Rozhovory

Zpět na článek

Co má společného hrdelní zpěv, metal a Star Wars? Mongolskou kapelu The HU, která teď míří do Prahy!

2 komentáře

Jaromír Ticháček
Četlo se to hezky.
Snad jen pro autorku: brumle, grumle, ba dokonce drumle (tady si po dlouhých letech skutečně nejsem jist, jak by to Slovák z východu správně napsal) nemá kořeny v mongolském šamanismu. A pojmenování ‚čelistní harfa’ jsem dnes četl poprvé v životě. A to na ten nástroj hraji, nahrával jsem ho ve studiích a hrál na něj i sóla.
Možná došlo k chybě v několikanásobném překladu, ale když už harfa, tak ne čelistní, ale židovská. To je i spravné české synonymum, jinak Jewish Harp, nebo Jew Harp. To pojmenování vzniklo vcelku složitou cestou, ten nástroj se z různych směrů a v různych souvislostech dostal až do východních Karpat a díky rozšíření v tamější židovské populaci si to jméno odnesl do zbytku západního světa. Dokonce i ruské jméno má tento kořen. Nehledě na českou Wikipedii, tento nástroj se vyskytuje po celém světě, řeči o asijském původu mají kořeny spíše v v okouzlení západního světa kulturou Tibetu a celého historického okolí. Hráli na to indiáni od zmrzlých krajů na severu, až po nejjižnější výběžky Ohňové země, Afričané, Evropané i Asiati, vyskytoval se i na odlehlých ostrovech v Pacifiku.
Samozřejmě nebyl rozšířen plošné. Jeho mnohonásobný vynález souvisí se způsobem zpěvu. Vyskytl se všude, kde se vyskytovalo něco, jako alikvotní zpěv, v jakékoliv podobě. Tedy používání rezonančních dutin k modulaci tónu. Takže některé nazvy tohoto nástroje v jazycích blízkých (geograficky, nebo kulturní historií Mongolsku) pro pojmenování tohoto nástroje používají velmi podobný výraz, jako pro pojmenování toho hrdelního zpěvu se spodními alikvoty. Jednou z transkripcí je Kchomej. Zatímco ovládání nástroje se spíše blíží užití vyšších harmonických, kedy Khargiru. (Opět se omlouvám za použitou transkripci)
V Evropě se ten nástroj používal všude, kde se jódlovalo.
A stejně tak po světě. Vlastně všude, kde se v nějaké kultuře rozšířilo vcelku jednoduchý umění změnit výšku zpívaného tónu jinak, nežli použitím hlasivek, tam všude byla grumle. Nebo něco podo
Petr Šlesinger
Viděl jsem je loni na Mástrech ve Vizovicích a byli ozdobou festivalu.Úžasná kapela.