Komentáře

Zpět na článek

Petr Havel: Novela mysliveckého zákona pomůže vlastníkům i našim lesům

3 komentáře

Petr Pišvejc
Děkuji za příspěvek do diskuze. Už jsem chtěl taky něco napsat, ale říkal jsem si že to raději vyřeším ukončením předplatného. Tak vágně napsanou ódu na vládní paskvil jsem po ránu neměl vůbec číst. Mezi mě že Reflex tohle vůbec otiskne. Je to naprosto amatérský napsané a plně zcela naivních a nepodložených tvrzení. Nejvíc mi má tom vadí, že autor vůbec neví jak to funguje s chovem a lovem a lesem a pole v současnosti. Připadá mi, jako by snad někdo opravdu chtěl, aby na každém poličku a kousku lesa běhal na vlastní pěst jeho vlastník popř. zaplacený sniper s kulovnicí a lovil neorganizované všechno, co tam vleze od souseda. Nikomu nic nebrání státi se myslivcem, tedy vlastníkem loveckého lístku a zbrojního průkazu a pak se ucházet o členství ve spolku či sdružení, které hospodaří na konkrétním území. Naštěstí přijetí neni automatické. Většinou hlasují stávající členové. Není to sranda ,když neorganizované běhají magoři s kulovnicí po revíru. Chov zvěře odlovem vyžaduje obrovské know how a hodně praxe. Nelze to prostě dělat jinak, než to dělá myslivec. Myslivec není blbec nýbrž pokračovatel dlouhé tradice a nositel a přenašeč tohoto know how. To, že to nechtějí dělat mladí a že staří holt odchází do věčných lovišť, nebo v horším případě pověsí kvůli novým nařízením a povinnostem flintu na hřebík je smutný fakt. Zvěř není ničím majetkem. Stavy zvěře se v Evropě všude plošné zvedají.Myslivci spíše ubývají.....Je to přirozená reakce na blahobyt, který zde poslední desetiletí naštěstí máme. Kupodivu, ale Evropane na tom s natalitou dobře nejsou. Že by se příroda bránila před blbostí?
Pan Havel by si příště mohl odpustit psaní na toto téma o kterém toho opravdu mnoho neví a ani si to neumí zjistit. Máme zákony, vyhlášky, úřady, hospodáře, myslivce a věci nějak léta fungují. Máme z toho tvrdá data. Co si z nich, kdo odvodí a jak na to zareaguje a kdy? Co to bude znamenat pro stávající myslivce? Přibudou myslivci a nebo sniperi? A co na to Jan Tleskač?
Jakub Duchoň
Je vidět ,že nevíte o hospodaření se zvěří vůbec nic, jsem nájemcem třech honiteb o výměře cca 2600ha a také jsem zemědělec, který chová krávy bez TPM ( masné plemeno). Takže problémy s rozrytými loukami řeším..
První bod jak snížit škody zvěří v lesních honitbách je vytvoření systému přikrmování, Já osobně přikrmuji celý rok ,jak prasata, tak srnčí tak jelení zvěř.
Na těchto místech je nejdůležitější pravidelnost přikrmování a hlavně zákaz lovení! Zde se zvěř v klidu nažere a nedělá škody na lesních porostech( sazenice, loupání atd.) Toto platí hlavně od podzimu do jara, kdy není jiná potrava.. A naopak na loukách a polích prasata intenzivně lovím, tak aby se zde nezdržovali. Výměry honiteb by se neměli zmenšovat, to povede akorát k tomu ,že zvěř bude pod tlakem nových nájemníků a co udělá? Zaleze do mlazin a kukuřice a bude dělat ještě větší škody.. To je přirozená reakce zvěře na tlak predátora( člověka a teď už i vlka) Co udělala vysoká před vlkem na Šumavě? sestoupila níže a dělá škody v podhůří.. Takže recept na zvěř intenzivní lov na plochách nežádoucích a přikrmování v lese kde neškodí.
A srážky vozidel se zvěří? Stačí jezdit opatrně v úsecích kde je zvěř doma.. A ne v 5h. ráno 120 km/hod přes les a pak koukat jak datel že máte prase v motoru! To je můj praktický pohled na myslivost , kterou dělám od svých 13 let.. A myslím si že každý živý tvor má právo na svůj životní prostor. Ať je to mravenec ,srnka ,prase, nebo sýkorka a to že my lidé si myslíme že můžeme ovlivňovat vše podle svých potřeb je velice tenká domněnka!

Veselý Vánoce .

J. Duchoň
Miroslav Vlasák
Naprostý souhlas.