Komentáře
hana611
Sem napište váš vzkaz!
Ačkoliv "starší žena", souhlasím s p. Doležalem. Odmítáme přijmout fakt stárnutí. Myslím, že je
v tom dost sobectví. Stačí počítat - až mi bude ... let, mému dítěti bude ... Moje zkušenost: děti vás potřebují i ve 20 a více letech...
Ačkoliv "starší žena", souhlasím s p. Doležalem. Odmítáme přijmout fakt stárnutí. Myslím, že je
v tom dost sobectví. Stačí počítat - až mi bude ... let, mému dítěti bude ... Moje zkušenost: děti vás potřebují i ve 20 a více letech...
aldivar
Umělé oplodnění je jedna z věcí, které přivedou lidstvo ke zkáze. Ať je matkou třeba v šedesáti, když to dovolí příroda. Pokud jí to nedovolí ani ve třiceti, asi má důvod. A sperma od dárce,to je také úchylka. Kdyby třeba viděla jak dárce vypadá, tak by dala dítě v lepším případě okamžitě do babyboxu. Kupuje zajíce v pytli. Přiznávám, jsem zaujatý. Má žena porodila naše nejmladší dítě ve 45 letech, přirozeně počaté. Mě je ještě o něco víc. Je to trochu později než je běžný průměr, protože v době zletilosti budeme už důchodci. To mě trochu trápí. Ale příroda nic nenamítala a dítě máme zcela zdravé (po všech stránkách).
torinese
Taky jsem žila v Itálii a ten případ sleduju na RAI. Nepřijde vám ale na druhou stranu šokující takový zásah státu do života lidí?! Odebrat dítě pod záminkou toho, že ho rodiče nechali pět minut v autě (nežli vynesli nákup do bytu) pokládám za zlovůli. Totéž se děje v Británii - odebírání obézních dětí rodičům a jejich svěřování pěstounským rodinám zakládá precedens. To pobouření v Itálii jde spíš na vrub tak brutálního odebrání. Pracovala jsem jako kolizní opatrovník a takový postup mi nepřipadá adekvátní. Mohli jim nabídnout pomoc nějaké zdr.sestry atd., jako se to dělá při vícečetných porodech.
yannek
Ac se mi to posledni dobou nestava casto, tentokrat s JXD naprosto souhlasim, ackoli z nekterych jeho formulaci se mi jezi chlupy na tele Ziji v Italii a sokujici pripad 57-lete matky je tu hodne propirany. Osobne vidim chovani takove zeny jako bezbrehy egoismus. Podle meho nazoru by umele oplodneni nemelo byt umozneno zenam starsim 45 let, uz i 45 shledavam opravdu hodne vysokym vekem pro prvorodicku. Myslim, ze v 60 ma clovek myslenky spis na klid, nez na potomka, kterym triska puberta.
torinese
A i to je biologicky na hraně. Za prvé nejsou matky dnes v dobré zdravotní kondici (viz riziková těhotenství) ani ve třiceti letech, za druhé se zvyšováním této hranice devastuje genetický fond. Šedesátiletá matka nemůže přivést na svět dítě, které je zcela mentálně i fyzicky v pořádku - projevit se to může klidně až po letech, kdy už tyto děti budou mít také děti. Itálii teď pobouřil případ 57 leté matky a 70 letého otce novorozence, kterého jim úřady pod průhlednou záminkou odebraly (tvrdí, že nejsou schopni se o dítě postarat), ale v podstatě jde o věkovou diskriminaci. Dítě chtějí dát úřady do pěstounské péče proti vůli jeho rodičů. Jde o závažný etický problém, který nastává jen proto, že rodiče jsou nesoudní a egoističtí. Pokud své potomky dostatečně existenčně nezajistí, nechají je nakonec na krku státu.
Navíc se nikdo neptá po vhodném věku, do kterého by měli plodit děti muži. I u nich klesá kvalita spermií a zvyšuje se riziko genetických poruch. Samozřejmě, že ne tolik, jako u ženy, ale k zamyšlení to je. Kolik máme jen v ČR známých tatínků nad 60 ne-li nad 70. Jsou to přeci pašáci, že? Dítě má pak místo tatínka dědečka, ale nad tím se málokdo pozastaví...