Komentáře

Zpět na článek

Kauza Nord Stream: Poškozené plynovody jsou pomníkem Putinova přítele Schrödera a agenta Stasi

94 komentářů

Miroslav Rys
@bella. Foltýn tak nazval kolaboranty s Ruskem. Takže jsi se v tom termínu přesně našla. A bludy o jakýchsi právech Rusáků si můžeš jít blábolit někam jinam. Za války bys skončila u zdi, ty "český občane"...
Avatar - našinec
našinec
V článku není napsaná jedna zásadní věc, a to proč, Nord Stream vůbec vznikl. Vznikl poté, kdy v zimě UA uzavřela kohoutky plynovodu do EU a vydírala Gazprom navýšením plateb za tranzit, přičemž navíc ještě ten plyn kradla....Takové typické ukrajinské chování.
Keypi
@Oldrich Štika
Rusáčku, máš tam chyby....
giorgio287
Funkční NordStream = konkurenceschopná Evropa. Tomu musel CIA zamezit za každou cenu.

Máme my to príma spojence...
Richard Šebesta
@PEtr Tobes Sám jsi TUPAN. Tebe prostě pravda,která se ti nehodí nezajímá. Rusové NS nepoškodili ale vypadá to na Ukrajince a možná v něčím zájmů buď svém nebo jiné země. V zájmu Ruska to určitě nebylo ! Ale možná že to nedovedeš pochopit nebo nechceš ? To si odpověz sám.
lug70
@našinec typické ukrajinské chování za mafiánské vlády zkorumpované premiérky Tymošenkové, která teď žije tajně u nás, kousek za Prahou. Na YouTubovém kanále Inovace republiky se objevily informace, že ministr vnitra Rakušan má rodinné vazby s klanem Tymošenků, přes manželku. Pokud je to pravda, tak by to vysvětlovalo mnohé, spojení organizovaného zločinu na mezinárodní úrovni.
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
Ukazuje se, že Ukrajina fakticky škodí celé Evropě.
Uživatel_5232697
@Zdeňka Škňouřilová Levný plyn výměnou za ztrátu svobody suverénní země, zmařené lidské životy a za to, že fašistické Rusko ovládané autokratem by si podmanilo největší evropskou armádu? Je vám dobře? A do zrcadla jste se dívala?
Uživatel_5232697
@Richard Šebesta Možná by vám pomohlo vnímat věci v souvislostech. Plynovod byl poškozen v době, kdy už Putin prostřednictvím zastavení dodávek vyhnal cenu plynu do rekordních výšin. Je jedno, kdo plynovod poškodil. Vůbec neměl vzniknout. Pouze zvyšoval závislost na Rusku. A být závislý na Rusku je zničující.
PEtr Tobes
@Frantisek Najman a taky je to naprosto v poradku, russko je nepritel a kdo to popira, je totalni tupan nebo kolaborant s nepritelem, nebo oboji..takze je to dobre, putlerovu vydirani je tim slus a to je dobre pro vsechny slusne Cechy
Frantisek Najman
Poškozené plynovody jsou pomníkem USA a Západu proti Německu a Rusku. Zase jen lži, které nám autor vnucuje, kdyby také napsal že je to jen jeho osobní názor, tak v demokracii má každý na své názory právo.
Oldrich Štika
No ono to Rusko všem vrátí i s úroky a už aby to bylo. *** na všechny podporovatelé fašistické Okrajiny i na ty co obdivují válkou chtivý západ.
jerryx
@bella. Foltýn je komik, chtěl bych vidět jeho úřad, podřízené a jejich pracovní den. To by byl sitcom!
Bořivoj Zelený
Spolupráce Německa a Ruska to byla vždy noční můra Anglosasů. Německo know how, Rusko levné suroviny a Anglosasové by se mohli jít klouzat.
Oldrich Štika
@Miroslav Rys ty skončíš u zdi i v míru blbe.
bella.
@našinec
Díky, za připomínku.
Navíc v tom gradoval totiž spor , že Ukrajina odebírala ruský plyn, ale Putinovi neplatila!Dodnes dluží!!!! 👎️
Jo a za všechno teďko může Putin, jako bych ty naše umělce a Fialu slyšela !
Já se divím tomu našemu na Hradě, že si aspoň dějepis dění Evropy nenabifluje a mele kraviny urážející chytré lidi!
Ano, takové chování je Ukrajina 👎️
------------------------------------------------------
bella.
Pane Sezemský,
vyčerpávající dějepis kolem NordSreamu je dobrý, ale odpustila bych si úvahy a nechala bych jen fakta v tomto případě.
Já se Putinovi nedivím, protože pokud po něm Západ potřeboval plyn bylo to samé úsměvy.Pokud ale měl Západ řešit lidská práva pronásledované ruské menšiny na Ukrajině , Krym, Luhanská oblast atd. a byla k tomu Minská dohoda , Západ ji odsouval do nekonečna.
Pamatuji, jak náš ministr zahr. věcí Saša Vondra a pak příšerný Schwarzenberg Česko drtili embargem na Rusko , ale Merkelová lítala za Putinem, jen to hvízdalo , embargo neembargo.
-----------------
Nikdy mě nepřesvědčíte, že Ukrajina NordStream nedopálila, i když je pravda, že USA byly proti němu. Jenže USA a Ukrajina jsou dnes velcí partneři.Takže možná se domluvily, v každém případě na tom Ukrajina vydělala miliardy, což zde nezmiňujete /( a nějakou tu miliardu za plyn pořád dluží Rusku , konekonců dluží všem a nikdy nezaplatí ).

Náš prezident tuto zrůdnost odpalu NordStreamu omlouval tím, že cit.: "Ukrajina ... oprávněně .... a mohl to být vojenský cíl!" Ten člověk , momentálně prezident, si s prominutím nevidí do huby!

Jako voják a jako prezident České republiky zadal celému světu precedens k následování , protože omluvil teroristický čin díky své náklonosti k Ukrajině .

Jako hlava státu by měl z funkce odejít, nedává záruku bezpečí!

Hlava českého státu pan Petr Pavel se zmítá z jedné ideologie do druhé a
nejlepší by bylo, kdyby po zbytek své funkce motorkařil a do poitiky se už nepletl !!!!

Tak to vidím já, pane Sezemský , občan země , která má vládu, jež nazývá své občany odpornými šváby, potažmo s v i n ě mi !
👎️👎️👎️
Zdeňka Škňouřilová
Kdyby západní Evropa nepodporovala Ukrajinu a zůstala neutrální,mohli jsme mít levný plyn z Ruska
Avatar - našinec
našinec
@lug70 Klan Tymošenko vždy měl úzké vazbami s "pravicovými vládami" ČR a pral v ČR peníze.
lug70
@giorgio287 ano. Na YouTube dodnes koluje video z roku 2015 pod názvem "Místem příští války bude Evropa" kde tehdejší ředitel zpravodajské organizace Stratfor, George Friedman přímo do kamer tvrdil, že pro USA bude pro nejbližší období prioritou zamezit sbližování a spolupráci Německa s Ruskem a že bude k tomu využita Ukrajina. No a máme to tady. Ve světě se nic neděje náhodou. Americké pazoury jsou cítit doslova všude.
tempter
Krystalicky čistá bublina pitomců, klobouk dolů pánové, to se jen tak nevidí
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
Novinářský nádeníku úplně jsi zapomněl na možnost, že stopy vedou i k Babišovi.😂
Miroslav Rys
@epr3 Na tvé rady v Evropě čekají, chomoute. Normalizuj si vztahy s Ruskem sám 😀
Avatar - epr3
epr3
Nord Stream odstřelily USA. Senilní Biden se to ani nesnažil skrývat a říkal to otevřeně na tiskovkách, jednou dokonce před Scholzem, který na něj zůstal jen bezmocně čučet.
Pohádka o tom, že se parta Ukrajinců ožrala a den na to plynovod zneschopnila, je opravdu jen pohádkou pro naivy. Amerika NS vnímala jako hrozbu ve smyslu tom, že by Německo, potažmo zbytek Evropy měl levného plynu tolik, že by státy Evropy přestaly od amerických producentů a obchodníků jejich plyn odebírat. Válka na Ukrajině toto sice akcelerovala, ale nezpůsobila.
Pokud se Evropa zásadně nebude snažit válku na Ukrajině ukončit a znormalizovat vztahy s Ruskem, čeká ji nezadržitelný úpadek a zchudnutí.
bella.
@Dalibor Borkovec
A že ohrozili Evropu je ti taky jedno?
Jsi guma!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!! co za každým pařezem vidí jen Putina 👎️
----------------
Miloslav Podhola
@Keypi
Údajně máme v ČR demokracií,tak nechte každému právo jeho názor a když se vám nelíbí, napište svůj.
Pomlouvat člověka s jiným názorem, nemá s demokracií nic společného.
Stačí, že se tak chovaji vládní politici, kteří občany, s jiným projeveným názorem, než je vládní, zařazují je mezi rusofily a nepřátele vlastní země.
richard richard
@RASPUTIN Ne! Ukazuje se, ze síly ruského zla zcela prostoupily do všech stupňů evropské exekutivy. Stejně jako rakovina.
Oldrich Štika
@Karel Prochazka máš na mysli ty fašisty z Ukrajiny že?
bella.
@Miroslav Rys
IQ betonu!👎️
Ty a Foltýn si vygooglujte co znamená kolaborant .Tečka!
------------------------------------------
bella.
@Miroslav Rys
Ty troubo!!! 👎️👎️👎️
Už dávno si Západ rozparceloval co kde a za kolik postaví, vydoluje a nechá si zaplatit za " nezištnou pomoc ".Mimochodem od 2, světocé zůstali Amíci povinně usazeni v Francii, Německu, Belgii ... v evropských státech .Rusko ponechalo svoje v státech na své straně, pouze u nás ne , na naše území poslali jednotky až v 1968.
....­....­....­....­....
bella.
@Uživatel_5542819
Jasně jsem četla, že Rusové žádali od Švédů vysvětlení.
Ti mlčeli!
Rozvířili to tedy Němci.
Jsem za to ráda.
Václav Lucák
Já nevím, ale já jsem dneska na tom asi tak, že už nevěřím nikomu a ničemu. Jenom sobě a doufám, že mému selskému rozumu. Jsem na světě už 61 let tak často porovnávám. Mladší ročníky už co porovnávat nemají. Těm hustí do hlavy dnešek. A mohou za to média, kteří prezentují TU "pravdu". Tak nějaký velký kul.ý. Je to, co se jim nadiktuje a povolí psát nebo vysílat. Už jsem tak daleko, že mě ani nezajímá zpravodajství. Jedna z pravd je, že kdyby mohly volby něco změnit, tak by je už dávno zakázali. Tu opravdovou pravdu nám nikdo stejně neřekne, tu se dozvíme, no my už ne, ale generace tak za 50 až 100 let. Všichni všem vidí do hlavy, ví co si ten druhý myslí, jak smýšlí... No jo, to se máme....
jerryx
@Patrik Beranek 18 už mi tehdy bylo a je fakt, že se lidi chovali slušněji. Ale když prezident nebo premiér obdivují řeporyjského starostu, není se co divit.
Patrik Beranek
@Karel Prochazka ty jsi evidentně duševní mrzák 😂🤣
Patrik Beranek
Tak fakta o tom kdo a pro koho jsou již veřejně známá stejně jako, že USA potřebovaly odbyt pro tu svojí břidlicovou ***. Reflex opět nezklamal...
Richard Šebesta
@tempter Nic lepšího neumíš ? Než tyhle nesmysly ? Co třeba něco k tématu ? Je to na tebe moc,že ?
Richard Šebesta
Celý život mám rád kriminální filmy. Dodnes mnohé krimi sleduji velmi rád Co je alfou a omegou vždy při vyšetřování vražd a v podstatě všech trestných činu ? MOTIV. Kdo má motiv ? Takže kdo měl motiv poškodit NORDSTREAM ?
USA a Ukrajina určitě. Dokonce i bývalý president Trump měl námitky proti existenci NORDSTREAMU. Osobně mně dost překvapilo ,že autor doznává že Amíci tlačili na Němce ať NORDSTREAM ukončí .Zvláštní, USA demokratická země a chová se ke svým spojencům tedy k Německu jako SSSR ke svým satelitům . To nikomu nevadí ? Slyšel jsem už z několika stran že NORDSTREAM poškodili Amíci myslel jsem si opravdu ,že to je blbost. Ale nakonec jde o byznys a přitom se nehraje v rukavičkách řeči o spojencích jsou jen kecy když jde o many a obchod, takže co když třeba oni Ukrajinci jež to provedli byli najati vládou USA (bez vědomí nebo s vědomím Zelenského) to lze těžko říct ? Co víme je to že to neudělali Rusové neměli motiv ale kdo měl motiv víme ovšem pravdu se asi nedovíme. Vyšetřování skončilo zapomeňte !
Uživatel_5542819
Obidva plynovody sú poškodené na max. 50 % a môžu bez problémov fungovať . Jasné je aj to, že to nemohli urobiť nejakí amatérsky potápači , ale špeciální vojenski so špeciálnou technikou . Cela oblasť je pod radarmi švédskeho námorníctva a tak nie je čo vyšetrovať , stačí sa spýtať " spojencov " z NATO . A na záver, ak hovoríme o agentoch Stasi , Merkelová im bola od mlada. Študovala v Ruštine a v tomto jazyku aj často ako kancelárka telefonovala s Putinom . Už sme zabudli, ako jej otec emigroval z NSR do NDR ?
Saša Krach
USA vadil tento projekt od samého
začátku....A jak skončil se určitě dovíme.
Možná v té době bude už opraven a Evropa si hospodářsky oddechne...Stav který je dnes je fungující,, ale velmi ekonomicky nevyhovující.
Ukrajina má velké zásoby plynu..
Ovšem zadluženost je obrovská. Přesměrování ruského plynu na jich a východ zvýhodňuje firmy v těchto zemí.... Evropa na to dojede..😭
Zdeněk Bravenec
Kdo v USA prohlásil Scholzovi, že nordstream 2 nebude spuštěn?! A Scholtz prohlásil a jak to chcete udělat? A bum na to , už nebylo co řešit 😉A komu vadila ekonomika Německa?! Pánové a dámy vše tak viditelné a prozíravé, ale někteří inteligenti si vymýšlejí další a další pohádky a že jich už bylo 😉 dokonce i Češi to udělali ( v jednu chvíli 😅) USA je největší svinstvo v dějinách lidstva či Anglosasové ať jsem přesnější 🙂A když nevíš, vždy se podívej kdo s toho profituje a odpověď je pořád stejná!! Mějte se všichni krásně a Opatrujte se 🍀 s pozdravem Bravenec Zdeněk
Michal Vejprava
Dobrý den, přidám ke článku svůj komentář z perspektivy obyčejného člověka a jeho nákladů na život. Celá historie příběhu Nordstream je v perspektivě ekonomických zájmu tristní šachovou partií každé zainteresované strany....leč zisky z toho plynou jen a jen zainteresovaných vlivovým skupinam a rukojmými...k velikemu překvapení jsme zase my obyčejní, kteří platíme za druhé jejich hru. A my tahneme co zvládneme....ale ubývá nám sil, přiznejme si to. Musí se přestat válčit a musí přijít vlády, které nebudou chtít žít na úkor občanů ekokolonizovaných států.
Přeji nám všem krásný den. MV
bella.
@PEtr Tobes
Mně Rusko vůbec neorožuje, tedy není mým nepřítelem.
Tečka !
A co má s Ukrajinou je jejich věc!!!
Taky tečka !
-------------
Zdravý selský rozum a jisté IQ ( dokonce vyšší, než jak deklaroval náš ubohoučký prezident a motorkář mám. Vyšší , abys rozuměl, opakuji vyšší ).⚛️
bella.
@Jan Kalisek
hm, to nevím co by na to řekla , naše gryndýlová pizizubka, předkusová dáma Danuška Nerudová, anebo opěrný sloup Senátu a Bruselu Mirka Němcová, anebo učitel dějáku a češitny Fiala , fakt nevím ...
....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­..
bella.
@Dalibor Borkovec
Ukrajina škodí velmi.Jsou jiní s tím nic nenaděláte a že jiní jsou , nediskutujte ! Ukrajina není vzdělaný národ, na Západě je řazena mezi r o z v o j o v é země!!!!
S hygienou má problém, korupční je, pracovitá až tak není protože kdyby jo, tak to tam u nich vypadá jinak a přifařila se sem né proto, že je ohrožená, ale že jim Zelenskyj otevřel dveře a Fiala dovolil , že místo kontroly kdo jsou sami si napíší o sobě čestné prohlášení a to si sami i podepíší .Fak akt vlády na palici 👎 Kdyby toho nebylo, pracovní povolení by tu z toho milionu co tu dnes je dostala sotva 1/3 (vyučení , čistý rejstřík, zdravotní stav bez přenosných chorob .. )
A to co je tady není válečné uprclictví, na to se nějak jen proto, že to Fiala a Rakušan nezvládali , přesně jako Merkelová zapomnělo. Jsou to hodně často lidi co se klidně nechají rok podporovat a pak se vrátí do UA , nebo sem cíleně jezdí s cílem vpasovat se do našeho sociálního systému a zdravotní péče . Kolik jich pracuje a kolik přesně nás stáli na dávkách , nemocenské, rodičovské, bydlení .. ? Tak na tuto informaci dala vláda embrago. .Vláda krmí občany jen tím, že UA tady odpracovali 7 miliard za 2,5 roku.Jenže z toho kvanta co jich tady je to hodně ubohá suma,kdy víc nás stáli v našem už vydrancovaném zdravotnictví .
Na přímou podporu do Ukrajina zbraní to je zatím od nás 75 miliard , taky jako plátci do EU dál na zbraně jim přispíváme .Ale čistě na jejich pobyt tady je reálný odhad cca 7 x vyšší! Tj. 49 miliard
.Kvalifikovaný odhad vám vláda ale nikdy n e d á ! 👎️👎️👎️
A že Ukrajinci si drze nárokují věci, o které Čech pokorně žádá je dnes už známo.
A že jsou agresivní a provokují a nemají nás rádi ( a to vím! ) je už známo taky. Aspoň v Praze Pražanům ano !
Takže fandím Maďarům, a Slovákům !!!!!!!!! Naši vládu bych poslala k soudu .Čí země jsme!!! ? Čí občané?!
Putin mně je ukradený.
Mně neohrožuje.To straší jen Petr Pavel a ten není důvěryhodný
---------------
Dalibor Borkovec
Je mi naprosto jedno kdo tohle zničil, pouze jedno je podstatné, že nemá ruSSko z plynovodu finanční prospěch!!
Ja Zik
@Karel Prochazka - a jaká byla Evropa v době Covidu ? najednou se vylíhlo spousta magorů kteří kdyby dostali svolení vlády stavěli další koncentráky pro neočkované !!
Stejný *** jako v 50.letech ! stejný kydy, a vlastně dnes jen pokračují.... úsměvné jak před pár lety určití lidé mluvili o Zemanovi že rozděluje národ..... nejsem jeho volič ale Zeman nesahá po kontníky vládě 5koalice pokud jde o rozdělení občanů. Ale to je samozřejmě záměr, jak říká Foltýn....oddělit zrno od plev že ? rozdělený národ nemá společného nepřítele... např, vládnoucí partičky...
Ja Zik
@Uživatel_5232697 - dejte si mokrý hadr na hlavu ! pokud z jiného státu budete cokoliv odebírat tak jste VŽDY závislý !! a můžete si vykládat že jeden je ďábel a druhý anděl klidně 24H denně. Realita je úplně jiná
Miloslav Podhola
Vždy je potřeba se zeptat komu slouží nefunkčnost plynovodů.
1/ Ukrajina, který by tím omezila příjmy Ruska.
2/ USA, které nahradily velkou část ruského plynu, plynem zkapalněným, kterého je v USA přebytek,s dráhou, neekologickou dopravou po moří do EU.
3/ Ekologičti aktivisté, kteří nevědí co činí a chtěli by lidstvo nastěhovat do jeskyní. Neuvědomují si, že je škoda a málo lesů, které by byly spálený na otevřených ohništích před jeskyněmi.
Ja Zik
@Miroslav Rys - evidentně je nutné tobě a dalším připomenout jiný konflikt !! Kosovo !! Srbsko bránilo své území před separatisty z UCK, Kosovskými Albánci před odtržením svého území ! KDO začal jako první střílet na Srbské policajty a později armádu ? nebyli to náhodou povstalci z UCK ? zbraně jim zajistila kosovská narkomafie známá min. v půlce Evropy. Takže nám chceš tvrdit že Srbsko nemělo nárok bránit své území ? A Ukrajina musí bránit své území ? nemáš v těch postojích bordel ? Odtrhnout Kosovo se "někomu" velmi hodilo že ? vždyť v Kosovu je voj.základna USA, Camp Bondsteel. Takže USA si přisvojilo právo zasahovat kdekoliv dle svého uvážení ? Dokonce i Česká Tv koncem r.2014 zveřejnila zprávu že nová vláda Ukrajiny po Majdanu poslala na východ UA armádu a ta zabila 4300 lidí... a 10 tisíc zranila. Potom Putin řekl že toto nedovolí... to jsou oficiální zprávy ! takže likvidace ukrajinců s ruskými kořeny a jazykem je podle tebe v pořádku ? pokud chce někdo tvrdit že se vzájemně "odjakživa" nesnášeli PROČ Ukrajinci nebojovali proti Rusku třeba od 50.let formou partyzánského boje ?? proč neměli mezi sebou spory, šarvátky v minulých min.50letech až nyní ?? protože jak přiznala Nulandová - do Majdanu investovali několik miliard USD ? nebo když znalci Ukrajiny, vyjednavači NATO a další přiznali - "nečekali jsme že Rusko bude tolik lpět na svojí sféře vlivu" ..... a nyní neví jak z toho vycouvat ?
Ti kteří rozeštvávají národy, státy proti sobě se můžou modlit aby se za čas nespojili Ukrajinci s Rusama.... že nikdy ? Čečensko téměř srovnali se zemí že ? a nyní ??
Ja Zik
@Václav Lucák - pokračuji .... spoustu rozhovorů lze snadno nalézt a přímo v oficiálních zdrojích.
Zmínil jsem Victorii Nuland která přiznala financování převratu na Ukrajině v řádu miliard USD.
A nejen to, byla předvolána ke slyšení k amer.senátorovi Marco Rubio který se zajímal o ruské tvrzení o BIO laboratořích na Ukrajině. Tvrdila že USA tak nemá žádnou laboratoř.... pouze jim pomáhají.... i finančně.
Úplně zásadní věta byla když řekla že nyní mají velké obavy o výsledky výzkumu aby se k nim nedostala ruská armáda !! rozhovor je z doby začátku konfliktu na Ukrajině.... tak se ptám proč "měli velké obavy" pokud šlo o běžnou laboratoř ? mohli dělat výzkum nových léků na rakovinu, cokoliv.... z toho by rozhodně nebyli tolik nervózní....
Realita je taková že lžou či upravují realitu obě strany.... dnešní mediální divadlo s tvrzením že jedna strana je ďábel a druhá anděl je opravdu úsměvné !
Autor článku také velmi chytře nezmínil PROČ se nelíbilo Ukrajině, Polsku a Pobaltským státům výstavba NordStreamu 1+2 .... jen Ukrajina dostávala pouze za tranzit plynu přes své území cca 3 miliardy amer.dolarů od Ruska !! to opravdu není málo a jak píše autor..... "negativní ekonomické důsledky..." .
V kuloárech se mluví o likvidaci N.S. 1+2 se zapůjčenou technikou některého státu s odpovídající technikou, USA, Anglie nebo Norsko.
Norové mají ponorky pro záchranné práce apod., mají i ekonom. zájem... dodávají ropu,plyn a do Evropy blízko. Ale provést to mohli klidně Ukrajinci.
Ja Zik
@Václav Lucák - je to jak píšete, stále dokola slyšíme a čteme že "Rusko stále lže" .... věří snad nějaký jouda že jiné ekonomicky silné státy mluví jen a pouze pravdu ? ) to jsme viděli v minulých např.60letech. Věří někdo že ruský rozvědky jsou banda hrdlořezů a jiný rozvědky jsou jako Rychlý šípy,Mirek Dušín ? někteří jsou opravdu neskutečně naivní ! Když byla krize v USA 2008-2009 tak později měli soudní spor s Deutsche Bank protože dělali nějaké machinace a tím krizi v USA Němci ještě podpořili .... a došlo k náhradě cca 7miliard USD. Kdo chce si snadno najde ! Odkud se provalil skandál u dieselů a jejich modifikovanými říd.jednotkami aby splňovaly emise ? nebylo to náhodou z USA ?
Jednoznačný náhled do událostí jak vznikl celý problém u NordStream a válka na Ukrajině je projev US analytika, stratéga George Friedmana v Chicago Council 2015, v době začátku výstavby N.S.2. Na Youtube lze snadno nalézt a zapnout titulky pokud někdo neumí Ang.
Nejen že tam popisuje lumpárny USA z minulosti kdy např.štvali proti sobě Irán-Irák , vyzbrojovali.... a další. Mluví tam také jasně že chtějí Rusko poškodit, ublížit Rusku.... že chtějí na Ukrajině vytvořit "Cordon Sanitaire" mezi Ruskem a Evropskými státy ! to se zrovna děje a také další Friedmanovo "vize" - byly to jasné plány.
Ti kteří sledují politické šarvátky dlouhou dobu tak ví velmi dobře co se dělo v r.2012 - v USA bylo vypsané výběrové řízení na rekonstrukci kasáren na Krymu. Proč v USA a Krym ? bylo domluveno s tehdejší Ukrajinskou opozicí že pokud získají moc na Ukrajině tak neprodlouží, vypoví smlouvu na pronájem přístavů Ruský armádě... A bude tam USNavy. Teď už leckomu dojde proč je Rusko "předběhlo" a připojilo Krym... že za 2 roky byl Majdan a že Victoria Nuland (zaměstnaná na minister.zahraničí USA) přiznala že převrat na Ukrajině stál USA několik miliard USD. A proč třeba existuje video kdy US senátor předvolal V.Nuland ke slyšení a zajímal se o tvrzení Rusů o biolaboratořích....
Avatar - epr3
epr3
@Miroslav Rys Rysi, najdi si někde nějakou chcíplotinu a pořádně se nažer, meleš z hladu naprosté k.k.tiny.
Jan Kalisek
Za prvé, v článku se píše, že zhoubnost NS se projevila...ale to nebylo žádné překvapení, lidé trochu znalí to věděli vždy. Jenže dekarbonizace, Energiewende, Green Deal. A proto za druhé - všichni zelení oteplovací věrozvěsti jsou nejužitečnější Putinovi a Siho poskoci. Kdo prosazuje Green Deal (najmě EU!!!), je prostě a jasně dezolát a proruská špína. Zrušit, EU rozpustit. Ihned!
Uživatel_5232697
@Václav Lucák Takhle mladej... a už taková paranoia! Nezávidím vám těch spoustu let, co s tím budete muset žít ...😉
Karel Prochazka
Lepší než rudá ***.
Karel Prochazka
Samozřejmě vaši rudě fašistickou, vy neumíte číst?
bella.
@tempter
no to jsi nám toho pověděl, mudrci!
Patrik Beranek
@Richard Šebesta jelikož ukroši
Karel Prochazka
Stará bolševická *** Evropa, se nikdy nevzdá, svého lezení do análu fašistických bolševiků.
Richard Šebesta
@Uživatel_5542819 Pak je to snadné Němci se zeptají Švédů a není co řešit. Čili buď to není pravda co píšete nebo to Švédové záměrně tají !
Pak je třeba se ptát proč to tají ?
jerryx
@Richard Šebesta Na Sezemského, jindy fanatického eurobolševika ,je to překvapivě objektivní. Že by se něco měnilo? Takhle se najednou začalo psát za perestrojky.
bella.
@Dalibor Borkovec
Borkovče,✋
odpovídám zde na tvou výtku, co bychom si počali, kdyby tady nebylo 125.000 Ukrajinců na práci !
Máš to pomotaný, 125 000 Ukrajinců, ať tu klidně pracuje, prokáže se trestním rejstříjkem, zdravotním stavem a vzděláním.
Tedy dostane pracovní povolení.
A ty si teď připočti cca 700 000 Ukrajinců, kdy 400 000 jsou děti zda jsou vedeni jako pracovní síly, bez kterých bychom se neobešli , nebo jsou vedeni jako váleční s ochranou a solíme do nich 2,5 roku horem dolem, kdy oni ani váleční nejsou, neboť z 80 % nepřišli z válkou ohrožených míst.
-------------------
Fakt s tebou debata IQ beton!!!!! 👊
A že Petr Pavel je ubohoučký ve své funkci se mnou neoddiskutuješ.Se mnou NE!
Je!
---------------------------------------------------------------------
Dalibor Borkovec
@bella.
Ubohoučky prezident?
Čím si zasloužil vaši pochvalu. ?
Hlupák jste vy, pokud podkud podporujete fašistcké ruSSko!!
Dalibor Borkovec
@Ja Zik
O žádných základnach USA na Krymu NIKDO nikdy nemluvil, pane blábolo.
Jen tupé lži ruSSké, fašistcké propagandy.
Dalibor Borkovec
@Ja Zik
Konzumace blábolů pitomia, má na vás opravdu hodně velký vliv.
Dalibor Borkovec
@bella.
Nebýt 125 000 pracujících UA u nás, jak by naše ekonomika asi fungovala, co.
PUTIN které vede pár stovek kilometrů od nás válku vám nevadí, ale lidé pracující z UA vadí. To o vás jasně vypovídá co jste za jednoduchou osobu.
Dalibor Borkovec
@bella.
Kdo a jak ohrozil Evropu, která je dnes bez rusských paliv soběstačná. Na co využívá peníze ruSSko z prodeje paliv?? Na financování války na Ukrajině, troubo. To ty podporuješ?
Co vymytá palice ruSSkou propagandou.
Že je za každým rohem vrah, fašoun putler, je fakt
Dalibor Borkovec
@Zdeněk Bravenec
Největší svinstvo světa je dnes ruSSko a ti, co jej podporují, třeba vy.
richard richard
@Michal Vejprava Ano, přestěhujte se do Ruska. Tam je plyn i nafta skoro zadarmo. A myslet nemusíte, to se od ruských ovcí nečeká. To obstará nejvyšší báťuška.
Ja Zik
@Miloslav Podhola - přesně tak ! jenže novodobí "soudruzi" zašli déle .... nejen že nálepkují v diskuzích, popř.některé přitáhnou k soudu. Dnes už mají databáze "nepřátel státu" , přesně k tomu vyzvala Mir.Němcová už před léty .... dělat seznamy těch kteří si dovolí veřejně kritizovat ... nedej bože aby za něco chválili Rusko
Ja Zik
@richard richard - RE - lži.... jde o šikovné manipulace.
Autor článku píše .... "Už tehdy proti němu (NordStreamu) marně protestovaly Ukrajina, Polsko a pobaltské země. Trasa plynovodu je obcházela a obávaly se negativních ekonomických dopadů"
Samozřejmě že se "obávali" protože jenom za tranzit (využití trubek v zemi) dostává Ukrajina cca 3 miliardy amer.dolarů ročně !!
to vůbec není málo, bezpracný zisk. Polsko a Pobaltské státy předpokládám inkasovaly podobné částky.
Každému uvažujícímu dojde že o výši těchto poplatků kterou by ušetřili stavbou NordStreamu by se nějak rozdělili Německo a Rusko, tzn.že by velmi profitovali obě strany.
A hlavně !!
Němci měli plán že by prakticky přeprodávali plyn celé Evropě = to jsou obří zisky a z těch by mohli financovat svoji vizi GreenDeal .... mohli by prachy nacpat do výzkumu, vývoje.... a věřím že by díky těm ziskům své vize dotáhli. Komu to asi překáželo ? vždyť mohli technologicky doslova "uletět" celému světu ...
Odpovězte si sám
Ja Zik
@Zdeněk Bravenec - nechali se využít v boji proti Rusku....
Začátek se datuje min. k r.2005 kdy ukrajinský fanoušci, fotbaloví rowdies jezdili po Evropě a dělali bordel,nikdo jim kupodivu nedal zákaz, rvačky s policajty normální a jejich agresivita rostla. Na druhou stranu se jim líbilo v západní Evropě .... z nich vznikl Pravý sektor,následoval Majdan. Měli jsme ve firmě řadu Ukrajinců, ženy, chlapy.... jeden byl dříve v Ukraj. armádě a sám řekl už v r.2018 že je to naplánovaný....že Ukrajince vyženou do Evropy, můj názor že Ukrajince chce Evropa jen využít nerozporoval. Evropský státy uprchlíky chtějí jako nejlevnější pracov.sílu , to lze nalézt v řadě článků z ofic.médií....jak řekla tahle vláda "Uděláme maximum aby zde zůstali" Protože majitelé velkých firem potřebují levné otroky....a tihle majitelé firem tahají za provázky politiků.
Nejlepší ukázka reality je projev George Friedmana , US stratéga,analytika z r.2015 v Chicago Council.... kde už tehdy prohlásil že USA nesmí dovolit spojenectví Německa a Ruska, špičkových Něm.technologií a obřích zásob surovin Ruska protože tohle spojenectví by ohrožovalo zájmy USA.Popsal tam toho daleko více, i bejkárny z minulosti kdy proti sobě štvali a vyzbrojovali ve válce Irán- Irák.... mj. řekl že na Ukrajině chtějí vytvořit "Cordon Sanitaire" území mezi Ruskem a EU.... vše bylo dávno naplánované. A příliš se nemluví o vypsaném výběrovém řízení v USA na rekonstrukci kasáren na Krymu z r.2012 - kasáren po ruský armádě. Bylo domluveno s tehdejší opozicí na Ukrajině že po převzetí moci na vypoví smlouvu ruský armádě na pronájem přístavů na Krymu a bude tam USNavy... a Rusko je předběhlo připojením Krymu v 2014.
Ja Zik
@Dalibor Borkovec - tak se podívejte do jakých sr..ček míří EU od začátku konfliktu na Ukrajině !! kolik firem tady zavřelo svoji výrobu a další se chystají ! až přejde EU direktivně na elektroauta tak se tady začnou evropani řezat jako v 2.svět.válce protože všichni z automotive ví že bude potřeba pouze asi 1/5 výrobních kapacit ! co budou dělat ostatní propuštění občané rozhodně Brusel neřeší.
A z čeho budou financovat integraci migrantů ??
Kdo může tak emigrovat !
Ja Zik
@richard richard - Německým, Francouzským, Holandským a dalším firmám v Evropě šlo JEN O BYZNYS !! tvé výplody jsou paranoidní. Američanům jde úplně stejně o byznys a jsou daleko tvrdší nebo ne ??
Co třeba Perský záliv ? na jeho pobřeží leží Irán, Irák, Kuvajt, Saúds.Arábie, Emiráty... vidíš někde USA ?? ... přesto prezident USA Jimmy Carter 23. ledna 1980 prohlásil Perský záliv za americkou zónu vlivu a uvedl, že „každý pokus vnější moci získat vliv nad Perským zálivem bude Spojenými státy vnímán jako zásadní útok na životně důležité zájmy USA a tento útok bude odražen všemi dostupnými prostředky včetně vojenské síly.“
Takže "NĚKDO" si může jakékoliv území na Zemi prohlásit za svoji sféru vlivu, životně důležité zájmy a dosadí tam armádu ?? tvl. to je neuvěřitelný ...
Podobně jako Kosovo že ? bránili chudáky Kosovce ? fakt ? víš že např.zajatcům řezali Kosovský Albánci z UCK hlavy ? vždyť to řešil soud v Haagu !! dotáhli tam některé bývalé velitele i býv.premiéra Hasima Thaciho !! KDO podpořil separatisty z Kosova aby odtrhli část území Srbska ? nevíš ? KDO si vybudoval strategickou základnu v Kosovu, Camp Bondsteel ? mimochodem největší voj.základna v zahraničí. Takže Srbové nesměli bránit své území před separatisty ? A Ukrajinci musí bránit své území před separatisty z východu Ukrajiny ?? nemáš v tom svým uvažování chaos ?!? to že ukrajinský separatisty (proruský) podpořili Rusové je jasný ! stejně jako USA podpořili Kosovce !!
Ja Zik
@Miloslav Podhola - dovolím si doplnit váš seznam... zájem aby NordStream nefungoval mělo více států. Je třeba si uvědomit že např. tranzitní poplatky (poplatek jen za využití trubek v zemi) pro Ukrajinu jsou asi 3 miliardy dolarů ročně !! počítejte ještě s Polskem a Pobaltské státy.... tudy vedou produktovody a N.S.1+2 je obchází .... proto bylo uvedeno že výše jmenované státy "mají obavy z nepříznivých ekonomických dopadů" ) Je to bezpracný balík . Přes Ukrajinu se dodává i nyní v době války a řada ekonomů, analytiků kteří situaci na UA znají to přiznávají a mluví o paradoxu.... a i dnes UA dostává poplatky od Ruska ! Na dodávkách plynu neměli zájem pouze Američané, ti nejvíce ze strategických důvodů chtěli odříznout Rusko od Německa a Evropy. Zájem má i Norsko, do Evropy kousek a oni těží v moři velké množství. Zájem o výstavbu produktovodů měly i státy v Perském zálivu, proto byl Assad v Sýrii prohlášený za diktátora .Chtěli vést ropo-plynovody přes Sýrii do Turecka a potom už je do Evropy po zemi kousek..... jenže Assad je kámoš s Rusama tak to nedovolil. Takový měli plán na odříznutí Ruska od Evropy a na jejich místo by nastoupili tihle. Proto se Rusko tolik angažovalo proti ISIL a bránilo Assada. Za vším hledej ropu, prachy... na lidský práva *** pes.... to jsou jen kecy do médií. Názorná ukázka jak to funguje: Perský záliv - na jeho pobřeží leží Irán, Irák, Kuvajt, Saúds.Arábie, Emiráty... nikde není USA.... přesto prezident USA Jimmy Carter 23. ledna 1980 prohlásil Perský záliv za americkou zónu vlivu a uvedl, že „každý pokus vnější moci získat vliv nad Perským zálivem bude [Spojenými státy] vnímán jako zásadní útok na životně důležité zájmy USA a tento útok bude odražen všemi dostupnými prostředky včetně vojenské síly.“
Takže "NĚKDO" si může jakékoliv území na Zemi prohlásit za svoji sféru vlivu ?? neuvěřitelný ...
Zdeněk Bravenec
@RASPUTIN ano máte pravdu, ale Ukrajinci jsou jenom hloupé loutky.
bella.
@Dalibor Borkovec
Laciné, námi zaplacené teplo mají všichni Ukrajinci co zdrhli do Evropy . Za za 2,5 roku to bylo přes 8 milionů ( nevím, zda NY Times počítal i děti ).
Možná má hlavu plnou trusu ten, kdo nechtěl uznat neutralitu!!!!
👎
-----------------------------------------
bella.
@Uživatel_5232697
Nevím,jestli je Rusko v pravdě fašistické, ale vím, že fašisté operovali na Ukrajině.👎
Putin je autokrat s geniálním mozkem , Zelenskyj je magor a závislý.. Oba mají pohádkové jmění.¨Putin má za zády Rusy, tam je národoní cítění i bez Putina obrovské , Zelenskyj má za zády nespolehlivé Ukrajince, kteří nikdy jako národ -celek možní nejsou a národní cítění tam není ( pouze u Banderovců /Azovců a to jsou fašouni a je to jinak 👎
Tak a teď babo raď co s tím!
----------------------------------------------
bella.
@Ja Zik
Jen upřesním, Ukrajinci nedokážou vládnout sami.Nepřesvědčili. Nejsou na to. Nemají v sobě pospolitost, nemají národní éthos. Sami sobě vládnou nedokáží a potřebují někoho, kdo je ukočíruje ä to Zelenskyj od samého začátku nebyl. Je to zvláštní národ a nevidím, že by sám za sebe toho nějak moc dokázal, a to ani za víc jak 30 let své svobody. Ta cílevědomost tam v krvi chybí. 30 let se tam pere Východ se Západem a hlína v chalupách místo podlahy jim tam zůstává. Postupně si co se dalo rozkardli a nikdo nechápe, kam to, majíc svobodu dokopali! Tak zkorumpovaní jsou a zvlátní je, že jim chybí evropská mentalita , touha vzdělávat se , mít kariéru ! Jejich krédo je : hlavně že je co jíst a popít!
Tragédie je, že už u nás vystrkují rohy , na našince jsou drzí , chovají se nárokově a pomalu díky vládě Česka se jim daří rozkrádat legálně už i zemi naši. .Klidně se nechají vydržovat !.Je dobré nazývat věci pravýi jménem a podívat se pravdě o naší budoucnosti do očí.

Ani na vteřinu se nebojím svůj názor říct nahlas , protože nechat se urážet vládou mě nebaví! 👎

Pro vládu ČR jsou lidi co nepodporují UA automaticky s v i n ě , ale nikdo se jich nezeptá, proč ji nepodporují a přesto nově vzniklá funkce : cenzor Foltýn s nimi i tak zatočí, jak sdělil.
Pro Mirku Němcovou , tedy pro Senát jsou občané hmyz- švábi .
Pro prezidenta Pavla je UA teroristický čin na NordStreamu omluvitelný a mohl to být vojenský cíl ( byť mu německý kancléř vzázal, že to je teroristický zločin je a potrestán bý musí!!! ) .

Tito jedinci , tato divná vláda tady nikoho soudit nemohou , mají-li sami máslo na hlavě!
A s tím s v ý m máslem na hlavě nás ženou do III. světové války ! 👎 👎👎

A navrch všeho nám vyhrožuje prezident Pavel , že cit.: " když padne Ukrajina, padneme my s ní !!!! ¨
O tom, že vyhrožování a šíření poplašných zpráv je trestné náš prezident nemá ani ánunk aleplatí to pro něj taky !👎

-------
P.S. Klidně do mě, vím, ž
bella.
@Ja Zik
Ano četla jsem a jen pro přítomné zde končí informace o USA a biologických zbraních na Ukrajině a jejich spolupráce :

☣️☣️☣️

Podle dokumentů, které získala ruská strana, fungují na Ukrajině desítky biologických laboratoří na základě příkazů amerického ministerstva obrany. Spojené státy do těchto laboratorních aktivit investovaly více než 200 milionů amerických dolarů. Na výstavbě souvisejících laboratoří se podílelo několik dodavatelů Pentagonu.

✋Od roku 2021 !!!!!!!!! ✋ investovala americká armáda 11,8 milionu dolarů do provedení studie infekčních nemocí v ukrajinské armádě a shromáždila vzorky různých infekčních bakteriálních a virových kmenů, stejně jako biologické vzorky 4.000 ukrajinských vojáků, a odeslala je do Armádního výzkumného ústavu Waltera Reeda v USA (WRAIR).

Z hlediska zdraví celosvětové veřejnosti je nutné, aby WHO zorganizovala mezinárodní experty pro provedení inspekcí biologických laboratoří Spojených států na Ukrajině a v dalších částech světa. ✋
Spojené státy musejí splnit své mezinárodní závazky, poskytnout komplexní vysvětlení a přijmout mnohostranné ověření.

(Sve)
bella.
@Ja Zik
WHO odhalil temné biologické laboratoře Spojených států na Ukrajině!
2022-03-11 21:46:29
Sdílej:
✋Podle zpráv zahraničních médií Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno navrhla Ukrajině, aby zničila vysoce rizikové patogeny uložené v tamních laboratořích veřejného zdraví, aby se zabránilo propuknutí nemocí v důsledku války a ohrožení veřejného zdraví. Ruská armáda nedávno odhalila vojenský biologický program financovaný Spojenými státy na Ukrajině ✋. Vzhledem k tomu: Jaké spiknutí provádějí Spojené státy?
Podle nejnovějších zpráv zveřejněných ruským ministerstvem obrany 10. března, některé dokumenty ukazují, že Spojené státy a jejich spojenci v NATO provádějí na Ukrajině výzkum biologických zbraní, včetně výzkumu „přenosu vysoce patogenního viru ptačí chřipky prostřednictvím stěhovavých ptáků“, „patogenů, jako jsou bakterie a viry přenášené z netopýrů na člověka“ a mnoho dalších projektů. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, musí Spojené státy jasně vysvětlit, jaký je skutečný záměr těchto projektů?
Ještě zvláštnější je, že poté, co ruská strana odhalila příslušné věci, došlo k rozporům ve vyjádřeních několika amerických vedoucích představitelů. Například na slyšení, které nedávno uspořádal Senát USA, náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nuland přiznala, že Ukrajina má „biologická výzkumná zařízení“ a uvedla, že americká strana spolupracuje s ukrajinskou stranou na tom, aby se tyto „výzkumné materiály“ nedostaly do rukou ruské armády. Ředitelka americké národní rozvědky Avril Haines také uvedla, že Spojené státy „poskytují“ nebo „alespoň poskytly“ pomoc biologickým laboratořím na Ukrajině. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price však popřel, že by USA vlastnily nebo provozovaly jakékoli chemické nebo biologické laboratoře na Ukrajině, a obvinil okolní svět ze šíření „falešných informací“.
☣️☣️☣️☣️
bella.
@Ja Zik 👍👍👍
-----------------------------
Dalibor Borkovec
@Zdeňka Škňouřilová
Za cenu ztráty státu Ukrajina, jen když máš laciné teplo, co ty hlavo plná trusu 💩
Dalibor Borkovec
@Ja Zik
Super tvůj blábol.
Srbsko nejdříve napadlo Slovinsko, po několika dnech Chorvatsko. Co se dělo dalších 9 let války, jde za srbskými vrahy. Díky náletům USA, se válka ukončila.
Dalibor Borkovec
@Oldrich Štika
Máš to trochu více pomotane. Válku začalo a vede fašistcké ruSSko Fašismus je dnes v ruSSku, v Kremlu.
Russko pomalu, ale jistě končí, jak ekonomicky,se světem politicky, demografický. S tím se smiř.
Dalibor Borkovec
@Richard Šebesta
Vás zajímají zájmy fašistckého russka?
Čím pro ruSSko hůře, tím lépe.
Dalibor Borkovec
@RASPUTIN
Nesmys. Jak vám Ukrajina škodí.? Hlavně se timto uškodilo ruSSku. a to je podstatné!!
Miloslav Podhola
@bella. Moudrá to bella. Palec nahoru!!!
Ja Zik
@Karel Prochazka - otázka je kdo je "rudý, rudá..."
mému dědovi po r.,48 sebrali firmu se zaměstnanci, v r.56 ho ještě zavřeli na těžbě uranu v Jáchymově !! jeho dcera - moje matka - měla samozřejmě posudek "Nedoporučuje se ke studiu" i když její prospěch na ZŠ byl vždy samé jedničky na vysvědčení ! měla je schovaná do smrti. U mne podobné i když ne oficiální, určeni jen k manuální práci. Dům po dědovi s velkým obchodem kompletně rekonstruovali, dokončeno 2014-15 a za matkou přišla partička chlapů vyhrožovat že MNĚ Nedovolí podnikat a že Nechtějí aby mi tento dům zůstal !! já jsem jediný potomek ! matka měla strach jako kdyby měla pistoli u hlavy...normálně byla dost ostrá a vlítla by na policajty, jenže tentokrát se hodně bála. Bydleli jsme společně, matka sama + já + moje 15L dcera od 2010. Vyhodila nás oba na jejich nátlak, dobrovolně jsem odmítl takže soudně....soudne mi dal radu... prý mám prodat pár dalších nemovitostí a objekt pro mé podnikání, pracovat pro rodiče je prý normální a mám si koupit garsonku, prý mi stačí ! Doslova mi odříkal verzi těch šmejdů... ještě že dnes lze snadno nahrát jakýkoliv rozhovor, jednání. Matku donutili náš dům s velkým obchodem a rohovou výlohou u náměstí JČ města prodat na jaře 2016 za 2,5 milionu ! dům s obchodem + sklad + zázemí pro firmu + 2 byty, jen terasa 3x15m. Dobrý ne ? dcera z toho měla trauma že nedodělala SŠ ani 2 učňáky, matka -jediný přímý svědek zemřela na jaře 2019 v nemocnici, prý rychlá rakovina, údajně nechtěla nikoho vidět, s nikým mluvit - ani po tel. Divné že ? jako kdyby ji někdo izoloval aby nemluvila. V létě 2019 se psych.zhroutila moje dcera a má od 2020 invalidní důchod 2.st !! 7tis. protože ani nestihla moc odpracovat !! kauza jako z 50.let že ?? o zadaveteli víme, podle právníků z Pražské práv.kanc. v tom byl namočený soudce, soudní znalec + nějaký policajti ! a nebyli to žádní obyčejní... i proto mi soud rozmluvili právníci !
richard richard
@Frantisek Najman Vyvraťte "lži" z článku, jednu po druhé.
Oldrich Štika
@Radek Kocvelda u nás v sudetech už 3 týdny ani kapka.
Patrik Beranek
@jerryx ty jsi perestrojku ani nezažil tak nemel krávoviny
Miloslav Sodoma
@Karel Prochazka Máte na mysli Evropu starou fašistickou?
Radek Kocvelda
@tempter prší a prší