Historie

Zpět na článek

Carringtonova událost: Vesmír vyslal lidstvu varování před technologickou apokalypsou

7 komentářů

Karel Blšan
Civilizace tomu jde často úplně zbytečně naproti. Např. na železnici se zavádí Evropský zabezpečovací systém ETCS. Ten je postavený na bezdrátovém spojeni vlaku s centrálou mobilní neveřejnou drážní sítí. Starý (stávající systém) používá dráty připojené na koleje. Kdo by se trápil s dráty, když jde komunikovat levněji bezdrátově. Když ale něco signál zaruší (Slunce nebo Putinův agent s pytlem rušiček za pár USD kus), tak se vlaky zastaví.

Chamtivost vítězí nad robustností systému. A nejen v tomto případě. Za úspory dostává manager bonusy. Za průšvihy nikdo nemůže. Tak je náš svět postaven a podle toho vypadá.
Zbynek Poisl
Energetická infrastruktura orientovaná na OZE, dopadne jako sedláci u Chlumce. FVE a jejich síť to zcela zničí. S tím padne i energetika.
Hagenbaden_2
@Zbynek Poisl
Vypadá to, že by vám to udělalo radost. Není to ale dobré přání! Znamenalo by to značné technické problémy, které by měly za následek kolaps společnosti a značné ztráty na životech. Trvalo by hodně dlouho, než bychom se vrátili do života v pohodlí, které známe dnes.
Jan Macharacek
Myslím, že se s tím už počítá. Doufám
Hagenbaden_2
@Jan Macharacek
Tak to určitě ne! Na to nelze zařízení dimenzovat.
Frank51482
Akorát je zajímavé, že v Evropě nikdo nic podobného nezaznamenal. Anebo ano?
Jan Macharacek
@Frank51482 Číst asi umíte, se zpracováním čteného už je to slabší.