Reportáže

Zpět na článek

V Jeseníku bouří voda i emoce. Reportér Reflexu na cestě do povodňového pekla

12 komentářů

Dana Šramková
Dobrý den, smím se zeptat, jakou trasu jste tedy jeli? Pokud na sever, pak to bylo od Hanušovic směr Jeseník a policista vás zastavil v Lipové Lázních a nepustil dál. To by dávalo smysl i s ohledem na ony serpentýny a temnotu, kterou v článku popisujete. Kudy jste se to ale vraceli do Jeseníku, když Jeseník je z tohoto směru až za Lipovou? Pravda, není přímo na sever, ale více na východ, každopádně ale pro cestu do Jeseníku je třeba projet celou Lipovou (pokud se tedy nebudete vracet brutálně a neobjedete masiv Hrubého Jeseníku z druhé strany... Děkuji za vysvětlení.
Josef Crhonek
Je to děs a hrůza....všem držím palce ať to zvládnete a hlavně ve zdraví...moc držím palce hasičům a samozřejmě polici....jste fakt dobří lidi kteří nasazují své vlastní životy....dávám palec nahoru...
Avatar - našinec
našinec
@Věra Heidlerová Odmítání evakuace neodsuzuji. Takový člověk by si měl však nést důsledky svého chování a pokud takový člověk bude potřebovat pomoc, tak jen v rámci možností záchranářů.
Věra Heidlerová
@Josef Crhonek Je mi moc líto, co se děje spoluobčanům. Součinnost odpovědných orgánů je velmi dobrá, jen mne mrzí, jak typicky české je neposlouchat výzvy k chování ve výjimečném stavu, odmítání evakuace a hazardérské kousky a čumilství. Kdo nemůže aktivně pomoci, neměl by ani kritizovat. Všem statečným děkuju.
Jaroslav Anderle
S výrazným děsem ve tváři...
Nechtělo by to spíš veřejnost uklidňovat než děsit?
Paznehet Veliky
@Dana Šramková Taky mě to zarazilo. Jednak Lipová není na sever, jednak tam vůbec neprotéká Bělá a ta chcíplotina Staříč není dost dlouhá aby nabrala vody na povodňový stav když v běžném stavu sotva teče. Kdyby byla pod vodou Lipová, tak Jeseník tím tuplem. Redaktor pravděpodobně narazil v Mikulovicích nebo Písečné. A podle popisu myslím, že jeli spíš opravdu na sever (severo severo východ), od Šumperka přes V. Losiny, serpentiny na Červenohorské sedlo a dál podél Bělé, Bělá P.P., Jeseník, Česká ves a dál.
Paznehet Veliky
@Karol Chwistek 'Chcíplotina' je popis běžného stavu staříče. Poslední roky sotva teče. Jestli se v Lipové vylil nevím, pokud máte nějakou dokumentaci jak to tam vypadalo v sobotu k večeru, pošlete, podívám se.
.
Z popisu mi nedávala Lipová moc smysl jak směrově (sever), tak s porovnáním že Jeseník byl v pořádku. Jak říkám, pokud se vylilo v Lipové tak Jeseník moc na suchu taky nebyl, nemluvě o tom, že Bělá byla mnohem větší problém (jak mohutnější srážky tím směrem, tak sběr vody v celkem velkém prostoru). Navíc v daném čase, kdy reportáž vyšla, byly zaplavené Mikulovice a neprůjezdná křižovatka v Písečné, což je směrem na sever, dává smysli tím, že oblast po soutoku staříče s bělou byla více riziková i tím údajným komentářem kde je to v dané chvíli nejhorší (což podle informací co se objevovalo bylo právě miku­lovi­ce/pí­sečná). O lipové jsem nikde jinde neviděl ani zmínku.

A mimochodem z videí z neděle, kdy už voda značně ustoupila (podle zpráv příbuzných z neděle ráno byl už pokles vody minimálně o metr) to vypadalo, že soutok Bělé a Staříče byl už někde u Tyršovy. Z 28. října bylo tak trochu druhé koryto řeky.
Karol Chwistek
@Paznehet Veliky Pane, doporučuji se podívat na aktuální fotografie, co ta "Vaše" chcípotina Staříč napáchala v Lipové a následně po soutoku s Bělou na Březinově ulici i v Jeseníku a dál. Tam byste teď opravdu nechtěl být. K cestě novinářů Reflexu - podle popisu jeli jednoznačně po I/44 přes Loučnou nad Desnou do Bělé pod Pradědem přes Červenohorské sedlo a na předměstí Jeseníku odbočili na I/60 která je přivedla do Lipové-lázní a zpět se vrátili do Jeseníku stejnou cestou, nebo po staré cestě přes lipovský kopec.
reproman
V Hanušovicích jsem po velkých povodních pomáhal jako dobrovolník. Asi po deseti letech jsem tudy projížděl znovu - všechno nové a pěkné, po předchozí zkáze nikde ani stopa. Snad se nebude historie opakovat.
Uživatel_5862898
@Dana Šramková Dobrý den madam, víte o tom, že nejste na Facebooku?
kosmos kosmos
@Dana Šramková vy jste Na hlavu 🤦 všude záplavy cesty zastavene a vy někde lezete???
Frank51482
@Dana Šramková Tak to je opravdu podstatné a nejdůležitější. A jinak jste zdráva?