Prostor X

Zpět na článek

Česko nebude mít elektřinu, musíme stavět všechno. Dva bloky Dukovan jsou málo, říká jaderný fyzik Novák

29 komentářů

Ferdi Nand
Nebude elektřina, nebudou byty,ale budeme mít tisíce kilometrů cyklostezek.
Avatar - epr3
epr3
@Ferdi Nand Vždyť ty budou třeba nejvíce, až nebude čím nabíjet ty elektrokáry, kterýma bude každý jezdit.😂
giorgio287
Elektřinu bez problémů dovezeme a Hitler zavře fabriky, abychom měli dost plynu.
Síkela blouznila 🤣

P.S. už je ten blb v blázinci?
Avatar - epr3
epr3
@giorgio287 Už mu chystají gumovou kancelář v Bruseli.
Josef Maier
Roční spotřeba čr. Je kolem 60Twh a výroba kolem 80Twh co na to říci zase kachny
Avatar - epr3
epr3
@Josef Maier Žádné kachny, to jen nedokážete vidět aspoň na týden dopředu. Díky euroidiotské energetické politice budeme muset odstavit předčasně uhelné zdroje, za které nemáme náhradu. Pak přijdou ty vaše "kachny", kdy OZE nebudou schopny vyrábět tolik, aby nám to bez dovozu stačilo.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
@epr3
uhelné zdroje budeme muset odstavit, protože budou drahé. Problém je, že dosud se do ceny uhlí nezapočítávaly všechny náklady. Uhlobaroni platili směšné poplatky za surovinu (která je majetkem státu), vytěží uhlí, zisky si vezmou a pak to zavřou a stát musí zaplatit rekultivace a sociální program pro propuštěné horníky. Luxusní to bylo u Mostecké uhelné, kterou si ti šejdíři koupili od státu za peníze, co měla MUS na účtu...))) Vyšetřuje se to přes 20 let, stát neuvidí ani vorla. V okamžiku, kdy se bude muset zaplatit SKUTEČNÁ cena uhlí, včetně nákladů na odškodnění dotčeným lidem a obcím, včetně rekultivací, včetně náhrad za zničené zdroje vody, včetně sociálního programu pro horníky atd., je energie z uhlí nerentabilní... Navíc tak jako tak brzy uhlí dojde a kromě toho je blbost pálit chemickou surovinu...
Avatar - epr3
epr3
@Uživatel_5734171 Budou drahé, protože si je idiotsky uměle prodražujeme. Máme odířené, obnovené elektrárny, které měly uhlí ještě na dvacet let. Za tu dobu jsme mohli vyvinout novou technologii výroby a ukládání elektřiny, ale my ne, my je hodíme do šrotu, aniž bychom za ně měli plnohodnotnou náhradu.
My jedeme pěkně po euroidiotsku.
kosmos kosmos
By měly být větrníky u každé dědiny aspoň 10ks. Zaplatí to soukromé firmy a stát ušetří...👍kdo bude proti tak kilovatu za 20 Kč navždy 👎 a slušným za 2 Kč 👍
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Jéžiš ty jsi naivňoučkej... a pitomoučkej 😂😂😂
kosmos kosmos
@epr3 a ty jsi co dezošu 🤣? Si myslíš že ti budu platit socku do smrti,?asi ne😀
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Nech si svoje milodary, mám tolik, kolik potřebuji. Ty mě, ty duševní chudáčku, opravdu nic neplatíš.
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Tak zrovna teď by ti nepomohlo ani kdybys jich měl u své vsi sto. Nehne se ani lísteček, nemohl bys trousit svá moudra na síti, vytekla by ti lednička a odpoledne by jsi chcípnul vedrem.
kosmos kosmos
@epr3 víš o tom houvno a děláš chytrého...takoví osli jak jsi ty to vsecho blokují 👎jinak fotovoltaiku mám 👍a co máš ty v pronajatém kvartýru ?😄👍
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Za 45 let v energetice jsem toho pochytil určitě víc, než ty. Ty jsi jen nakrmený zeleným blábolem.
kosmos kosmos
@epr3 http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/e­kono­mika-byznys-rozhovory-cesta-k-levne-elektrine-cesko-potrebuje-proud-z-vetrniku-tvrdi-studie-2587­26#ut­m_con­tent=r­ibbon­news&ut­m_ter­m=%C4%­8Des­ko%20p­ot%C5%­99ebu­je%20v­%C3%AD­ce%20v­etru­&utm_m­edium=­hint&ut­m_sou­rce=m­.sear­ch.sez­nam.cz ať furt neděláš chytrého 😂👍
Avatar - epr3
epr3
@kosmos kosmos Tento web není dostupný, ani zkopírovat adresu neumíš. A propos, když to píše Seznam, tak je to docela určitě ideologická píč.vina.
kosmos kosmos
epr3 nauč se laskavě pracovat s internetem o.s.l.e. starý 🤣👍a budeš mít informace 👍
lug70
A není snad konečným cílem bruselského zeleného údělu energetická chudoba? Tak nač další elektrárny? Vždyť se zelení fanatici tím ani netají. Chtějí udělat elektřinu tak drahou a nedostupnou aby mohla proběhnout úspěšná deindustrializace EU. Vidíte sami, že zelení fanatici dělají všechno proto aby evropské firmy odcházely podnikat jinam, kam jejich pazoury nedosáhnou. Když bude málo elektřiny bude i málo průmyslu a taky třeba lidí (vyvolených), kteří budou moci jezdit v elektromobilech. A auta na spalovací pohon jednoduše zakážou. Na všechno je v plánech zelených fanatiků pomyšleno aby na nic neexistovala jiná varianta. Už v roce 2017, kdy německá kancléřka Merkelová navštívila 8. června technologický kampus v Buenos Aires se tam před studenty prořekla, že “Za 20 let budeme potřebovat speciální povolení, abychom mohli auta řídit sami.” A to samozřejmě jen vyvolení. Ty plány jsou dlouhodobé, zaváděné salámovou metodou pod vznešenou (lživou) ideou záchrany planety aby si lidi nevšimli, že jdou vstříc nové totalitě a omezování jejich práv a svobod. Když zůstaneme v EU, dopadneme špatně. Už před dvěma roky Orbán před svým národem prohlásil, že se blíží doba, kdy Maďarsko bude muset z EU vystoupit. To je člověk, který má jednak jako vrcholný politik informace z první ruky a taky vidí daleko dopředu.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
ještě jsem zapomněl bod 4. a to je školné na VŠ. Já tu 30 let poslouchám nářky, kterak lidé studují "nepotřebné" obory, přitom řešení je prostinké a hlavně ve světě vyzkoušené. A to je školné. Včetně záporného školného, kdy budou firmy či stát "platit" úspěšným absolventům náročných technických oborů. Plus nejrůznější stipendia, státem garantované půjčky na školné, odložená splatnost atd. Nic nevymýšlet, převzít systém třeba z USA. Ale řekni v Česku školné a máš lidi na barikádách. A nejvtipnější je, že největšími odpůrci školného jsou hlupáci, jejichž děti s bídou vyjdou základní školu a pak budou celý život platit advokátovi či notáři 2000,- Kč za každou započatou půlhodinu, přičemž to vzdělání těch právníků sami platili ze svých daní...)))
giorgio287
@Uživatel_5734171
No jo, ale to by u nás neměl každý pablb diplom. Chtěl bych vidět exoty typu Fiala nebo Nerudová u zkoušky z matematiky. To by byl kabaret!
MKzB
@giorgio287 Tak pozor, oba jsou univerzitní profesoři a zrovna Nerudová je ekonom, takže počítat nejspíše umí.
Ferdi Nand
Tak je hezké zaplatit chudému studentu práv studium a pak, až si otevře kancelář tak, mu zaplatit osm tisíc za strojopisnou stránku a zvednutí telefonu, jako úkon, bratru za tisí­covku­.@Uži­vatel­_57341­71
Frank51482
A kde se ti odborníci asi tak vezmou, když kdekdo z mladých studuje politologie a další nepotřebné obory! A navíc musí přijít vláda, jejíž ministři budou svým resortům rozumět a ne blbci typu závětrného Hýkely, který je schopen koupit za státní peníze plynové prázdné trubky!!!.
Avatar - Uživatel_5734171
Uživatel_5734171
Je třeba urychleně udělat následující:
1. Konečně začít pracovat na energetické koncepci. Vyndat z koše závěry Pačesovy komise, protože na nich se nemusí skoro nic měnit a přijmout skutečnou koncepci a to ve spolupráci s opozičními stranami. Dokud se neudělá tento krok, nikam se nehneme.
2. Začít pracovat na "skladování" energie. To nejsou jen bateriová úložiště, ale třeba také přečerpávací elektrárny. Elektrárna Dlouhé stráně se zaplatila v rekordně krátké době. Proč nestavíme další? Problém nebude nedostatek energie, problém bude energie v konkrétní okamžik.
3. Snažit se zrušit emisní povolenky. Ten systém je špatný, nefunkční, profit z něj mají jen spekulanti. Kupčí se s nimi jak s odpustky ve středověku. Je třeba vyvinout diplomatickou aktivitu, vytvářet v EU názorové koalice. Nic není nemožné, postupně budou v jednotlivých zemích sílit protestní hlasy, jednou to dojde i zasukovaným byrokratům v Bruselu. Osobně bych místo povolenek zavedl spotřební daň z energie. Čisté zdroje nulová sazba, špinavé zdroje nějaká vyšší sazba, ale ne likvidační. A nechat částečně volbu na národních vládách. Spotřební daň je jednoduchá na správu i na kontrolu a splní účel daleko lépe, než emisní povolenky. A bude i pro spotřebitele levnější, protože bude v součtu nižší, právě o ten profit, který si berou spekulanti s povolenkami.
Ale nikam se nehneme bez bodu jedna, na něm by se mělo začít pracovat IHNED.
Dan Havlíček
Bod 3 je neuskutečnitelný - víte o jakou astronomickou částku by najednou přišel Brusel? Jednou jsem si to počítal na základě spotřeb paliv a ta částka byla taková, že se to nevydalo na displej kalkulačky. I díky tomu se celý ten úřednický aparát má jak "prase v žitě". Toho se dobrovolně nevzdá.
Jan Bejšovec
@Uživatel_5734171 Netřeba koncepcí. Stačí navrátit vše pod ruku trhu. Tedy zrušit dotace, povolenky a stejné technicko-ekonomické podmínky pro všechny, tedy zavést povinné podávání přípravy provozu i pro OZE. A do týdne je po problému.
giorgio287
@Uživatel_5734171
To páníčkové říšského protektora Reinharda Fialy nikdy nedopustí. Vy jste ještě nepochopil, že obyvatelstvo protektorátu Böhmen und Mähren je povinno makat za byt a stravu, držet hubu a financovat Hitlerjugend důchody?!?
kosmos kosmos
@giorgio287 tak tobě takový osud ze srdce 💓 přeji 🤣👍