ale na druhé straně jsou ministr pro nic Dvořák, statečný voják z klimatizované kanceláře Foltýn a nenávistná stíhačka Šimůnková - Laurenčíková. Služby těch prvních bere Fialova vláda jako samozřejmost, ty druhé si z nejasného důvodu hýčká, ačkoliv spíš ukazují na pravý charakter vlády a snižují její preference. Ještě by mě zajímalo, kdo platí provládní novináře typu autora.
martin simunek
@jerryx
Jako vždy 🙈🙈🙈