Rozhovory
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeCo má společného hrdelní zpěv, metal a Star Wars? Mongolskou kapelu The HU, která teď míří do Prahy!
2 komentáře
Petr Šlesinger
Viděl jsem je loni na Mástrech ve Vizovicích a byli ozdobou festivalu.Úžasná kapela.
Snad jen pro autorku: brumle, grumle, ba dokonce drumle (tady si po dlouhých letech skutečně nejsem jist, jak by to Slovák z východu správně napsal) nemá kořeny v mongolském šamanismu. A pojmenování ‚čelistní harfa’ jsem dnes četl poprvé v životě. A to na ten nástroj hraji, nahrával jsem ho ve studiích a hrál na něj i sóla.
Možná došlo k chybě v několikanásobném překladu, ale když už harfa, tak ne čelistní, ale židovská. To je i spravné české synonymum, jinak Jewish Harp, nebo Jew Harp. To pojmenování vzniklo vcelku složitou cestou, ten nástroj se z různych směrů a v různych souvislostech dostal až do východních Karpat a díky rozšíření v tamější židovské populaci si to jméno odnesl do zbytku západního světa. Dokonce i ruské jméno má tento kořen. Nehledě na českou Wikipedii, tento nástroj se vyskytuje po celém světě, řeči o asijském původu mají kořeny spíše v v okouzlení západního světa kulturou Tibetu a celého historického okolí. Hráli na to indiáni od zmrzlých krajů na severu, až po nejjižnější výběžky Ohňové země, Afričané, Evropané i Asiati, vyskytoval se i na odlehlých ostrovech v Pacifiku.
Samozřejmě nebyl rozšířen plošné. Jeho mnohonásobný vynález souvisí se způsobem zpěvu. Vyskytl se všude, kde se vyskytovalo něco, jako alikvotní zpěv, v jakékoliv podobě. Tedy používání rezonančních dutin k modulaci tónu. Takže některé nazvy tohoto nástroje v jazycích blízkých (geograficky, nebo kulturní historií Mongolsku) pro pojmenování tohoto nástroje používají velmi podobný výraz, jako pro pojmenování toho hrdelního zpěvu se spodními alikvoty. Jednou z transkripcí je Kchomej. Zatímco ovládání nástroje se spíše blíží užití vyšších harmonických, kedy Khargiru. (Opět se omlouvám za použitou transkripci)
V Evropě se ten nástroj používal všude, kde se jódlovalo.
A stejně tak po světě. Vlastně všude, kde se v nějaké kultuře rozšířilo vcelku jednoduchý umění změnit výšku zpívaného tónu jinak, nežli použitím hlasivek, tam všude byla grumle. Nebo něco podo