Komentáře
Zpět na článek
Polední peklo v peněžence aneb Z oběda v restauraci se pomalu, ale jistě stává nevšední zážitek
14 komentářů
Pavel Bludovsky
2
Znám restauraci, kde poměrně kvalitní polední menu polévka + hlavní chod stojí 95 Kč + 35 za pivo nebo limonádu. Nevím, jak to dělají, ale funguje to dlouhodobě.
Přejít do diskuze
Uživatel_5677729
@Pavel Prochazka
Člověk nemusí být extra ekonom, aby věděl, kolik je schopen/ochoten za jídlo v restauraci utratit. Pokud mi restaurace nedokáže nabídnout cenu, kterou můžu akceptovat, budu přinejhorším o chlebu s paštikou.
Vůbec nepochybuju o tom, že levnější být nemůžete, ale v takovém případě to dopadne tak, že se vaše nabídka a moje poptávka nepotkají a vy se budete muset živit nějak jinak a mně zbyde ten chleba s paštikou.
Člověk nemusí být extra ekonom, aby věděl, kolik je schopen/ochoten za jídlo v restauraci utratit. Pokud mi restaurace nedokáže nabídnout cenu, kterou můžu akceptovat, budu přinejhorším o chlebu s paštikou.
Vůbec nepochybuju o tom, že levnější být nemůžete, ale v takovém případě to dopadne tak, že se vaše nabídka a moje poptávka nepotkají a vy se budete muset živit nějak jinak a mně zbyde ten chleba s paštikou.
Uživatel_5394717
V restauraci jsem na jídle nebyl hodně dlouho a je to právě proto že mi je líto ty peníze dát. Vaříme doma ale když náhodou tak jdu do jídelny kde mám slušný oběd včetně polévky za 115 Kč a ze 4 jídel se dá většinou v pohodě vybrat. V gastronomii jsem pracoval 20 let a je mi jasné proč ty ceny takové jsou a jen jsem rád že se už živím nevím jiným.
Jaromír Janka
Za ty peníze co bych dal za oběd v hospodě mám navařeno na tři dny. Dříve jsem se stravoval v restauraci často. Teď ani náhodou.
Jiri M
Nabídka a poptávka. Nikdo mě nenutí chodit do restaurace, takže každého volba. I když to samé jsem tvrdil i o kurackych hospodách, ale tam mě stát vyvdl z omylu.
Uživatel_5677729
@Pavel Bludovsky
Třeba mají nějaký "protekční" nájem. Nebo fungují jako pekař Jan Marhoul.
Nezdá se mi, že by to všichni ostatní s cenami přeháněli. Určitě jsem si ale všiml, že místo aby ceny neustále rostly řekněme s inflací, tak jsou dlouhodobě stabilní, dokud někde někdo "neztratí nervy" a viditelně nezdraží. Všichni to dorovnají a zase to nějaký čas vydrží. Určitě to platí u jídla a u benzínek (včetně třeba kafe a tatranek). Jinde nenakupuju tak často, abych to vysledoval.
Jo - maso nakupujeme na jedné farmě, takové to od biošťastných krav. To už je docela dlouho stejně drahé, ale zdražení v supermarketech ho pomalu... no, dorovnává je silné slovo, ale tak nějak. Mimochodem - to masi je fakt chutnější. Čas od času máme hosty a všimnou si toho bez předchozí informace.
Třeba mají nějaký "protekční" nájem. Nebo fungují jako pekař Jan Marhoul.
Nezdá se mi, že by to všichni ostatní s cenami přeháněli. Určitě jsem si ale všiml, že místo aby ceny neustále rostly řekněme s inflací, tak jsou dlouhodobě stabilní, dokud někde někdo "neztratí nervy" a viditelně nezdraží. Všichni to dorovnají a zase to nějaký čas vydrží. Určitě to platí u jídla a u benzínek (včetně třeba kafe a tatranek). Jinde nenakupuju tak často, abych to vysledoval.
Jo - maso nakupujeme na jedné farmě, takové to od biošťastných krav. To už je docela dlouho stejně drahé, ale zdražení v supermarketech ho pomalu... no, dorovnává je silné slovo, ale tak nějak. Mimochodem - to masi je fakt chutnější. Čas od času máme hosty a všimnou si toho bez předchozí informace.
Uživatel_5677729
@Pavel Prochazka
Obávám se, že přístup "mám právo na levné potraviny (a kdeco dalšího)" je výrazně většinový a noviny, chtějí-li se uživit, musejí psát právě pro většinu.
Osobně jsem opakovaně perplex z toho, kolik lidí ne že si neuvědomuje, na to má každý právo, ale odmítá pochopit, že cena toho, co kupují, dost úzce souvisí s tím, jak velký plat dostávají. Nemluvím o inflaci, mluvím o tom, že když uvařím řekněme za stovku, nemůžu do jídelního lístku napsat 80,-.
Snad dokonce včera jsem slyšel zajímavou myšlenku: sociální sítě a média obecně vám dají pohled vyváženě z jedné i druhé strany, ale neposkytnou vám komplexní shrnutí problému.
Obávám se, že přístup "mám právo na levné potraviny (a kdeco dalšího)" je výrazně většinový a noviny, chtějí-li se uživit, musejí psát právě pro většinu.
Osobně jsem opakovaně perplex z toho, kolik lidí ne že si neuvědomuje, na to má každý právo, ale odmítá pochopit, že cena toho, co kupují, dost úzce souvisí s tím, jak velký plat dostávají. Nemluvím o inflaci, mluvím o tom, že když uvařím řekněme za stovku, nemůžu do jídelního lístku napsat 80,-.
Snad dokonce včera jsem slyšel zajímavou myšlenku: sociální sítě a média obecně vám dají pohled vyváženě z jedné i druhé strany, ale neposkytnou vám komplexní shrnutí problému.
Pavel Prochazka
@Uživatel_5677729 udravím. Vůbec nerozporuji to, co jste napsal. Je to realita. Nelíbí se mi ale forma, jakou to napsal autor článku. Jen ukazuje na gastro, jako na nějakou zlodějinu. Je to vysoce konkurenční obor. Proto ho vyzývám, aby se se mnou o tom pobavil. Ještě jsem nenarazil na nivináře, který by měl snahu o podrobnou analýzu ekonomiky gastro provozu. Jen se vezou na vlně a kritizují. To není objektivní. Ale co bych dnes mohl po nivinářích chtít, že jo.
Pavel Prochazka
Tak já se pisálku klidně hlásím. Už mě nebaví číst úvahy pseudoekonomů od "novinářskýho stolu. Můžeme si dát souboj v ekonomice v gastro provozu. Co ty na to?