Historie

Zpět na článek

Chruščova nepustili do Disneylandu. Stal se ale miláčkem davů a byl nakloněn ukončení studené války

1 komentář

TCerny
Chruscova si pamatuji jak v r. 53 ( to mi bylo teprve 10 let)po smrti Stalina o nem prohlasil :" byl to lump a prostitut!" a Stalinuv pomnik na Letne se zacal borit..
Legendarni take bylo, jak si u recnickeho pultu v OSN Chruscov zul botu a mlatil s ni do stolu.
Nejvetsi blbinu , kterou Chruscov v zivote provedl bylo tale o, ze v r. 1954 prepsal Krym s 90% ruskeho obyvatelstva , ktery byl od r. 1793 rusky ,do teritoria Ukrajinske socialisticke Republiky , neb tehdy nikdo nepocital s tim, ze se SSSR rozpadne,coz zapricinilo soucasnou valku.
Naopak se Chruscov v r. 62 ( to jsem byl uz student mediciny v Praze )zachoval velmi rozumne , kdyz USA lode obklopily uprostred Atlantiku lode SSSR vezouci zbrane na Kubu ( vzdalenou od USA asi 200 km ) a Kennedy tehdy naridil je potopit, paklize se okamzite neobrati a nevrati domu , coz by byl byval zacatek 3.svetove nuklearni valky.
Tehdy dal Chruscov rozumny rozkaz , aby lode obratily a vratily se domu.
Soucasne Rusko je ale benevolentnejsi nez byl tehdy Kennedy - necha si u svych hranic hromadit zbrane USA.
Dnesni generace Chruscova uz nezna -ja ale , narodivsi se v Praze uprostred valky nikdy nezapomenu, ze se jmenoval Nikita Sergejevic a cele sve mladi prozil na Ukrajine.
Stejne tak nikdy nezapomenu, ktera rovnobezka deli Severni a Jizni Koreu a podobne blbiny.
A samozrejme vim, ze v clanku zminene "De Moins" je hlavni mesto Iowa, neb umim zpameti hlavni mesta vsech 50 statu USA a podobne neskutecne icoviny me generace.
The way we were!