Komentáře

Zpět na článek

Tržby v gastronomii klesají aneb Kdo by chodil do zbytečně předražených restaurací či barů?

14 komentářů

Martin Holý
No tak v Alpach rozhodne neni mnohem draz, nez u nas na horach, jak uvadi autor. To tam asi dlouho nebyl. Ceny jidla jsou srovnatelne, nehlede na daleko vyssi kvalitu. Pizza je dokonce i levnejsi a daleko lepsi, nez tady. Co je drazsi, je pivo, ale to se da nahradit jinymi napoji za ceny stejne, nebo i nizsi, nez na horach tady.
Uživatel_5403684
Jak jednoduchý a jednostranný náhled. Od 2. světové války nebylo nikdy v hospodách tak levně jak je teď. Novináři všemu rozumějící, místo aby porovnali fakta, střílejí od boku.
Pavel Nyklíček
Já bych na jídlo zašel, ale způsob přípravy jídel, jejich skladování a sama kvalita potravin je na tak špatně úrovni, že vlastně dostáváte jen kyselintvornou záležitost.
Nás národ je zdecimovany nekvalitním jídlem a léky. Lepší to nebude...
Vařte doma.ať víte co jíte.
Jan Maděra
Pane Štefku, dlouho jsem nečetl o gastronomii větší slátaninu, je to takový evergreen, ve vysokoškolácích zůstává mindrák ze školních let, kdy už jako dospělí, ale bez peněz do restaurací chodit chtěli, ale tudíž nemohli a také se chovali jako *** a dodnes závidí těžce pracujícímu personálu restaurací jejich výdělky. Je to článek o Vašem mindráku. Přeji hezký den.
lug70
Tržby v gastronomii klesají, ale ten pokles tržeb bude způsobovat nižší návštěvost restauračních zařízení na vesnicích. Ve městech jsem si všiml, že restaurace a pivnice mají návštěvníků dost. Některé i praskají ve švech. Na vesnicích se při kovidovém lockdownu lidi fakt odnaučili chodit do restaurací a scházejí se po svých zahradách nebo garážích. Já sám to tak s přáteli děláme. Lidi z paneláku ty možnosti nemají. U nás na vesnici o 5500 obyvatel fungovalo před kovidem dokonce 9 restaurací, teď 4 skončily a další dvě to čeká. Majitelé těch bývalých restaurací ty objekty nemůžou ani prodat, protože nikdo je nechce. Provozovat dnes restauraci na vesnici není už lukrativní a provozovat ji v pronájmu už vůbec ne. Jednomu se podařilo prodat svou hospůdku, ale jen proto, že kdysi byla rodinným domkem a šla lehce přestavět zpět na normální rodinný domek.
Pavel Nyklíček
@lug70
Bydlet na vesnici má svá úskalí.....člověk je dál realitě.
Jan Bejšovec
To je tak, když se hospodský stane nenažraným. Chtít za jeden Plzeňský podmírák 75 Kč, když lahváč jde sehnat pod 20 Kč (pod 20 samozřejmě za hranicemi, nikoli v našich nenažraných prodejnách). Kolik pak asi májí nákup hospodští, kteří nakupují v sudech a velkých objemech? 10, 15 Kč? Takže marže 500 procent? Nazdrát! Ještě na škole jsme se učili, že zdravá marže v konkurenceschopném prostředí je 15 - 25 procent.
tempter
@Jan Bejšovec Nákupní cena piva je cca od 32,- Kč/pivo. Hospody pracují normálně s marží 100%, takže cena jedné plzně od 65 Kč není až tak nenormální, ani nemorální... Záleží na úrovni podniku, vstupních nákladech, nájmu, počtu zaměstnanců... Nejsem hospodský, ale do hospody chodím. Jinak pojem "zdravá" marže je v tržním prostředí s prominutím pěkná pitomost. Cenu stanovuje obchodník dle ochoty zákazníka platit, tak je to jednoduché.
Jan Bejšovec
@tempter Zdravou marži nám profesor vysvětlil tak, že je to taková marže, která zajistí dobrý zisk, ale zase není taková, aby dala lehce vzniknout dravé konkurenci.. A rád bych viděl hospodského, který nakupuje jedno plzeňské v sudu za 32 Kč Za takovouto cenu ho mají leda tak v pivním majáku, což je asi stejné jako kupovat plechovku piva ve večerce
tempter
@Jan Bejšovec Zašlete mi prosím nějaký tip, kde prodávají plzeň za 10-15,- Kč. Otevřu si hospodu. S tou marží se neshodneme a nebo jen slovíčkaříme. "Zdravá" marže je možná tak knižní pojem. Neznám hospodu, která by vyžila s marží 15-25%. Marži určuje trh, nabídka, poptávka.
Jan Bejšovec
@tempter Však ano marži určuje trh. A taky ji trh určil tak, až hospodští brečí. Zdravá marže je samozřejmě knižní pojem, stejně jako je knižní pojem přiměřený zisk, nebo hyperinflace. A kde prodávají Plzeň za 15 Kč? Zkusil bych, být Vámi, zavolat přímo do Plzně, že si otevíráte restauraci, kde za den vyčepujete 2 sudy. Nabídnou Vám cenu kolem těch 15 Kč a pokud se zavážete odebírat určitou dobu dané množství, tak i zadarmo pivní zařízení výčepu.
Jan Maděra
@Jan Bejšovec Proč se vyjadřujete k tématu o kterém nic nevíte? Stačí si to jen dohledat, Plzeň stojí v nákupu přes 33 korun a je jedno zda v tanku nebo sudu, k tomu si připočtěte 90 tis, nájem vodu 25 tis., elektriku 60 tis.a za každého, kdo je v práci 55 tis. i s odvodama, ano je to v Praze a ta restaurace má 70 míst. pak už jen stačí cca 2 miliony jen na zařízení a 1milion než začnete vydělávat a pak už jen stačí být 300 hodin měsíčně v práci a obsluhovat takové dojmology jako jste Vy!
kosmos kosmos
@Jan Bejšovec ty bys potřeboval Bejšovcem po hlavě aby se ti rozsvítilo dezoši závistivý 🤣👍
Jan Bejšovec
@tempter A tady máte ten odkaz na Plzeň za 15 Kč. V normálním obchodě a dokonce v plechu. Plech je vždy dražší než lahváč a lahváč je vždy dražší, než pivo v sudu. http­s://x­.com/M­artin­453678­/sta­tus/17­979372­808854­28518