Reportáže

Zpět na článek

Stát preferuje kvůli bezpečnosti porody v nemocnicích, ostatní je šedá zóna. Proč chce část žen rodit jinak?

2 komentáře

Jan Bejšovec
Co to je zase za žvásty? Jsme snad v demokracii a tam platí, že co není zakázané to je povolené. Takže pokud nejsou domácí porody zakázané, není třeba je povolovat, povolené již jsou. A pokud si hloupé lesní žínky přejí rodit doma, v lese, na louce, v jeskyni, nikdo jim nebrání. Je to jejich svobodná volba. Ale ať laskavě nečekají, že jim tuhle jejich výstřednost bude platit stát. Ať si porodní asistentku, doktora, sestru atd. doma zacálují ze svého. Na současném systému není třeba vůbec nic měnit.
TCerny
Porody v domacim prostredi je udesny avanturismus leickych zen , ktere nemaji poneni , co se jim pri domacim porodu muze prihodit.Jsem sice jen chirurg ale udelal jsem v nemecku 63 porodu cisarskym rezem a spoustu normalnich porodu.
Jednou zena po normalnim porodu strasne krvacela i pres masivni lecbu koagulancii , tamponady , mnozstvim transfuzi , infusi etc.
Bylo to v jedne okresni nemocnici a tak jsem zavolal nejblizsi universitni kliniku v Tübingen aby pac. laskave prevzala .
Ta lekarka s niz jsem telefonoval mi sdellila lakonicky abych proste tu delohu u te 20 lete rodicky vyndal , nacez ja jsem ji sdelil ze je to absurdni nesmysl neb divka v nouzi svoli ke vsemu a kdyz akutni nebezpeci zmizi , samozrejme ze zazaluje okresni nemocnici etc.i kdyz odstraneni delohy ( hysterektomie) neni v podstate zadna problematicka operace ale juristicka dohra muze byt osudova.
Nakonec jsem zavolal vrtulnik a zabku nechal prevezt do te universitni kliniky.
Domaci porod , kde neni nic k disposici ( transfuse, infuse , antiheparinova lecba , masivni tamponada a predevsim vubec zadne medicinske znalosti muze byt pro rodicku ( ale i prodite )osudova!!!